Question about Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

I bought a 500/1 jl audio amp and also a w7 10 sub

I bought a 500/1 jl audio amp and hooked it up to a 10inw7 sub but it seems when i turn the volume up it cuts off. i cant even turn it half way up because it will cut off and i have the bass on 0 or -1. i checked the wiring and everything and it seems that its hooked up right but idk what the problem is?

Posted by on

  • rsmith2 Oct 07, 2008

    my jl 500/1 works when volume is low, but once i turn it up a little more the subs hit but not hard at all. it doesnt quite cut out but it sounds like there is little power coming from the amp to the subs. It worked for 4 weeks fine and all the sudden stopped. what could it be?

  • Anonymous May 01, 2009

    w7 are single voice coil....and i am have the same problem...i checked the voltage and adjusted it according to a test tone cd and I have it set halfway at 38.7 volts....but it aint bumping...

×

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Contributor
  • 33 Answers

If its cutting off and right back on then check your ground and your power wire makes sure both are connected good and none of your fuse's are blown, either that or you got a wire hooked up backwards in the sub.. but my guess is that the sub is hooked up wrong... that sub should be hooked up in a series or in parallel,

ok if your running just one speaker, it should be hooked up like this and 2 speakers are a different way...

this is parallel :pos to pos , neg to neg, then one wire coming from pos on sub to pos on amp then neg on sub to neg on amp but bridge the amp on your amp should be 2 pos and 2 neg in two different channels take the pos off the sub into the pos on 1 channel and then the neg from sub to the neg on the other channel,

this is series : on the sub it will go pos to neg then the other neg and pos will go to the amp, but make sure the pos and neg r on different sides of the sub, dont hook them both to the same coil

if your need more help give me your email and ill send you a pic of how to do it...


Posted on Aug 12, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Have a jl audio 500/1 the red light blinks and no other light turns on. whats the problem with it?


I think you might have your remote turn on from your deck to amp hooked up wrong check that out!! I not are you familliar with the mr. butterworth crossover JL developed for that series of amp? Just like its big nrother the 1000x1 class D the built in smart crossover has many built in pretect modes. If your subs are drawing to much power it shuts down if they draw to little of ohms or to many but that 500 is 1 ohm stable so download the crossover settings from JL and go from there

Apr 28, 2012 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Installin car systems


you dont want to connect both of those amplifiers together. You could run them separately to separate subs or the jl to your sub and your alpine to your front speakers. But you dont ever want to mix and match amps to the same sub. Even if you had 2 jl500/1's you wouldnt want to just hook them up together. Because they both have to be putting out the exact same amount of power. Which no 2 amps are ever exactly the same. Some companies make bridges to properly connect 2 exact amps together. I Hooked up 2 JL 1000/1's to each voice coil on a 13.5 W7 and i smoked the sub. So i definitely dont reccommend doing it unless the amps are conneccted to separate things.

Apr 28, 2010 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

JL Amp isn't powering subs and speakers


silly as it sounds, you may want to check your EQ settings on your headunit. Things like sub volume, SLA, loudness and balance. When they replaced your battery, those old settings were lost.

Mar 26, 2010 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

My Jl Audio 500/1, power light comes on but no power to subs


maybe it dont have enough to push it ,,did you try it before you buy it?

Mar 01, 2010 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

I have a jl 500/1v2 and when i have the volume up for some time it teens to turn the amber color light on and turns off my amp and sub i turn down the volume for like 30 sec turn it back up and every thing...


its probably wires touchin or the ground not connected well with fat enough wire. i would try to rewire and do everything all over again because one wire or fuse is messing up i had t he same probelm. its the red light on the amp is ur amp shut off or ur warning light?

Jun 03, 2009 | Jl Audio E1200 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl 500/1 amplifier will not turn on


you may have burned the channel you were using..try taking the cover off the amp and checkin for burned spots or any wires that may be loose or touching within the amp.

Feb 24, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Low ohms light flashes and bass distorts at high volume


Sounds like you need to invest in a capacitor. Those are used when subs receive a bass spike. You just a need a 1 Farat Capacitor (1,000 watts) ran between the head unit and the amplfiier to fix your issue. Also, try reducing the volume gain to half gain and low pass frequency to half gain; this will increase your clarity and make your amp less hot. This may fix it without a capacitor. Also find out what amprage your alternator is. Your alternator may not be designed to run the amplifier. Most alternators are 200 amps now if they are gold plated.

Hope this helps

http://www.onlinecarstereo.com/CarAudio/ProductDetail.aspx?ProductID=20378

Feb 10, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl audio 500/1 amp low ohm light at high volume


I would try running the subs in parallel. Pos to Pos Dual Voice, Neg to Neg Dual Voice. Then Run + to + stereo - to - stereo on both channels.
So you have + and - running to one channel and + and - running to the other channel.
Also your LPF filter could be set too high.

Feb 07, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl 500/1


Nine times out of ten if the amp smells burnt it usuallly is. Your best bet is to hook another amp to your system and see if you get sound.

Jan 30, 2008 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl amp


the overload protector of your unit it so sinsitive try to cutof the overload relay and then observe 20 min. monitor the allominum heatsink the temp. normal

Aug 27, 2007 | Jl Audio 250/1 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier Logo

Related Topics:

427 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Jl Audio Car Amplifiers Experts

matthew walsh

Level 1 Expert

69 Answers

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

290 Answers

Matthew Spark
Matthew Spark

Level 3 Expert

1042 Answers

Are you a Jl Audio Car Amplifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...