Question about Motherboards

1 Answer

Unable to boot Compaq Presario S4300NX. In BIOS setup the IDE drives are not detected. However, the Primary IDE Master name is @@I!!4weird numbersV, and the Secondary IDE Master name, which is a DVD-RW, is JmWvmuwvs1040. Can someone help me? -Steve

Posted by on

  • steve2all Sep 02, 2008

    Hopefully I can transfer most of my data to a new hard drive. thanx

×

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Brigadier General:

    An expert that has over 10,000 points.

  • Master
  • 5,158 Answers

Sounds like your hard drive has failed

Posted on Sep 01, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

UNABLE TO LOAD WIN XP


During the boot process you will see on the screen to press a certain key to enter setup
Press and hold that key during the boot up process to enter BIOS the scroll down to advanced bios features press enter change your first boot device to cd,press escape then press f10 to save to cmos to restart
(note after you have loaded the operating system you should go back and change the first boot device to your hard drive)
The BIOS is AMI. Under ADVANCED SETUP:
The options listed for 1st,2nd ,3rd Boot device include:
IDE-0 means Pri master ?
IDE-1 means Pri slave ?
IDE-2 means Sec master ?
IDE-3 means Sec slave ?

hope this helps

Jul 20, 2011 | ASUS P5RD1-VM Motherboard

1 Answer

Today I installed SATA HDD at red SATA port 1 . But in BIOS, it shows Primary IDE master not detected....Primary IDE slave not detected....Third IDE master detected..I wanna know why my HDD is not detected...


there is no diffrence between primary & third ide hdd ,if you install nay booteble hdd in master so system try to from that frist . boot sequence of motherboard is try to boot from primary master first then Primary slave then secondary master and then master secondary ..................,

Jun 12, 2011 | ASUS P5GC-MX/1333 Motherboard

1 Answer

Boot error always


Hello sir, hi your boot error can be caused by the following:
  1. Your IDE hard disk is not the first boot, and wrong available boot on the bios. Check your BIOS setup for proper boot device.
  2. Your IDE hard disk has bad serctors, since its P4, I estimate your drive to be 8 years or more. You may need to format the hard drive again and reinstall your OS (windows XP).
  3. IF your HD cannot be formated, or no amount of windows installation can be done on the disk, its time to replace it.
  4. Your IDE cannot be detected by the motherboard. check your BIOS configuration for proper hard disk setup.
  5. Your IDE hard drive and your CD drive are both master or both slave, set the hard disk to master and the CD drive to slave. The settings can be seen on the case of the HD and CD drive.
  6. Your IDE ribbon cable is bad.
  7. Your 4 pin molex power cable to the HD is loose.
If I miss out something, please let me know. thanks.

Nov 08, 2009 | ASUS P4S8X-X Motherboard

2 Answers

Dell Optiplex Gx280 - cant detect two IDE hard drives


Hi,

You should attach two hard drives on primary ide. Set both jumpers to cable select ( or one on end is master, middle one is slave). The one at the end of the cable is where your o/s should be. You could try putting the third on seconday, along with your dvd rom.

Hank

Jun 09, 2009 | Dell Optiplex GX280 (99301) Motherboard

2 Answers

ASUS P5S800-VM Motherboard configuration


Serial ATA drives are pretty much plug and play. You just need to install them and set them up as a primary drive in your bios settings. The IDE devices can be connected on the same ribbon cable but need to have jumpers set on the back to determine which device is primary or slave. If the IDE devices are on different ribbon cables then most likely the hard drive jumper setting should be set to master or master (single drive). The CD-ROM drive jumper on master. BIOS should detect all drives You also need to assign the boot order in BIOS. CD-ROM should be the first boot device to load and install the new OS onto the primary hard drive.

Mar 20, 2009 | ASUS P5S800-VM Motherboard

1 Answer

IDE HD Not Detected


My first thought is the cables have been moved or the drives moved. Maybe the jumper has fallen off the back of the drive (highly unlikely, but possible) or maybe a cable has come loose. It can't hurt to reseat all the cables and check the jumpers to see that all are correctly jumpered as master and slave.

herdex may not have the same problem, but will email this suggestion to him.

Nov 07, 2008 | ECS 945GZT-M (V1.0) Motherboard

1 Answer

I need Help


Hi Banyar, lets check the main menu & the boot order in you're bios. Start up the PC, as soon as you see any display on the monitor press the delete key every 2 seconds until the bios main menu loads. This is also where you can see the time & date. List on the left is;
Primary IDE Master
Primary IDE Slave
Secondary IDE Master
Secondary IDE Slave

Across from these on the right is the matching device. If you have one hard drive the bios will show its model number on the right.
Ex: ST150322A. (You're drive will be different). If you have more than one hard drive the second drive, (Should be listed as Primary IDE Slave). CD-ROM drives would be listed as, Secondary IDE Master & Secondary IDE Slave. Write down the model name of the Primary IDE Master on paper. Now go to the title, "Boot" in the bios. Use you're manual & go to page 2-25. High-light, Boot Device Priority & press enter. Set the order as shown in the manual. Make sure the 3rd boot device is set to the correct hard drive listed from the main menu. The model you wrote down. Once set save & exit the bios. The PC will restart. You should no longer receive the error message & windows should boot normally. If windows does not load normally than it is possible that the Primary IDE master drive is not the drive with windows installed on it. You must find the correct drive with windows loaded on it. Connect that drive to the Primary IDE master port.
You may need to reset the drive’s pin settings so it is seen as the primary drive.
Than change the 3rd device in the bios boot priority list with the correct drive. Windows demands that the operating system be located on the, Primary IDE master port. Please read pages 2-12 & the top of 2-13 in you're manual.

More questions? Post them here.
Good Luck!
Mike

Jun 21, 2008 | ASUS P5VD2-MX SE Motherboard

1 Answer

Power up problems


To enter setup (Refering to the bios/cmos), press the Delete key very two seconds untill the bios main menu loads. You need to go to the menu heading - Boot.
If you added another hard drive to you're system the IDE (hard drive) it's jumper settings may not be correctly set. If there are now two IDE drives both the primary master & secondary drive's jumpers must be set correctly. You will ned to look at the white sticker on the drive for the correct jumper settings. Many primary IDE drives pin jumper is set as a single master drive with out a secondayr drive attached in the system. When you add a second drive the pin jumper one the master drive will most likely need to be changed to master with a slave. The second drive will also need it's jumper set as a slave drive. Once this has been adjusted you need to enter the bios & make sure you're primary master drive is set in the boot order. Most PC's boot order is as follows.
1st Boot device, floppy drive. (If one is connected to the system).
2nd boot device, CD-ROM drive.
3rd boot device, master IDE drive.
Please use the help of you're manual to guide you for these settings.
AOpen MX46L web site. http://download.aopen.com.tw/Default.aspx
You must set the three drop down menu's to get you're board's drivers & manual. In the first menu choose motherboard, in the second menu choose MX46L & in the last menu choose manual. For drivers, the third menu choose drivers.

Still heave more questions? Just ask.
Mike

May 18, 2008 | AOpen MX46L Motherboard

6 Answers

Problems Installing my 160 GB Seagate SATA HDD


Check the SATA/RAID controller setting. It could have been set to [Disabled] Refer to your user?s manual for a detailed description on how to enable the onboard SATA/RAID controller by adjusting the jumper or BIOS settings. Regards SparkGap

Sep 24, 2007 | ASUS P5RD1-VM Motherboard

2 Answers

Hard drive not detected


Rickyrudy, I suspect one of the following may work: -The problem drive is set as the slave on the secondary IDE channel. If it?s the only drive change it to the master. -Try checking the drive setup setting in the BIOS, make sure both drives are set to auto detect in the BIOS. If this works don?t forget to try setting the unused drive setting to none to speed up the boot process. -If you are using jumpers to define the master and slave double check the settings against the chart on the drive in question. -If you?re using cable select to define master/slave drives try using the jumpers instead. Let us know if this works and please don?t forget to rate this posting.

Feb 25, 2007 | Tekram P6 B40-A4X Motherboard

Not finding what you are looking for?
Motherboards Logo

Related Topics:

558 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Motherboards Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

joecoolvette
joecoolvette

Level 3 Expert

5660 Answers

Mark Taylor
Mark Taylor

Level 3 Expert

728 Answers

Are you a Motherboard Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...