Question about 2000 Mercury Villager

1 Answer

2000 mercury villager, runs a fast idle. whether cold or warm the idle remains at a high idle speed, it even pulls with the brake applied.

With your foot on the brake the idle speed does slow down, but feels like the idle is forced to slow down. The idle speed is about 150 rpm higher than it should be at "idle".

Posted by R. Brian Kincaid on

Ad

1 Answer

Stephen

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Mercury Master
  • 21,873 Answers

Could be a vac leak, or a dirty throttle body, or a faulty idle air control valve. The computer controls idle speed by regulating the amount of air into the intake. Could also be something pulling on the throttle cable such as the cruise control.

Posted on Sep 29, 2012

Ad

4 Related Answers

Anonymous

  • 15 Answers

SOURCE: High Idle speed on 1989 Merc Sable, 3.0L V-6. Approx 2000 RPM

My wife had a 93 ford tempo 4 cylinder with same problem.It turned out to be the idle air solenoid mounted on the air intake manifold.

Posted on Jan 17, 2009

Ad
machinist84

machinist84

  • 25 Answers

SOURCE: 2000 Mercury Mountaineer 5.0L engine. idle speed

dirty or bad idle air control valve i would at worst the egr valve but most likely the idle air control valve which controls the air and idle from the throttle body try taking it out and cleaning the tip as well as in the throttle body where the control valve goes in if that dosent work replace it and the check engine light does not have to be on for it to be bad.good luck to you.


10 year ford tech here.

Posted on Aug 26, 2011

Anonymous

  • 2 Answers

SOURCE: engine stalls after cold start-up & release from high speed idle

I had a similar problem.  I found the filter cartridge below the pcv valve had carboned up, and after the crank case pressurized, oil was forced out the pcv supply line to the throttle body.  The idle air control valve solenoid got oil in it and caused my problem, but only when it was cold.  The pcv cartridge is accessed by removing the pcv valve and the rubber fitting that the pcv valve mounts in.  It can then be fished out with a pick set, and it is a pain because you can't see it, but you can get you hand back there.  I hope this helps you.

Posted on Feb 28, 2009

gerry bissi

  • 4388 Answers

SOURCE: 95 Mercury Villager the front

could be the ABS sensor contacting the slotted sensor ring. just behind brake backing plate.

Posted on Aug 30, 2011

Add Your Answer

×

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How do i fix my Mercury Villager 2002 with random misfire?


How to Fix error code P0300 for random misfires on your car ...

diy-auto-repair.wonderhowto.com/.../fix-error-code-p0300-for-random-...
Oct 15, 2010 - How to Fix error code P0300 for random misfires on your car ... amisfire (code P0304) on a 1999 Mercury Villager 3.3L · How to Fix error code P0500 ... I reset my codes and it ran fine for a couple of days, then I started getting ...

(code P0305) on a 1999 Mercury Villager 3.3L - auto repair

diy-auto-repair.wonderhowto.com/.../troubleshoot-misfire-code-p0305-1...
Sep 7, 2010 - The vehicle is a '99 Mercury Village, 3.3L, with 150000 miles on it. The chief ... How to Fix error code P0300 for random misfires on your car ...

2000 Villager Misfire - Car Forums and Automotive Chat ...

www.automotiveforums.com > ... > Mercury > Villager
May 24, 2010 - 2000 Villager Misfire Villager Car Forums. ... i was told that the 3.3L engines of 1999-2002 nissan quests/ mercury villagers are INTERFERENCE engines! ... Hope the following may help, and I will post if my last fix works. ... I have a 1999mercury villager that is showing a random multiple cylinder misfire ...

Rough Idle - 2000 Mercury Villager - RepairPal

repairpal.com > Questions > Mercury > Villager > 2000 Mercury Villager
Repair the code issue, because your Villager has OBD-II which is a very helpful Diagnostic system. Upvote (4) ... My 1999 Villager was running poorly; rough idle, lack of power at highway speeds and the engine problem light indicated random miss-fire, etc. I had new spark ... Have code po306 cylinder 6 misfire detected.

P0301 - OBD-II Trouble Code - RepairPal


Dec 17, 2015 | 2002 Mercury Villager

2 Answers

1999 Mercury Villager Causes Of High Idle?


usually it is a vacuum leak which is letting more air into the engine. With engine running, use a spray water bottle and mist around all vacuum lines, the power brake booster and engine seams. Then try any vacuum line to the transmission. Could also be a burst vacuum shift diaphram if so equipped.

Aug 31, 2015 | 1999 Mercury Villager

1 Answer

Why does idle remain high on 1999 mercury villager


A stuck idle speed control motor ! Tap it with a wrench or something similar , You'll find it located on the throttle body ! Ford IAC valve test how to adjust minimum idle speed

Apr 07, 2015 | 1999 Mercury Villager

1 Answer

Misfire,stumbles,brake pedal gets like a brick!!! 2.5liter V6 mercury cougar 2000yr


I have ran in to this before as an engine performance and emmission technician.
Sounds like the problem is in the brake booster area is leaking vacuum (air) in to the engine causing a major missfire due to a lean condition. The best way to check this with the engine off and cool so you dont burn your hands. Remove the big vacum hose that goes up to the brake booster and plug the vacum port to the engine. Make sure you get a good seal on the plug and no air is sucking down when engine is running. After that start the engine and make sure it is running smoothly, apply the brakes and see if the engine remains running smoothly. 99.999% of the times the issie is with booster tht when you apply the brakes you allowing vacuum to leak in to engine.
Replace booster and hose with new, do not go to junk yard . By tge way the brake pedal will be stiff because it needs vacuum to make smooth so dont alarm your sekf while testing it.
Good luck and let me know what happens.

Jan 08, 2015 | 2000 Mercury Cougar

1 Answer

Fast idle astro van


Check the base plate gasket under the throttle body, some time the gasket start to leak, and will cause a high idle, if possible with engine running get some water and pore it at the base of the throttle bode, you will hear a suction sound, that's the gasket, replace it.

Jul 14, 2010 | 1995 Chevrolet Astro

1 Answer

How do i set the timming on 94 mercury villager van


you only set base timing to 15 degrees BTDC (before top dead center).

Ignition Timing
  1. s1v~us~en~file=ani_caut.gif~gen~ref.gif CAUTION: Parking brake control should be applied.
    Depress the parking brake pedal, and warm the engine to the normal operating temperature.
  1. Turn off all electrical loads.
  1. Rev the engine to 2000-3000 rpm two or three times and allow the engine to return to the idle.
  1. Turn off the engine and disconnect the throttle position sensor electrical connector. (not really necessary)
  1. Start the engine and rev it to 2000-3000 rpm two or three times and allow the engine to return to the idle.
  1. Check the idle speed. The idle speed should be between 700-800 rpm in PARK (P) or NEUTRAL (N) position.
  1. NOTE: Make sure that the timing pointer is pointing to the 15° Before Top Dead Center (BTDC) mark on the crankshaft pulley. Each notch on the crankshaft pulley represents 5 degrees.
    Check the ignition timing with a timing light.
632206b.gif go here for villager help

http://autos.groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Jun 09, 2009 | 2001 Mercury Villager

2 Answers

Wont start after warmed up


Check the PCV valve, EGR valve and the Idle Air Control Valve. Also check for any vacuum leaks

Jun 02, 2009 | 2000 Mercury Villager

1 Answer

Mercury villager brakes drag when driving


replace the flexible hoses, they are collapsing inside, preventing fluid from returning to reservoir.

go to this site for villager hep

http://autos.groups.yahoo.com/group/villagerquest/

Apr 06, 2009 | 1993 Mercury Villager

2 Answers

Heater blows cold air unless accelerating


1.maybe your thermostat is no opening or closing.
2. not enough Ant-Freeze
3. Low on water

With more details on the engine i may be able to help you more. for example what is the temp reading after it idles awhile or does it blow warmewr when driving ?

Dec 30, 2008 | 2000 Oldsmobile Intrigue

Not finding what you are looking for?
2000 Mercury Villager Logo

750 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

gerry bissi

Level 3 Expert

4388 Answers

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85239 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22485 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...