Question about Precor C954i Commercial Treadmill

3 Answers

New free spirit treadmill - L5 code what does it mean?

I have just purchased and assembled a free spirit treadmill - plugged it in and it starts and appears to be working - then 10 second it shuts down and shows L5 in the time display and shows "slow speed" in the main display. I just brought this home yesterday...help!

Posted by mplaizier on

Ad

3 Answers

IanMoir

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 2 Answers

Yeah - the sensor is the problem... It is magnetic... You can find it next to the wheel on the belt - It is fairly small.... There is a metal disc in the wheell on the belt that is a magnet.. As it passes by the sensor - the sensor registers the magnet and can simply calculate speed based on the frequency of the passes... Sometimes the sensor slides too far back and ergo can`t register the magnet passing by - Then you get the L5 error...
Follow this link to a picture!
http://www.angelfire.com/nm/nickm/freespiritl5.html

Posted on Jan 18, 2011

  • 2 more comments 
  • runningagain Apr 01, 2011

    i wish I could buy you a beer!!!! I'm sure you saved me quite a bit of money. this was exactly the problem for me. huge thank you!!!

  • Body Tune-Up Oct 18, 2011

    I thought that might be my issue, too, but when i took the cover off, there was a lot of dust and hair in there so I think it was covering the sensor! I cleaned it up and it was good to go! Glad to have seen this post! THANKS!!

  • Tamara Winning
    Tamara Winning Dec 12, 2013

    Mine doesnt lok exactly like that. Its a small black thing is that it?

  • Gary Scheel
    Gary Scheel Apr 06, 2016

    Thank you so much for this post. I have a much older treadmill(2004) but it has the same sensor set up and your suggestion worked perfectly.

×

Ad

Anonymous

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 79 Answers

This seems to be a speed sensor problem, maybe this evil alineadoo simply no longer works and must be changed. You should also check the wires that go to the card

Posted on Feb 09, 2010

Ad

steve_urie

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

  • Contributor
  • 1 Answer

Yea! Thank you for this advice, fixed mine. Many thanks!!!

Posted on Sep 24, 2012

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My precore 9.43 starts to run then in 5 seconds turns itself off. Says ERROR- nothing more.


proceed according and fix it. God bless you

1 )Locate the reset switch on the underside of the treadmill console. Usually the button is large enough to trigger with a pencil eraser or Q-tip. Plug the treadmill plug back into the wall. Use the Q-tip to press the reset button. It may be necessary to hold the reset button down for a few seconds. "CL11" will appear in the display of the treadmill.



  • 2

Press the reset button one more time with the Q-tip. "CL21" should appear on the screen. Press the enter key. The display will change again and show "CL22." Keep pressing the enter key until the numbers cycle through to the number "CL26." Press enter one more time. The letter E should appear on the display screen.

Jan 25, 2013 | Precor 9.4 Treadmill Motherboard Motor...

2 Answers

Jazfit treadmill wont work


hai, please check control board transformer output

Jul 03, 2009 | Spirit Esprit ET4 Treadmill

2 Answers

MESSAGE "ERROR SPEED STALL" KEEPS COMING UP


returned the machine and got our money back, thanks.

Jun 20, 2009 | Bowflex Treadmill Series 7

1 Answer

L5 code appears after it stops on the Z500 Treadmill


hi,
LS mean low speed error, Please check the sensor wire( if moor move). if not move please check control board.

Mar 30, 2009 | Spirit Fitness Z500 Treadmill

2 Answers

Freespirit Treadmill


Did you try it before you bought it and it was working. when you move the unit and pluged it into the wall outlet was it on? if yes then you may have damaged the lower board. If you can not get that part then the treadmill has died. Is it a Bowflex or a Free spirit.

I’m happy to help further over the phone at https://www.6ya.com/expert/howard_079189dd4959a511

Nov 21, 2008 | Bowflex Treadmill Series 7

Not finding what you are looking for?
Precor C954i Commercial Treadmill Logo

7,735 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Precor Exercise & Fitness Experts

NOEL
NOEL

Level 3 Expert

8546 Answers

daf62757

Level 1 Expert

31 Answers

Andrew Taylor
Andrew Taylor

Level 3 Expert

32372 Answers

Are you a Precor Exercise and Fitnes Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...