Question about 2000 Audi TT

1 Answer

I have a 2000 Audi TT front wheel drive. Within the last two months the engine has developed a lot of spatial vibration under load. I can feel it in the steering wheel, pedal and the whole front end. I have replaced the plugs, maf, coil packs, and coolant temperature sensor. Mechanic believes this to be linked to a bad wastegate actuator, but I think otherwise as I don't believe a bad turbo part can cause this annoying vibration. It has been suggested that possible wiring harness, throttle body, or secondary air pump may be the culprits. The last mechanics were just looking for a big fat paycheck.

Posted by peacefulhome on

Ad

1 Answer

Colin Stickland

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Audi Master
  • 22,485 Answers

Check for deformed tyres ?? this is the most obvious cause,i may be old dinasaur who gets lost with sensors and electronic stuff but after 40 yrs somethings never change

Posted on Sep 15, 2009

Ad

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Where is the location of engine number on an audi tt 2000/2001


Remove engine cover. Front passenger side of engine (left side if you stand in front of the car). 3 letter engine code engraved in the cylinder had.

26389551-gf5p05ipujtt2yk2sdoweh1o-4-0.jpg

26389551-gf5p05ipujtt2yk2sdoweh1o-4-2.jpg

Dec 07, 2016 | 2000 Audi TT

1 Answer

Quattro system


Could be. You need to get the code read to determine if it is related. If this happens worse under load it could be a suspension bushing issue. Get someone who works on Audis all the time to do a complete inspection of the suspension front and rear. Most alignment shops just align without an inspection.

Dec 19, 2013 | 1999 Audi A6

1 Answer

2000 ford exploorer v-8 awd eddie bauer edition new wheels and tires new ball joints new tierods new shocks 3 front front end alignments started having a vibration in the front end at about 70+ mph had the...


Hello, I see you may a lot of changes and replaced a lot of parts. We leased an Explorer the same Year as yours. In our case there was a slight noise as well as vibration. The problem was the Front Hub bearings, They were bad at 18000 miles.

There are a few things I want to suggest. The spinning of the wheels on the lift will not load the bearings. A Dyno table can get everything turning with a load on it. As your vehicle is a 4x4, most Dyno's were 2 wheelers. You would have to call to find one for a 4x4.

Next, if the new Hubs do not help, have a look at the rotors. They are also balanced. You can spin balance the Wheel and rotor as a unit with a floor motor. It's not the best way to Balance because tire rotation or even shifting the Wheel on the lugs will UNbalance it. But this method CAN pinpoint a problem if a Balanced tire does not spin true when bolted to the vehicle. You will know the Rotor is off-balance and which axle is causing the problem.

Would be interested to see a Post of what you found.

Jul 09, 2010 | 2000 Ford Explorer

1 Answer

Audi TT Mk1 will not start.


Hi, did you sort the problem with your tt? I have exactly the same issue, apx engine, will not start, ecu not readable by vagcom or snapon scantool? Any advice gratefully recieved. Craig.

Jan 10, 2010 | 2000 Audi TT

1 Answer

1998 isuzu trooper vibration problem under load. Tires were just balanced and rotated. It has been getting worse over the last 2 months. New ujoints on the drive shaft. Still has a vibration when...


I would next check the condition of the engine, transmission and transfer case mounts. The mounts all have rubber inserts in them to absorb vibration and if the rubber starts to deteriorate or drycrack it can cause a vibration, especially under load.

Nov 22, 2009 | 1998 Isuzu Trooper

1 Answer

My TT has developed a wet patch on the driver's side (under the mat)...........it has been raining heavy the last few days and just want to try and find out what is causing the problem??


hey, the body of cars have "plugs" made of rubber, u need to check them out, they might be too dry or gone (because of vibration of the car) and they could be the cause of ur problem.
hope this helps

Nov 13, 2009 | 2001 Audi TT

4 Answers

Feels like tires vibrates between speeds of 80km and 100km


HAVE THE TIRES BALANCED AND CHECKED FOR SEPARATION

May 06, 2009 | 2005 Audi A4

2 Answers

Legacy wagon , shaking when hot


front wheel drive? may not be the enging may be CV joints or wheel bearing,

Dec 20, 2008 | 1993 Subaru Legacy

1 Answer

Wobbling of car while accelerating


the u joints in the drive shaft. (CV joints on front wheel drive) more strss on the joints when accelerating so they cause the vibration. no stress/load smooth run. Replace the joints and you'll feel a big difference.

Jun 24, 2008 | 1996 Suzuki Swift

Not finding what you are looking for?
2000 Audi TT Logo

Related Topics:

296 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Audi Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Thomas Perkins
Thomas Perkins

Level 3 Expert

14850 Answers

Arnie Burke
Arnie Burke

Level 3 Expert

6480 Answers

Are you an Audi Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...