Question about Hayward Pool & Spa

1 Answer

I have a Hayward sand filter for my pool.When I turn the control to backwash,nothing comes out.No backwash ,no pressure

Posted by Mike Fleming on

Ad

1 Answer

Michael Prior

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Diehard:

    Visited the website for 60 consecutive days.

  • Expert
  • 147 Answers

You may need to rebuild your Multi-Port assembly.

Posted on Jun 14, 2017

Ad

3 Related Answers

Kieran Ruppert

  • 990 Answers

SOURCE: No green comes out in backwash

Alge will quit often go through filter so first you need to kill the alge by super chlornateing the pool. You can take a water sampel to your pool store and give them the size of your pool, they can test your water, for nothing in most cases and recomend what you will need for this. Then you can start cleaning the mess up as the dead alge will turn to dirt. This dirt will be very fine and may go through your filter also so a cup full of D.E. in your skimmer after backwashing will usually coat the top of your sand and catch much finer dust and dirt. Do this as you clean the pool and backwash 1-2 times daily till clean. Follow all directions given to you at store to kill the alge first, this is very importiant.

Posted on Aug 24, 2009

Ad
sigi284

sigi284

  • 2 Answers

SOURCE: I have 7 year old Hayward ProSeries, S-244S, H/R Sand filter. I've notice that when I vacuum the pool, dirty water returns to the pool. I've backwashed and the spider gasket is fine. No sa

sand filters only have limited filtration. If the dirt is very fine such as dead algae, it will go right through the filter. Use a clarifier to help give the filter finer filtration. Do not vacuum until you can see what you are doing, then vacuum on 'waste'

Posted on Oct 12, 2012

SOURCE: My new Hayward Pool Sand Filter won't backwash.

Hey!
Mine was doing the same thing. I had the hoses switched up. I had the hose from the pump connected to the port marked RETURN (on the Hayward vari pump valve). Not good! I also had the return line hose (from pool) connected to the port marked pump. It happens! The problem is I tried EVERYTHING ELSE before I found my error. This includes a trip to Leslie's to buy a brand new multi port valve (good thing they have a return policy) AND changing out my relatively new sand in the filter AND taking apart the vertical tube and each individual flange at the bottom to clean them out. Please check your hoses FIRST if it won't backwash! By the way...I've been a pool owner for 17 years. I think my experience worked against me since I didn't recheck my work at setup.
NOTE:
It might SEEM like your filter is working because you get suction at the skimmer and water rushing thru the return line into the pool. It's not working if your lines are backwards like mine were! My water started turning green!

Posted on Jun 22, 2013

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How to get the right pressure to backwash and rinse


you dont need a lot of pressure to backwash just make sure water is clean coming out then rinse for 30 sec then put back on filter do not turn valve while filter is running you will ruin multiport gasket

Jul 18, 2014 | Hayward SAND FILTER, PRO SERIES

1 Answer

My sand master sand filter lost pressure and return after backwashing


is water still coming out of backwash if so spider gasket might be bad

Jul 13, 2014 | Hayward SAND FILTER, PRO SERIES

1 Answer

How do I get into the filter to check backwash valve?


you shouldnt have to go inside the filter that is done in the multiport
turn system off turn multiport to backwash till water comes out clean shut off then turn lever to rinse for about 30 seconds turn off pump again turn lever to filter you should see more water pressure coming out of pool return

Sep 10, 2013 | Hayward Pro Series 18" Above Ground Pool...

1 Answer

I have a hayward s166t filter, guage reads 0 and sight glass water does not swirl when backwashed


Does it show pressure when in "Filter" mode?

If not, then your pump is either not primed, Impeller is plugged, or there is not enough water in the pool, you are sucking air.

Jul 18, 2013 | Hayward S166T Pool Filter System w1 HP...

1 Answer

How to use backwash to waste


When the filter get clogged the pressure in the filter increases and there is less water flow returning to the pool.
If your filter is a sand filter, when you turn the valve to backwash and turn on the pump it reverses the water flow in the sand filter to flush the dirt out of the filter to waste. Look at the window openning in the waste pipe and keep the backwashing goinging until you see clear water.
Then turn off the pump and move the control valve to Rinse, turn on the pump for a few minutes, this returns the water flow back to normal but the water goes to waste to make sure the sand filter is clean.
Turn off the pump and move the control valve to filter and turn on the pump. This mode is the normal operating mode and the pressure gauge in the sand filter will show a drop in pressure.
Some pressure gauge shows a red section to indicate when backwashing should be carried out.

May 02, 2012 | Hayward Pool & Spa

1 Answer

No green comes out in backwash


Alge will quit often go through filter so first you need to kill the alge by super chlornateing the pool. You can take a water sampel to your pool store and give them the size of your pool, they can test your water, for nothing in most cases and recomend what you will need for this. Then you can start cleaning the mess up as the dead alge will turn to dirt. This dirt will be very fine and may go through your filter also so a cup full of D.E. in your skimmer after backwashing will usually coat the top of your sand and catch much finer dust and dirt. Do this as you clean the pool and backwash 1-2 times daily till clean. Follow all directions given to you at store to kill the alge first, this is very importiant.

Aug 09, 2009 | Hayward Sand Filter System & Tank 21" 1...

1 Answer

Recommend backflush pressure of a hayward pool filter


After you have backwashed your filter until the site glass run clear. Go to rinse mode for 30 seconds. Make note of the filter pressure. Don't backwash until the pressure goes up 10 psi!! It is important not to backwash too much. As pressure climbs the sand filter actually filters better.

Aug 02, 2009 | Hayward SAND FILTER, PRO SERIES

1 Answer

Hayward sand filter not filtering small particles


You probably have too big of pump. It is pushing the finer stuff right back into pool. Try adding a clarifier. Don't backwash either until the pressure goes up.

Jul 30, 2009 | Hayward Pro Series 18" Above Ground Pool...

1 Answer

I have a hayward s200 sand filter. When I vacuum, i backwash but dirty water doesnt seem to backwash out, just clean water. When I turn filter on small amounts of dirt you cant see come out of jets and re...


Are you using the rinse setting for a few seconds following the backwash? If not, once you finish washing, stop the pump, change the valce to rinse, then run it about 3 to 5 seconds. Shut down then switch to filter and the particles should stop coming back to the pool.

Jul 05, 2009 | Hayward SAND FILTER, PRO SERIES

2 Answers

Sand filter not catching little debris


Filter is being bypassed at backwash valve, due to poor spider gasket in valve, or there is a broken lateral in bottom of sand filter, causing debris to return to pool..

Feb 18, 2009 | Hayward Pro Series 18" Above Ground Pool...

Not finding what you are looking for?
Pool & Spa Logo

Related Topics:

75 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Hayward Pool & Spa Experts

john h

Level 3 Expert

23515 Answers

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Paul Carew

Level 3 Expert

3530 Answers

Are you a Hayward Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...