Question about Hayward Pool & Spa

Open Question

Hayward Ecostar Variable Speed Pump will not prime. Displays

Continue to get error message "prime failure". Checked above ground piping for leaks and did not detect any.

Posted by Anonymous on

Ad

5 Related Answers

Ronald Walls

  • 98 Answers

SOURCE: pool pump noisy

maybe plugged or restricted with something. try cleaning it and see if that will help.

Posted on Jun 06, 2009

Ad
protek480

Craig Butler

  • 1730 Answers

SOURCE: My pool pump is 2 months old. It is a Hayward 1hp

The capacitor is probably bad. It's under the cover on the side of the motor, Take a look and smell it. A motor shop has them, or Grainger


If you need further help, I’m available over the phone at https://www.6ya.com/expert/craig_3fa289bf857b1a3c

Posted on Jul 03, 2009

Ad

james aurienne

  • 93 Answers

SOURCE: hayward filter problem

YOUR HANDLE IS NOT SEATING IN THE RIGHT POSITION THERE IS A SPROCKET UNDER HANDLE THAT MAY BE DAMAGED TRYSETTING HANDLE TO DIFFERENT POSITIONS SEVERAL TIMES IT MAY HAVE DEBRIS UNDER IT MAKE SURE PUMP IS OFF.TAKE HANDLE ASSEMBLY OFF AND CHECK SPOCKET

Posted on Aug 06, 2009

miket756

Michael Thorpe

  • 2702 Answers

SOURCE: Hayward Self-Priming Pump with AO Smith 1 HP 56J

the pump must not have any air leaks in the suction side of it,, or it will just **** air and not water,,, water is very heavy you see, however i think its the impeller in the pump thats the problem,,,you should try to put water in the out let of the pump so you fill the pump with water first if its dryed out it may just wear out the impeller before it starts to **** water up, if this still dont work turn off the stop **** and strip out the pump to look at the impeller any wear on it and it will need a new one fitted
i hope this has help you, good luck

Posted on Nov 20, 2009

MOTORWIZJ

Jay Finke

  • 1389 Answers

SOURCE: how do you prime the pump for intex ubove ground

THIS HAS PRESSURE ON THE PUMP WHEN IT IS HOOKED UP TO THE POOL , NO PRIMING IS NEEDED. NOW IF IT'S HIGHER THAN THE WATER LINE OF THE POOL THIS KIND OF PUMP WILL NOT WORK , YOU NEED A PUMP THAT HAS A HAIR BASKET . THESE YOU FILL THE BASKET UP AND REPLACE THE LID AND YOU PRIMED IT.. . IF'N I WAS ANY HELP VOTE FOR ME ...THANKS.. JAY

Posted on May 26, 2010

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a Hayward sp3400vsp. The pump runs all night some times, the screen say is priming, it will shot off manually, and it wont do it all the time. help??


Sounds like the pump is sensing that there is a problem with water flow on the suction side.

Could be caused by air being sucked into the system. Do you notice air in the strainer chamber? Or bubbles coming from the inlets in the pool?

Could also be caused by something clogging or restricting the suction line.

May 31, 2014 | Hayward Industrial Products Hayward...

1 Answer

Pump will not run, electronics operate well


Can you plug the pump in directly to power and run it full speed? As this is an old problem, I'm sure you have already fixed it.

Oct 07, 2012 | Hayward Pool Products Hayward EcoStar...

1 Answer

Sand filter losing prime


You will see NO leak if the pump is on.
But once the pump is off, then you may see a leak.

Jul 23, 2012 | Hayward Pool & Spa

1 Answer

My sand filter no prime new motor above ground pool


Thank you for posting your question here on Fixya.com.


The most common causes of no prime are that the filter pot is not filled with water (don't forget to put the cover with a gasket on), there is an air leak in the pipes/valves between the pump and the pool, a plug of leaves or other debris in the suction line, or the pump is installed so high in elevation relative to the pool that just a little of the above issues will prevent it from priming. I hope this helps.



If this answer does not resolve your issue, please comment with additional information before rating the answer. Positive feedback is especially appreciated once your problem is solved! Thank you.

Aug 25, 2011 | Hayward SAND FILTER, PRO SERIES

1 Answer

Done every thing suggested. Still doenst prime. should I fill sand filter?


No prime = either impeller problem, air leak, or blockage on output(bad filter or bad valve) My first choice is dirty filter. Second choice is impeller. Both easy to check.
If you have checked those than you probably have an air leak. Hold a very slow running hose over all pipe joints running into filter, while motor is running. Most likely place is the screw in fitting on front of pump. The water from hose will temporarily seal leak and it should prime.

May 29, 2011 | Hayward 1 12 Hp Super Swimming Pool Pump...

1 Answer

If my hayward pool vac (AquaBug) is always connected when the pump is on (4 hrs/day), do I need (will I benefit) from a variable speed or 2-speed motor? Or, will I do fine just by downsizing from 1.5 HP to...


Probably go for the 2 speed, manufacturers often embellish on the hp ratings of pumps, you will definitely see more energy savings from a 2 speed. Just stay away from hayward, easy to work on for service tech's for break alot. Go with Pentair or Jandy they are worth the money.

Nov 21, 2010 | Hayward Pool & Spa

Not finding what you are looking for?
Pool & Spa Logo

Related Topics:

402 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Hayward Pool & Spa Experts

john h

Level 3 Expert

23553 Answers

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Paul Carew

Level 3 Expert

3534 Answers

Are you a Hayward Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...