Question about Alpine PDX-4.100 Car Audio Amplifier

1 Answer

Amplifier Not powering on.

I am baffled. I have just purchased this amplifier and already the thing is not powering on. When I turn on my radio, I notice that the blue led light comes on for a split second, then shuts off. I checked the fuses to see if that was the problem (two 30 fuses), but the fuses are fine. My mono amplifier is working just fine. Please help.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Expert
  • 156 Answers

Amplifier power problems are generally pretty easy to troubleshoot as long as you have access to a digital multimeter. You need to check the DC volts on the power terminal and on the remote terminal. For the amplifier to turn on, each terminal needs to show around 12 volts. From the sound of it, I suspect a problem with your main power wire, but the multimeter will make certain. If you show voltage on both terminals (with the black probe on the ground terminal) and the amp still doesn't turn on, then there's a defect in the amplifier.

Posted on Jun 25, 2007

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

No power up on ssl f2.200 car amplifier


Yes it does. You should be able to use the blue/white wire to turn it on if you are using an aftermarket radio.

Apr 09, 2012 | Sound Storm Laboratories F1200 Car Amp

1 Answer

Is the brutus amp blue led light suppose to stay on when the car is off?


No. The LED should be off when the radio is off (amp turns off as well)

It sounds like you have constant 12volts applied to your remote turn on lead. The amplifier will have 3 connections for power:

1. 12volt constant
2. chassis ground
3. 12volt switched power - this wire should come directly from your head unit. It only sends 12 volts when the radio is on allowing to amp to power up only when the radio is on.

Dec 22, 2010 | Hifonics Brutus BXi 1206D Car Audio...

1 Answer

Rockford t20001 bd amplifier no sound.


Disconnect your subs. Chk the impedance with an ohm meter. They should read apx 4 ohms or 8 depending on woofer. If they chk ok chk the remote turn on for voltage when system is on.

Jul 29, 2017 | Rockford Fosgate T20001 bd Car Audio...

1 Answer

I would like to see a wiring dieagram for a 2005 tahoe sterio speakers


Radio 12v red/white + radio harness Radio Ground black - radio harness Radio Ignition (GMLAN Serial Data) Radio Illumination yellow (dimmer) + radio harness Factory Amp Turn-on same as power antenna wire Power Antenna white + radio harness LF Speaker +/- tan - gray +,- radio harness or amplifier Notes: If equipped, the amplifier is under the rear of the center console.

At the amplifier, the left subwoofer wires are dk. blue/white (+) - lt. green/black (-). The right subwoofer wires are dk. green (+) - lt. blue/black (-). RF Speaker +/- lt. green - dk. green +,- radio harness or amplifier LR Speaker +/- brown - yellow +,- radio harness or amplifier RR Speaker +/- dk. blue - lt. blue +,- radio harness or amplifier clear.gifthat should be it **** if u need more help feel free to email me at [email protected]

Oct 05, 2009 | Car Audio & Video

2 Answers

Where does the rem wire plug into


It plugs into the power antenna cord on your radio if your radio does not have a dedicated remote cord. The remote switch is so that you amp can detect when your radio is on and turn on too, or is off when your radio is off so as not to drain the battery

Sep 23, 2009 | Eclipse (XA1000) Car Audio Amplifier

1 Answer

Toyota tacoma 2007 stereo wiring Colors for the following wires: Power-ignition Ground


Radio 12v blue/yellow + radio harness
Radio Ground brown - radio harness
Radio Ignition gray + radio harness
Radio Illumination green + radio harness
Factory Amp Turn-on N/A
Power Antenna N/A
LF Speaker +/- pink - purple +,- radio harness or amplifier
RF Speaker +/- lt. green - blue +,- radio harness or amplifier
LR Speaker +/- black - yellow +,- radio harness or amplifier
RR Speaker +/- red - white +,- radio harness or amplifier

Notes: If equipped, the amplifier is on the passenger side rear cabin wall.

Sep 13, 2009 | 2007 Toyota Tacoma

1 Answer

I have my amp hooked up but it isnt getting any power can you tell me if i have a bad amp or if i need the speakers and sound for it to come on?


With all amplifiers for a car, you must have the main power connections B+ and ground connected, and then you must also have the remote turn on connected as well. This is the way the amp turns on. It comes from the radio and is usually the blue wire from the harness off the back of the radio. When the radio is turned on, the blue wire gets 12 volts sent to it so it can turn on an external device like an amplifier or the power antenna. Make sure you have this connected to the amp and that the radio is turned on. Then check the voltages at the power terminal of the amplifer. You will have the ground, the main B+ of 12 volts, and then the turn on voltage of 12 volts. If you have all of these, then you need to troubleshoot it more. It will turn on without the speakers connected, but I am not sure why you would want to connect it without the speakers. It will also turn on without the RCA cables connected for the audio input as well. But just to turn on the amplifier, all you need is those three things i mentioned. Let me know if you require any further help.

Jan 23, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

Subwoofer in my car works only on tuner


I had the same problem. most radios have a power antenna wire and an amp turn on wire it sounds like your amps are being turned on by the power ant wire that loses power when you put a cd in try swapping the blue with blue and white wire this should solve it

Nov 19, 2008 | Sony CDX-GT300 CD Player

1 Answer

LED power protection light not turning on


Check the fuse on the amplifier; if it's good, then you need a multimeter or voltmeter for further testing. With the meter's black probe on your amp's ground terminal and the radio turned on, both the power and the remote terminals should test at about 12 volts. If neither terminal shows voltage, you may have a problem with your ground connection; if both do, there's a problem with the amp.

Feb 20, 2007 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Alpine PDX-4.100 Car Audio Amplifier Logo

179 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Alpine Car Audio & Video Experts

Robert Salgado
Robert Salgado

Level 2 Expert

200 Answers

Jeffrey Turcotte
Jeffrey Turcotte

Level 3 Expert

8984 Answers

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85223 Answers

Are you an Alpine Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...