Question about Washing Machines

1 Answer

My Kenmore Elite washing machine MODEL#110.24942300 washes fine, agitates fine, but rarely spins during the spin cycle. Where should I look for the problem? And what would it take to fix it. I am mechanically inclined however I have never worked on a washing machine before. It is 6 years old.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,937 Answers

This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/part-model/Kenmore-Parts/Washer-Parts/Model-11024942300/0582/0153200?pathTaken=

and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Four possibilities: (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.


Newer model Whirlpool / Kenmore washers use a Lid Switch as a safety device. Unless the switch senses that the lid on the washer is closed, the washer will neither agitate nor spin.

Older models only used the switch during the spin cycle.

Try to bypass the Lid Switch by removing the Console and jumping the two outermost pins on the switch.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a diagram on jumping the switch as well as a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf


It also has a troubleshooting guide.

To bypass the switch, you only have to disconnect the power to the washer, tilt the console back, unplug the switch and using an short piece of insulated wire, jump the two outermost contacts on the connector coming from the console and plug the washer back in.

Following is a description of how to gain access to the console and how to remove the cabinet if necessary.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=131&osCsid=913ba652cd504fb162f87d892bcb427b

With the jumper in place, try to re-start the washer.

If it works, the Lid Switch is a relatively inexpensive part.

If the washer still doesn't work, check the motor coupler.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If you've tested the Lid Switch and the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Posted on Dec 29, 2010

2 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

blueextc3221
  • 15935 Answers

SOURCE: Kenmore Elite 110 does not spin/agitate/drain

OL error means the Motor Controller has sensed an Overload.

The oL code means the motor control board is struggling to power the motor up. If it recurs after removing some clothes - usually this means a new motor control.... or worse - a new bearing.

If it were a problem with the tub floating up, the unit would spin instead of nutate.

Bearing failure in this machine is very common.

I suspect the drive shaft and bearing are the problem. The bearing and shaft are part of the outer tub.

The new outer tub with bearing W10128830 cost approximately $197 dollars.

If you can get access to the shaft it may be an Emory cloth will help smooth things down so that you no longer get the OL code.

This is an ambitious do-it-yourself project... as most appliance repairmen don't understand how this machine operates.




http://media.fotki.com/1_p,srrtbrrfbdbqgkkxgtqsskgwtqkq,vi/bqkfstqqfxrqqbkwgqdxbwsqrwrtq/1/1303472/5961857/image828956817962821589img-or.jpg




Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question

Posted on Sep 14, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

My kenmore elite 796 4051 will not spin during the wash cycle


quite probably the timer . best to call a local service man

Feb 26, 2015 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore Elite Oasis HT makes loud noises during spin cycle.


The tub may be unbalanced and wobbling. This may be due to washing heavy items such as rugs, towels, etc. If it is noisy with regular laundry loads, the mechanism that supports the tub may be loose or broken.

Sep 10, 2012 | Kenmore Oasis Agitator 4.5 cu. ft....

2 Answers

Kenmore 90 tub spins excessively clockwise during wash cycle.


there should be 2 or 3 springs that hold it, they mite have broke, take off back panel an check.

Jan 04, 2010 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Washer will not turn on...


My washer makes a wierd clinky sound during wash and rinse cycle and it has began to stop spinning the water will drain but clothes will be soaked. Also sometimes during spin cycle it will agitate instead of spinning

Jun 22, 2009 | Kenmore Elite 45986 Front Load Washer

2 Answers

Machine doesnot agitate or drain once filled with water


it sounds like a bad lid switch if it will not drain or spin,the switch controls that-mike

Apr 24, 2009 | Washing Machines

1 Answer

Very Noisy Operation


you will have to access the bottom of the agitator from the back of the machine. Either you have loose bolts or else you agitator bearings are shot

Jan 28, 2009 | Kenmore Elite Oasis 27052 Top Load Washer

1 Answer

I have a kenmore elite washing machine and the spin cycle will not work.it both fills up and drains water but it wont spin.


I have a kenmore elite washer. whwn on spin cycle it does not spin and als o will no agitate. There is a loud noise wen on spin cycle. Please help

Dec 20, 2008 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore Mod 110 keep spinning


the holes are sapose to be there it filters the lint out.it sounds like you have a bad transmission.

Nov 02, 2008 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Washing Machines Logo

Related Topics:

476 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Washing Machines Experts

Gerry Harvey
Gerry Harvey

Level 3 Expert

1460 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75807 Answers

Brad Brown

Level 3 Expert

15557 Answers

Are you a Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...