Question about Propellerhead Reason 3.0 (991010004) for PC, Mac

Open Question

Hello, I am using Reason 3.0 with Pro tools 8.0 LE. The issue that I am having is In my preferences menu in Reason, I do not have my DIGI 003 mixing board as my audio output, only "no sound" and "built in output". I want to be able to rewire to protools and ultimately be able to play my reason sounds out through my main monitors which are routed through my Digi 003. Please help!! :(

Posted by on

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

MJS_1
  • 150 Answers

SOURCE: Midi Trouble with Reason

It is possible that your PC is too slow, but there may
(of course) be other causes

I have experienced a situation with Adobe Audition, causing
recording drop-outs when my PC got too busy.

To test this theory:

1) Shut down all unnecessary applications.

2) Go to the command prompt and disable the internet:

type: IPCONFIG /release.

to restart it later, reboot the machine or type:
IPCONFIG /renew

3) Go to the task manager and stop all unnecessary
processes:

press: control-alt-del at the same time and then

choose the "processes" tab

right click on each process you don't need
and stop the process

4) You should be able to reduce the number of processes
into the low 20's, but you need to keep the following:

a) Your midi application (Reason etc) of course

b) alg.exe
csrss.exe
explorer.exe
lsass.exe
svchost.exe (all of them)
services.exe
smss.exe
system
system idle process
winlogon.exe

5) Now go into the control panel --> administrative tools ->
services and stop all unneeded services

(the system will not let you stop anything essential)

6) Don't worry about stopping tasks and services,
they will all restart to normal when you reboot the
machine.

7) Go back into the task manager and right-click your
midi-application. Increase its priority to HIGH,

but NOT real time, because this may cause windows
to hang.

8) If your midi acquisition improves, then speed is the problem,
otherwise, look elsewhere:

a) re-install audio and midi drivers
b) make sure the mixer and control applets are correctly
configured, i.e make sure the midi is not muted.
e) make sure the midi application is allocated the
max amount of memory, if it has a setting for it.

etc.

9) I am assuming that you are running Windows XP.

If your PC is too slow do NOT use Vista !!!!,
which makes things much worse, at least
by a factor of 4 to 1

Do not install XP service pack 3 either,
its bloated with anti-piracy **** and DRM.

10) Finally, for audio work, I would recommend
a minimum system with:

a) Pentium III 800 MHz or better yet a Pentium IV
at 1.5 GHz or faster.

b) One Gbyte of RAM to make sure your machine is not
disk bound. This is much more important than a fast
CPU.

Disk is approx. 10 million times slower than RAM,
so this can become a very significant bottle neck.

c) Windows XP pro, SP2 (not 3)

d) Depending on your video card, i.e. the amount of
workload it handles for the CPU, you may also reduce
the screen resolution, and disable desktop effects
to speed thing up.

Adobe audition, for example will perform more reliably
on slower CPU's when the GUI window is kept small
in waveform or spectrum display during recording.

Good luck,

Martin

P.S. I use Adobe Audition for most of my recording and
audio processing. System = Core 2 Duo /2.4 Ghz,
4 Gigs of RAM (only 3 Gigs are accessible from 32 bit
windows XP), 1300 Mhz front side bus, 3.5 Terra Bytes
of hard disk, of which 1.5 Terabytes are configured as
RAID-5.

Speed and storage is no longer an issue :)
not even for HD video processing.




Posted on Jun 04, 2008

Alleluia
  • 69 Answers

SOURCE: instruments playing patches

Try going to Propellerhead Forum at:

http://www.propellerheads.se/forum/

Best wishes
Alleluia

Posted on Nov 14, 2008

steamboatdan
  • 32 Answers

SOURCE: NO SOUND on Reason 3.0!!

click on file, preferences, make sure your sound card is enabled as output

Posted on Dec 28, 2008

  • 2 Answers

SOURCE: no sound comes out of my soundcard from reason

go to edit/preferences/audio and choose the sound card which you are using

Posted on May 14, 2010

  • 31 Answers

SOURCE: i have reason 3.0 and

Settings>Audio>look for sound cards. Make sure you have the right one selected. If there are more than one, try selecting one at a time and checking to see if that works.

Posted on Mar 01, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How to install the drivers for digi 002 on windows 7


Here is the official AVID page regarding the digi 002 drivers: http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/Download/Digi-002-003-Drivers

Feb 05, 2013 | Pro Tools Digidesign Digi002 Mixer Avid

2 Answers

My Digi 002 Rack is "Clicking" (the actual unit).


Hi
First thing to do is a hard reset. Merely unplug the power cord for 4 hours, then power up again.In order to dissipated the remaining current stored in the memory and disconnect all unit connected.

Regards:
votit

Feb 08, 2011 | Digidesign Digi 002 Rack FireWire Pro...

1 Answer

Can i use the 002 rack as a standalone mixer without pro tools running


Unlike some RME products, the 002 rack has no ability to run as a standalone mixer. All routing/mixing is controlled via the pro tools software.

Jan 13, 2011 | Digi 002 Rack FireWire-based Pro Tools LE...

2 Answers

Hi i have digi design rack 002 with pro tools le


Try the other port on the 002. If that doesnt work, I recommend trying the 002 on a computer that does have 400 to see if it will connect then.

If it doesnt, then you may have a couple blown firewire chips inside your 002. It happens, and can be fixed.

Jun 29, 2010 | Digi 002 Rack FireWire-based Pro Tools LE...

1 Answer

I have lost the validation code for pro tools le v6.1


Telephone the company. As a registered customer, they should give you a code, or give you a discount on the newest version of their software.

Jan 24, 2009 | Digi 002 Rack FireWire-based Pro Tools LE...

2 Answers

No sound


What version of windows do you have? IF it is XP, find your "Audio devices" folder, click the "audio" tab, and in the drop-down meny click on digi...

Sep 28, 2008 | Digi 002 Rack FireWire-based Pro Tools LE...

1 Answer

Installing Pro tools LE 6.7 on G5


If this was already solved, well, this will help someone else. My guess is your new G5 came with 10.4 or 10.5 and you possibly tried to install LE 6.7 or earlier. This will not work on these OSs. If you have 6.7 you can upgrade to LE 6.9.1 for free and this will solve you problem. If you have LE 6.4 you are screwed and will have fork over $75 to Digidesign to upgrade to 6.9.1...or upgrade to 7.4, which is actually kind of worth it.

Feb 14, 2008 | Digi 002 Rack FireWire-based Pro Tools LE...

Not finding what you are looking for?
Propellerhead Reason 3.0 (991010004) for PC, Mac Logo

Related Topics:

71 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Propellerhead Computers & Internet Experts

solver2010

Level 3 Expert

923 Answers

Tom Chichester

Level 3 Expert

34211 Answers

imnengineer
imnengineer

Level 1 Expert

17 Answers

Are you a Propellerhead Computer and Internet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...