Question about 2001 Volvo S40

1 Answer

Turbo bad when i try to accilerate quickly, the car seems to sputter badly but stops and runs perfectly when put into neutral. then runs extremely rough when put back into driver but smooth if back to neutral. After a while the symptom disappears and runs normally. not sure if turbo or trans or what?

Posted by rote8 on

  • rote8 Jan 30, 2013

    to clarify, the car runs and idles perfectly unless i hit the pedal hard. then it acts like it went completely out of time. when i come to a stop, it ides extremely rough in drive but perfectly in neutral. after a while, it runs normally agian.

×

Ad

1 Answer

gerry hegarty

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 11 Answers

If diesel, it could be dodgy glow plug(s). Had a similar problem with my s40 and new glow plugs solved it!

Posted on Mar 07, 2013

Ad

3 Related Answers

mike davis

  • 133 Answers

SOURCE: Rainy weather, car sputters or will not run at all

Check for condensation in the distributor cap.

Posted on Mar 26, 2010

Ad

mike davis

  • 133 Answers

SOURCE: 1996 Volvo 960 has shifting problem.

Check the catalytic converter. You can do this by banging on it and listen for a rattle. Sometimes, the inside gets melted into a little ball and blocks the exhaust from getting out on acceleration. This will cause a serious loss of power and feel like a trans malfunction.

Posted on Apr 03, 2010

luis

  • 500 Answers

SOURCE: We have a Volvo S40

check your mafs it is located on the air duck clean it with a mafs cleaner you may have humitity

Posted on Sep 09, 2011

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Sputtering/ chugging while driving


Disconnecting the battery could reset codes and/or sensor readings in the engine computer.
Is the check engine light on, and have you checked the computer for trouble codes ? Is fuel pressure normal ?

Aug 27, 2015 | 2001 Chrysler PT Cruiser

3 Answers

I have a 99 ford f150. Sometimes it runs perfect, then out of no where when I try to accelerate it vibrates bad and becomea hesitant. When I came to a stop I switched threw all gears and it seems like it...


This sounds like you might have a bad plug wire or something else in the ignition system is arcing to ground. A quick way to verify this is to run the truck in Park at idle. Next, spray the ignition wires with Windex. You'll notice the truck starting to rough up and might even see the bad wire arcing to ground. A complete tuneup would be recommended in this case.
I hope this helps! :)

Jun 11, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

2000 isuzu rodeo problem


get it checked out you might need a new transmssion.

Mar 26, 2014 | 2000 Isuzu Rodeo

1 Answer

Isuzu rodeo troubleshooting


-possible misfire or bad or broken vacuum hose.

Good Luck

Mai

Mar 25, 2014 | 2000 Isuzu Rodeo

1 Answer

Rough idle, sputtering like its outta gas but it aint.


Could be a vacuum leak as it falls off under acceleration and does not play a part then. Check for broken or cracked hoses.....

Feb 13, 2010 | 2004 Dodge Neon

1 Answer

My 3.4 camaro has an extremely rough idle sputters and doesent seem to run right at all. in park and neutral its bad in drive and reverse its even worse. i replaced the egr valve cleaned out where it goes...


I know you are saying it is an egr code being set but I believe it is very possible map sensor can cause this sort of issue or if it is possible can you disconnect the exhaust long enough to run it for a 5 minutes? Catylitic converter beginning to have issues. just a couple tips.

Oct 24, 2009 | 1994 Chevrolet Camaro

1 Answer

1996 Buick Roadmaster rough start sputters and


Check the mass air flow sensor (clean both heated wires with carb cleaner and Q-tip). Remember...cleaning does not always work...sometimes they are actually bad. Also check map sensor. Check for vacuum leaks at all hoses and fittings. If engine rpm drops sufficiently, engine vacuum will drop which may have caused a/c malfunction (controls work with vacuum signal) so I wouldn't worry about that 'till the run problem is dealt with.

Jul 30, 2009 | 1990 Buick LeSabre

1 Answer

1991 Geo Metro Automatic/ Sputters, runs rough only in gear.


Could possible be a bad or stuck vaccum advantace mechanism. Check for operation.

Feb 16, 2009 | 1991 Geo Metro

Not finding what you are looking for?
2001 Volvo S40 Logo

Related Topics:

162 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Volvo Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22485 Answers

Jeffrey Turcotte
Jeffrey Turcotte

Level 3 Expert

8984 Answers

Are you a Volvo Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...