Question about Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

2 Answers

Monster mpa 5150 ss amp

The amp powers on; but when it gets to the 4th channel it turns off; It repeats itself to turn on but once it reaches 4th channel it turns off; i already check all fuses and all are fine; any suggestions?

Posted by on

  • Alex323a Jun 29, 2008

    what is the best thing to do? send it back to monster or should have someone fix it locally; the unit is very heavy; I'm worried about shipping because how heavy it is; when i got it from monster the box looked that it had been through a lot and had a rough transit.

  • Alex323a Jun 30, 2008

    Thank you for the email i will remove fuse and will keep you informed; thank you.

×

2 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 2,296 Answers

If the 4th channel is shutting down your amp, is more likely one of the transistors or mosfets is defective. When the power circulates through the circuity and finds a higher then normal current flow, the microprocessor will make the amp to turn off and on again to avoid further damage. This task might not be a DIY since there are a number of measurements to do before narrow it down to a particular defective part.
I would suggest to remove the fuse from channel 4 and see if the amp turns ON.
Let me know if you need further assistance.

Posted on Jun 29, 2008

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Guru:

    An expert who has written 7 tips or uploaded 3 video tips

  • Master
  • 1,894 Answers

The unit is not able to tune above that channel .

means its a failure of components in the control board.

Posted on Jun 29, 2008

  • dewan nafees ahmed Jun 29, 2008

    if you have a warranty send it back to company. due to your fear of shipping i think you don't have a warranty period.

    ok if you don't have a warranty then try with a local tech first.

    if he does not have the necessary parts then you can try sending it company.

    that is what i feel.


×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Is it possible to bridge 4 of the channels into 2 Monster MPA 5150 150 watts x 5 power amp


It would not be recommended, as the intent of the amplifier is to drive 5 individual speakers in a home theater setup. Bridging channels on the amp could cause damage and would definitely void your warranty. I would recommend simply not using two of the channels if you are looking to drive 3 speakers instead of 5.

Oct 26, 2015 | Car Audio & Video

1 Answer

Hi, Bought a 5150 off EBAY new in the box. NOS. After the amp warms up channel 4 (Right Front) starts to distort. Then a minute or two later it goes into protection mode. Shuts on and off repeatedly. I...


You should contact the seller and get them to sought this problem out by supplying you with a new one or getting your money back. If you can't sought it contact Monster.

Jun 27, 2011 | Monster Cable Signature MPA 5150 SS...

1 Answer

Hi i have a mpa 5150 when it warms up their is a static sound on the right front speaker. Any idea what is causing this ?


I have the same problem only its the left front speaker. I took my mp 5150 amp to a professional and he told me the problem is a modulator or the MU-1 part. This is a special part on the board that is designed by Monster and no one will have in stock. Each amplifier in this unit has its own MU-1. I am currently waiting further information.

Nov 03, 2010 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

1 Answer

Mpa 5150 continuosly shuts off after around 40 to 45 minutes wiring is good and everything is connected correctly have checked several times what could the problem be


This could be a semiconductor overheating, so when it's left running it acts up. But when cool it plays again. Could be in the power or something that effects all channels. You might be able to find it with Servisol Freezer spray. Wait for the suspect part to heat/act up, then spray it. It should burst into life, when you do so. To be certain apply a soldering iron to it (metal piece). This will cause it to act up quicker, then spray again, to confirm.

Feb 17, 2010 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

1 Answer

Scratchy/crackling sound from cable


Is it an input cable or output cable?

Do you have another one you could swap out?

Jan 25, 2010 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

1 Answer

Jamo MPA-101 2 channel amp quit working


Check the small electrolytics on the power supply board for high ESR, Very common problem on these amps. Protect circuit stays latched due to high ripple from PS.

Mar 24, 2009 | Jamo MPA201 2-Channel Amplifier

1 Answer

Monster MPA 5150SS


Might be a failing semiconductor component (usually an old transistor) in the amplifier's front end. This caused by the oxidation through the component legs or pin. I usually touch and move each transistor's body to exaggerate the noise. You can research also what kind of noise is it producing- intermittent, static, etc.
hope this helps..

Sep 20, 2008 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

2 Answers

Monster Amplifier MPA 3250


Hi rrogers1958

Not to discount what your tech has already said, there are a few things that can cause hum. Just want to get info direct from you regarding this problem. Then, I can attempt to point you in the right direction if you can provide me with answers of a few questions

  1. is the hum still there when you disconnect the inputs
  2. does the hum increase in vol when you turn up the preamp
  3. does the amp run hotter than normal
  4. is the problem on both channels
  5. did any event or contributing factor induce the hum or did it just start out of the blue
  6. do you have any warranty on the amp
If you could answer these questions for me, then I will convey what I think to you. Cheers

regards
robotek

Jul 16, 2008 | Monster Cable MPA3250SS 3-Channel...

1 Answer

Monster mpa 5150 ss amp


As It was mentioned on the premium post, if after removing the fuse(s) from it, the amp powers up and stays ON; the failure is on the transistors or mosfets and they will need to be replace to get the amp working again on channel 4.
I would suggest to contact the manufacturers to get an authorized repair center to fix it under warranty if your amp is less then a year old.
Good Luck.

Jun 30, 2008 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

1 Answer

4th channel turns on and then it turns off; 5th channel does not turn on


Hi Alex323a

Nice amps. There is really only one check you can do without getting into the internals of the amp to help you resolve the issue. Disconnect the input and speakers from that channel,and see if it is able to turn on. If are up to it, checking over the poweramp board for that channel for dry or cracked solder joints, and in turn resoldering any you find may fix the problem. If not, the amp will have a problem on that channel and will need a tech to look at it. If it is under warranty still, Monster are pretty good for service I have heard, and they would be your first port of call. Other than that, Call you local HiFi specialist store and see if they can recommend a good audio tech in your area.

regards
robotek

Jun 28, 2008 | Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier

Not finding what you are looking for?
Monster Cable MPA 5150 SS Amplifier Logo

Related Topics:

226 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Monster Cable Audio Players & Recorders Experts

kakima

Level 3 Expert

102366 Answers

 Grubhead
Grubhead

Level 3 Expert

4852 Answers

The Knight
The Knight

Level 3 Expert

72620 Answers

Are you a Monster Cable Audio Player and Recorder Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...