Question about Broan-NuTone Vacuums

Open Question

Have a 2yr old Broan VX6000C built in vacuum. Has power when plugged in I have disconnected unit from the wall and the wires to the outlets are also disconnected and the power unit still runs as soon as it is plugged in???

Posted by on

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya Repairman can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repair professionals here in the US.
click here to Talk to a Repairman (only for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 44 Answers

SOURCE: non-working Electrolux Centralux vacuum system

Is there a small LED light illuminated where the low voltage wires connect to the main unit? There may be a small rubber boot covering the connection and the light. Just slide it back, and there should be a green LED light if the unit has power. If the LED is not on, there is no power to the unit (tripped breaker, plug came loose from electrical outlet, etc.) If LED is illuminated, short across the pins where the low voltage wires connect to the main unit. (These will be small 18-22 gauge wires, not the larger electrical cable!) You can do this with a coin. (Don't worry, it's just 24 volts and you won't even feel it) The unit should come on. If it doesn't, and you have light from the LED, then it's probably the relay on the board inside the unit, or the motor. Good Luck!

Posted on Dec 31, 2008

Ad
Central vac
  • 3 Answers

SOURCE: kenmore central vacuum system

There is two possible causes. One you could be plugging in the end of the hose wrong. Make sure the hose end is securely in and in the right position. Second it could be a malfunctioning switch in your handle. Here is a site with a variety of different hose handle switches.

www.mountaincentralvac.com

Posted on Apr 04, 2009

  • 83 Answers

SOURCE: My dyson aminal vacuum simply will not turn on. I

The power switch may need to be replaced. Call the Dyson helpline - they will give you the location of an authorized Dyson dealer in your area who will be able to replace the switch.

Posted on Jul 30, 2009

  • 430 Answers

SOURCE: Nutone CV556 Vaccuum Cleaner -Continuously running

Start with this. Unplug the vac to shut off, then disconnect the low voltage wiring at the vac.Plug the vac back in. If the vac still runs you have an internal short on the relay or wiring inside the vac.
If the vac stops then the vac and final wiring is OK and the problem is in the wiring in the house.
Have you removed any inlets for painting or had any renos done or pictures hung. If so undo what you did last. If inlets were disturbed remove them and look for low voltage vac wires touching metal backing plates in the wall or touching the inlet mounting screws.
If you have done a reno or hung pictures you may have pierece the wire for the vac creating a low voltage short which will keep the vac running until removed. I have seen this happen with freshly installed 1/4 round molding along a baseboard

Posted on Sep 07, 2009

  • 52 Answers

SOURCE: My easy flo built in system wont turn on when the

If there is a switch on your hose, it may be broken.
Your system powers on from the inlets via two low voltage wires that run from the inlets to the switch/relay at the power unit. Each inlet has 2 spring loaded pins attached to the low voltage wires. In the photo below you should see these pins at the bottom of the opening, just above the door hinge. The receptacle at the top of the inlet in this photo supplies 110 volts to power your power nozzle. Not all inlets have this option, but if yours does, exercise extreme caution. Your hose must have a completely metal end or if it is a plastic end, it must have a metal band in order to short the 2 low voltage wires together to trigger the switch.
You can manually short the two low voltage pins together by using a metal pipe or needle nose pliers, just touch both pins at the same time. CAUTION: stay away from the 110 volt receptacle if present.
If your system powers on with this manual method then it would seem that the problem is in your hose.
If your system does not power on; your low voltage wires may be disconnected from the power unit or disconnected somewhere else . It's also possible that you have a bad circuit/controller board in the power unit.
900ab06.png

Posted on May 22, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

No power at all. No lights. just dead


Try plug it into a wall outlet that you know is good. If that's not the problem turn the power switch to on, then test the power cord plug for continuity, if none the power is not getting to the unit, could be the switch is bad, or wire broken/disconnected inside unit.

Mar 07, 2015 | Vacuums

1 Answer

I have a 4 yr old vx6000c central vac that constantly blows house breaker


This unit requires a 15AMP 120 VOLT dedicated circuit. If there are other appliances or items on this central vacuum circuit, this could overload the circuit causing it to pop. The other issue that could be occurring is that the central vacuum is on a GFI circuit or ARC fault circuit. Central Vacuum Units are not designed to run on these types of electrical circuits.

Please visit our website if you need a replacement part or if you have more questions. Or give us a call at 1-800-533-3249

Don't forget to like and visit our Facebook page.
https://www.facebook.com/QualityHomeSystems/

Jun 06, 2014 | Broan-NuTone Vacuums

1 Answer

Our cv450 wont turn on when plugging into the wall or using the rocker switch on the unit, there is power to the outlet, the unit is 12 years old,any suggestions to further diagnose?


Check the filter. If it's dirty, the motor will overheat, resulting in the machine shutting off.
Rinse thoroughly in warm water, and allow to air dry thoroughly before reinstalling. I recommend having two filters so you have one to use while the other is drying.
Other problems are possible, but generally entail taking the vacuum to a repair shop for diagnosis and repair.

Feb 12, 2011 | Broan-NuTone CV450 Central Bagged Central...

1 Answer

Our Easy-Flo built in vacuum system will not turn off, even when the hose is disconnected. We have to turn it off manually. Could it be a short in one of the wall outlets causing this?


Some models have an on/off switch on the power unit itself. This switch is used to turn your power unit on when you are right at the machine.
If there is no switch on the power unit, unplug your power unit from the wall socket, look for two low voltage wires coming out of the power unit. These two low voltage wires are usually either attached with terminals or are tied to two wires coming out with plastic screw on wire caps. Disconnect the 2 low voltage wires. Plug your power unit back in. If the power unit does not come back on then yes, the problem is most likely a short in the outlet wiring. If the power unit still comes on with the 2 low voltage wires unattached, then the problem is in the internal circuitry of the power unit, usually a relay or some units have a circuit board with relay, circuit breaker and other components on it. The relay or circuit board will have to be replaced.
It's a little difficult to check for a short if you have multiple outlets, but if you've recently done some renovations you might start checking in that area.

May 19, 2010 | Easy Flo EF1400 Central System Vacuum

1 Answer

Nutone CV556 Vaccuum Cleaner -Continuously running


Start with this. Unplug the vac to shut off, then disconnect the low voltage wiring at the vac.Plug the vac back in. If the vac still runs you have an internal short on the relay or wiring inside the vac.
If the vac stops then the vac and final wiring is OK and the problem is in the wiring in the house.
Have you removed any inlets for painting or had any renos done or pictures hung. If so undo what you did last. If inlets were disturbed remove them and look for low voltage vac wires touching metal backing plates in the wall or touching the inlet mounting screws.
If you have done a reno or hung pictures you may have pierece the wire for the vac creating a low voltage short which will keep the vac running until removed. I have seen this happen with freshly installed 1/4 round molding along a baseboard

Sep 07, 2009 | Broan-NuTone CV556 Cyclonic Bagless...

1 Answer

NuTone CV353 Central Vac does not start when hose is plugged into


Try to plug the hose in sideways. So the top of the hose is rotated 90 degrees. If the unit turns on then there is something wrong with the hose. It might be a short or it could be a bad switch on the handle. If the unit still wont turn on I would think that maybe the low voltage wire got disconnected from the unit or there is a break in the low voltage wire somewhere along the way. Let me know if you plugging the hose in sideways works.

Feb 22, 2009 | Broan-NuTone CV353 Central Vacuum

2 Answers

Unit will not turn on


Unplug the vacuum unit from the wall. If it is hard wired turn off the circuit breaker

Jul 30, 2008 | Broan-NuTone CV450 Central Bagged Central...

1 Answer

Nutone CV 450


if your unit normally turns on when you open the flap on the wall inlets then you should check each inlet for a switch or a button, sometimes those buttons can get loose and fall into the wall making the unit stay on.

Jun 23, 2008 | Broan-NuTone CV450 Central Bagged Central...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

119 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Broan-NuTone Vacuums Experts

Steve

Level 3 Expert

3289 Answers

Gerry Harvey
Gerry Harvey

Level 3 Expert

1474 Answers

JoeVacs

Level 2 Expert

357 Answers

Are you a Broan-NuTone Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...