Question about Kenmore Washing Machines

1 Answer

I have a Kenmore top-load washer (110.26902691) and just replaced the coupler. Ran a cycle and had a burning smell. Removed the motor and blew air thru it to remove dust and used contact cleaner. tried it agani and still have a burning smell. The smell was not present before changing the coupler.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,937 Answers

I'd pull the coupler off again and make sure that the prongs and holes line up correctly. If they weren't aligned when you replaced the coupler, they could be sliding on and rubbing the rubber connector down.

I'd also make sure that the plugs for the motor are correctly in place.

Following is the Whirlpool Service Manual for these machines. It doesn't have a "troubleshooting" answer for a burning smell but you might be better able to diagnose the smell by looking at how the motor connections fit.


Posted on Nov 15, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a Sears Kenmore washer (Model # 11092281100). I replaced the motor coupler, and I checked the alignment of everything before reconnecting the motor clamps/clips. It seemed like the motor shaft was...


It could be the grease. It could run without noise if it was not installed all the way. Here is a link for properly installing Motor coupler video Now if everything looks right it is probally just the grease.

Nov 09, 2010 | Kenmore 3.2 cu. ft. Plus Top Load Washer

1 Answer

Kenmore Series 80 Washer Burning Smell


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission. It's used as a fail safe device and consists of three parts. Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes. The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.

Oct 19, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore 70 series top loader washer machine smells like its burni


you had the clutch coupling replaced sometimes i have noticed that the smell will last a few loads but no more than that

Apr 22, 2009 | Washing Machines

1 Answer

Mid-cycle my washing machine stopped working.


Could be one of three issues, timer, capacitor, or the most like canidate the motor assm. Usually 90% of the time, its that motor. Those motors are pretty expensive (part number 389248) and you need to replace motor coupler (part number 285753A) when you change it.

Apr 20, 2009 | Kenmore 22942 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore washer burning smell after motor coupling replaced


I have the exact same problem, which is why I found this post. Did it stop, or did you find a solution?

Mar 21, 2009 | Kenmore 3.2 cu. ft. Plus Top Load Washer

1 Answer

Spin cycle not working


Hi,

Yes, the problem is fixed. With helpful online info and my husband, the problem was a coupler that needed to be replaced.

Thanks again,

Jill

Jan 27, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

MyCrosley top loading washer,model CW7500 20 overflowed twice.


ok try this look under the washer between the motor and the transmission is a motor coupler it may have broken to get to it you need to remoe the motor and the pump very easy job but look between the motor and the trany and you will be able to see the coupler it should be two plastic coggs with a rubber coupler this is usually the problem

Jan 08, 2009 | Crosley CCW5294W Top Load Washer

1 Answer

Washer doesn't agitate.


Hi Karen,
It is not normal to smell a burning smell after a new coupler install. If the pump is not held on the motor with two clamps then it will raise off of the motor and strip the pump. This would cause the burning smell and also cause you to need a new pump. Before you use it again install the second pump clamp. If you cant find it let me know and we can ship you one over. Contact us anytime m-f 9-5. (865)945-3808
Anderson Appliance Parts and Service
Michael Anderson (Owner)

Sep 24, 2008 | Whirlpool Ultimate Care II LSQ9549L Top...

1 Answer

Burning Smell


no check wiring connector at the motor and the capasitor connectoions, lid switch connections

May 10, 2008 | Washing Machines

Not finding what you are looking for?
Washing Machines Logo

Related Topics:

137 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenmore Washing Machines Experts

Sal DeAngelo

Level 3 Expert

2180 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5520 Answers

Ed Mac

Level 3 Expert

731 Answers

Are you a Kenmore Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...