Question about Hoover Vacuums

1 Answer

Hoover vacuum shuts off after 10 minuts of use.

Shuts off after 10 MIN. if I wait 30 min. I can use it again but only for 10 min, then it shuts off again. Tried looking for clogs but couldn't find any. Kitty.

Posted by on

  • Nick Marmanidis
    Nick Marmanidis Feb 01, 2016

    Hello fellow vacuum enthusiasts . I recently struggled with similar issues. My eureka airspeed zuum was turning off after about 5 minutes of use, as well as no suction when attempting to use the hose and /or attachments. After completing dismantling the vacuum I found the cause.there are two filters that Will cause these issues. One is below the debris tank and one is above. The bottom one is white with almost a circular spindle like design and the top is a also circular but this one is made of foa rather than paper. So once I have the located and removed, I suggest you blow out the debris instead of using water. For two reasons..one so you do not need to wait 48 hours to reinstall and secondly by being able to put it right back in you can determine whether or not that was the issue right away . Hope that helped and leave a comment if you need assistance with any other issues !?!?.. Stay strong and vacuume on my friends

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Hoover Master
  • 1,601 Answers

If there is no clog the filters may need replaced to improve airflow

Posted on Jan 27, 2014

Ad

5 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 1 Answer

SOURCE: My hoover Windtunnle model

This is a result of the motor overheating. Try cleaning the filter above the dirt cup. Remove the dirt cup and right above should be a grey plastic cover. Slide the lock to get to the filter. Once you clean the filter, allow it dry and place everything back the way it was. This should allow the vacuum to work much longer.

Posted on Jul 13, 2011

  • 7 Answers

SOURCE: vacuum shuts down after 5-10 min of use

It may have a problem of overheating. If you havn't cleaned out the thing that holds all the dirt and dust, you may want to consider doing that. There might be a thermostat in it that shuts down whenever it thinks it's to hot.

Posted on Aug 20, 2009

SOURCE: shuts down after 10 min use

I would clean or replace filters on it check the hose to make sure it is not blocked . It sound like it is over heating and making the breaker kick off and after it cools down it resets this is caused by dirty filters or blocked hoses.

Posted on Feb 22, 2009

reddevil6
  • 1673 Answers

SOURCE: hoover mach 5 only used 3 times

If the filters are ok, and there is no clog in the hose or dirt inlet down by the brushroll, then the motor protector is probably bad.

Posted on Mar 30, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Hoover bagged wind tunnel 2 vacuum turns its self off after about 10 min. of normal vacuuming I can press the power button right away and the vacuum will turn back on and vacuum for sometime as long as 5...


There is a thermal sensor in the motor which shuts power off if it gets too hot but usually it won't turn back on until it cools down. It seems you might have a defective switch

Oct 06, 2013 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Eureka maxima heats up and shuts down after 10-15 minutes use??


sounds like you have a clog some where or need to replace your filters. your machine is tripping the thermal switch thats why it only runs for 15 min

Apr 02, 2013 | Dyson DC07 Bagless Upright Cyclonic Vacuum

1 Answer

My hoover Windtunnle model U5781-900.turns off while in use. After sitting for about 30 min it will work again for about 10 min and then shut off agian.


This is a result of the motor overheating. Try cleaning the filter above the dirt cup. Remove the dirt cup and right above should be a grey plastic cover. Slide the lock to get to the filter. Once you clean the filter, allow it dry and place everything back the way it was. This should allow the vacuum to work much longer.

Jan 15, 2011 | Vacuums

1 Answer

Dyson runs about 5 min then shuts off


REMOVE AND CLEAN FILTERS AND YOU MAY FIND IT WILL WORK OK IF STILL CUTS OUT YOU MAY HAVE A FAULTY THERMAL CUT OUT BLOCK INSIDE THE MOTOR HOUSING
THIS HAPENS WHEN DYSON IS USED WITH CLOGGED FILTERS AND HEAT DAMAGE TO THERMAL BLOCK

AVERAGE REPAIR COST £45 - £ 69 FOR NEW REPLACEMENT

Jul 11, 2010 | Dyson DC14 Full Gear Bagless Upright...

1 Answer

Dyson animal shuts of after 5-10 min of use


The "hidden" filter at the base of the unit is the HEPA filter, there is another filter on the side of the vacuum that you can remove and wash with water. Make sure that is washed out. If it's too dirty it will restrict air flow and the motor will overheat.

May 20, 2010 | Dyson DC07 Animal Bagless Upright Cyclonic...

1 Answer

Vacuum shuts down after 5-10 min of use


It may have a problem of overheating. If you havn't cleaned out the thing that holds all the dirt and dust, you may want to consider doing that. There might be a thermostat in it that shuts down whenever it thinks it's to hot.

Aug 20, 2009 | Hoover Company Wind Tunnel U53019 Upright...

1 Answer

I was vacuuming and my hoover vacuum died


they have a thermal shut off on the motor so if it gets too hot it shuts down

can take up o 30 min to reset check all filters make sure nothing is blocking

Aug 15, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

2 Answers

Shuts down after 10 min use


I would clean or replace filters on it check the hose to make sure it is not blocked . It sound like it is over heating and making the breaker kick off and after it cools down it resets this is caused by dirty filters or blocked hoses.

Feb 22, 2009 | Hoover U5753-900 WindTunnel Bagless...

1 Answer

Shuts off/ [email protected]


it is overheating clean all suction ports well, as well as the brush. clean or replace all filters, especially the hepa. Hopefully the damage is not irreversible, if so the motor is most likely done for.

Oct 31, 2008 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Hoover mach 5 only used 3 times


If the filters are ok, and there is no clog in the hose or dirt inlet down by the brushroll, then the motor protector is probably bad.

Mar 13, 2008 | Hoover Commercial C1660-900 Bagless...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

400 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Hoover Vacuums Experts

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18429 Answers

Gerry Harvey
Gerry Harvey

Level 3 Expert

1481 Answers

Kirk Thompson

Level 1 Expert

11 Answers

Are you a Hoover Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...