Question about 1990 Mercury Grand Marquis

1 Answer

Engine starts cutting out when accellerating to get up to speed or to pass someone.

Runs fine under 2800 rpms, when accelerating getting over 2800 rpms, the engine trys to cut out.

Posted by Sharyl Williams on

Ad

1 Answer

spikeyherbs

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

  • Mercury Expert
  • 274 Answers

Try several things...

Fuel injector cleaner
New fuel filters
Check for vacuum leaks
New spark plugs and wires

Posted on Jan 17, 2015

Ad

5 Related Answers

BILL RICHARDSON

  • 508 Answers

SOURCE: The 2000 mountianeer starts and runs fine but shuts off

CHECK THE COLD START ENRICHMENT VALVE AND OR THE IDLE CONTROL VALVE. I AM ASSUMING THAT YOUR VEHICLE IS FUEL INJECTED. ONE OF THOSE HAVE GONE BAD.

Posted on Jan 24, 2009

Ad

gerry bissi

  • 4388 Answers

SOURCE: wont start after warmed up

here are things to do.

Clean MAF sensor wires with carb cleaner and toothbrush carefully. This will remove varnish.
Check under distributor cap and rotor (1 screw) and under slotted plate. If brown dust, you need new distributor. Clean optical sensors for cam sensor before re- assembling. Temporary fix only.
Check ECT, engine coolant temp sensor.
Have Autozone run free computer scan for fault codes.

Finally, go here for expert Villager support

http://autos.groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Posted on Jun 02, 2009

Monster80

Joe Lamb

  • 463 Answers

SOURCE: Engine light on, engine cuts out.

So he the mechanic said that your timing belt was off and gave it a tune up instead..Unplug your mass air flow sensor which is located in the air filter duck work or in the filter its self.Its should be the only 3 to 5 wire plug in the air cleaner or the piping from that to the intake.Now with that unplugged start it and drive it .If problem is gone the tats your problem.If it jumped a tooth on timing it would run bad all the time.But if he says it the sensor could possibly be and just working than not working.Try this and see if it helps you..

I’m happy to assist further over the phone at https://www.6ya.com/expert/joe_a3369546f8067589

Posted on Mar 31, 2009

Anonymous

  • 3 Answers

SOURCE: Engine will not idle and run when starting in cold weather

Have a mechanic take a look at your throttle position sensor and engine idle sensor. Make him manually adjust them as opposed to just putting in new ones. It may require that you have to have a higher idle than normal. Your underlying cause is going to be that I am sure you have a lot of miles on your engine.

Posted on Jul 20, 2009

john h

  • 23515 Answers

SOURCE: PO 340 code, ck wires replaced censer,car starts

since the code is the circuit malfunction and just not the sensor recheck the wiring and connections may have a bad connector or a break in wire also check the crankshaft sensor wiring and connections which is also part of circuit

Posted on Dec 13, 2009

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

When I try t accelerate to pass or go uphill the rpms increase but the vehicle does not accelerate. Tranny fluid is full.


Sounds like either a bad transmission pump or torque converter. Have the vehicle evaluated by a transmission shop.

Dec 25, 2014 | 1998 GMC Suburban

1 Answer

1997 Nissan 4x4 pickup 2.4 engine 5 speed


I would check the fuel pump.

Jul 02, 2013 | Cars & Trucks

1 Answer

92 NISSAN WITH BOGGING AT 2800 3500 RPM AND AT LEVEL SPEED 4CYL AND 5 SPEED


For this types of problem,there are few help inks to troubleshoot the problem.Click the link below to go through the troubleshooting procedure to resolve the issues :----Idles rough and quits when gas pedal is pressed less? http://technoanswers.blogspot.in/2012/01/1999-ford-f-150-idles-rough-and-quits.html-----------van idles rough? http://howtobyme.blogspot.in/2012/01/2004-ford-freestar-van-idles-rough.html
--------------runs lean and idles rough? http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/ford-runs-lean-and-idles-rough.html
-----------Car still runs Rough after tune up? http://howtobyme.blogspot.com/2011/12/car-still-runs-rough-after-tune-up.html
------------Idle flair is noticed on car? Rough idle? car will not idle? Erratic idle speed? http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/idle-flair-is-noticed-on-car-rough-idle.html
----------High rpm in neutral? Inconsistant high RPM in neutral? http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/high-rpm-in-neutral-inconsistant-high.html
------------Engine Backfires? http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/jeep-backfires.html----------- Nissan stalls and bucks on Acceleration?

http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/nissan-pathfinder-stalls-and-bucks-on.html

-----------
Nissan Pathfinder Backfires? http://technoanswers.blogspot.in/2012/02/nissan-pathfinder-backfires.html
---------How to adjust rpm? http://schematicsdiagram.blogspot.com/2011/12/how-to-adjust-rpm-on-2009-dodge-charger.html
------------Engine cuts out at 3000 RPM? http://schematicsdiagram.blogspot.com/2011/12/engine-cuts-out-at-3000-rpm.html
----------This will help.Thanks.

Feb 17, 2012 | 1992 Nissan Pickup

1 Answer

Car stalls on acceleration over 2800 RPMs


fuel filter partly clogged. Remove and replace.

Sep 13, 2009 | 1998 Lexus Gs 400

1 Answer

Engine cuts out @2400 rpms


Check the crank sensor. This is very common for this problem. Best wishes!

Aug 16, 2009 | 2002 Dodge Stratus

1 Answer

Engine surges under load at 3800 rpm


yes it could be. have fuel pump pressure tested, fuel pump pressure should be. (key on engine off) 1999 to 2000--with egr--41 to 47 psi without egr--52 to 58 psi,

May 30, 2009 | 1999 Pontiac Grand Am GT

1 Answer

Engine runs rough after about ten minutes /idles really low


Just trowing some suggestions out there, but, I would check the idle air control valve (solenoid) or the throttle position sensor. If they check out then my last guess would be the map sensor or the vaccuum to the map sensor. Hope I was able to help. Best wishes.

Jan 16, 2009 | 1991 Plymouth Laser

1 Answer

Skipping


it sounds like a secondary ignition problem if it only skips under load it is probably plugs and or plug wires

Oct 13, 2008 | 2001 Oldsmobile Alero

Not finding what you are looking for?
1990 Mercury Grand Marquis Logo

151 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Thomas Perkins
Thomas Perkins

Level 3 Expert

14852 Answers

Mike

Level 3 Expert

4372 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...