Question about Vacuums

1 Answer

Brushes are not spinng on the machine - Vacuums

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 2 Answers

It could be several causes. If the electric motor in the carpet "head" is whirring but the brush isn't spinning, then the drive belt there has either failed or slipped off the pulley. You can purchase replacement belts, and installing one isn't that difficult, even if you don't have any instructions.

If the small electric motor in the head isn't running, then it could be it's not getting power (check all connections) or the motor itself is bad.

Posted on Oct 15, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Brushes not rotating


here is manual > http://hoover.com/file/593/
The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaningicon1.png has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plasticlb_icon1.png has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this femaleicon1.png receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the modelicon1.png number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical support you need, just request a clarification on the repair...

Apr 25, 2013 | Tti Hoover F7412-900 Max Extract Dual V...

1 Answer

Brushes are not rotating


The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this problem.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on front, and 2 in the rear. (See picture, I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose *(one with a spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic pole has not broken.

If the pole is broken, you will simply need to replace the brush block assembly. The model F5914-900 uses Hoover 5 Brush SpinScrub Brush Block Part # 48437022.

Here's a direct link to this part on our GoVacuum.com storefront:
http://www.govacuum.com/hoovsteambru.html

If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Step on the handle release pedal so the SteamVac handle is lowered, and not in the upright position, as there is an internal switch that turns the brushes off when the machine is in the upright position. Now look inside the machine where the pole goes in. There is a green, square shaped female receptacle. This is actually the internal turbine that spins the brush block. Make sure that the switch for the brushes on the top of the machine is turned to "Rotating Brush Speed Hi". Turn the machine on.

If you saw the female receptacle where the brush pole is inserted was spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. Please feel free request a clarification request form here on Fixya if you have any questions, I'm always happy to answer follow up questions you might have. If you found this repair helpful, please be sure to rate it helpful by clicking the thumbs up icon. Thank you.


Chris J.
GoVacuum
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Apr 14, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

Brushes Stopped Working Again, What causes this to happen?


Hi,

There are several things that can cause the brushes to stop spinning on a Hoover SteamVac. Usually when we see this problem come in, the brushes are usually just stuck to do carpet fibers, or pet hairs that get stuck inside of the brush block. A very easy way to clean these brushes is to take them out of the SteamVac (see the link below that is a full diagnosis of brushes not spinning on a Hoover SteamVac), and use a garden hose that has a spray nozzle on the end, and just spray each and every brush. If you start at the top of each brush, and spray water around the entire brush, each brush should spin pretty quickly from just the power of the water hose.

A lot of the times it's just stuff that got caught inside the brush block that stops them from spinning, I would say 7 out of 10 times this will fix the problem.

It also could be that the brush block is broken, or even the turbine inside of the SteamVac that drivers the brushes could be broken as well.

Here's a link to a Fixya repair solution that I did which will help you diagnosis what is exactly causing the brushes to not spin. If you examine the pole on the block, as well as the square shaped female receptacle, and that receptacle is spinning, then your brushes are just clogged up with debris.

If you need to purchase a new brush block, and you have the model that you listed this repair under, Hoover F7220900, here's a direct link to the brush block on our site:
Hoover SteamVac Brush Block, Part # 48437029.


Here's the diagnosis of the brushes:

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture I have circled one of the clips in red) Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 70% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical support you need, just request a clarification on the repair.



Chris Jones
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Apr 07, 2010 | Hoover F7220900 SteamVac V2 Upright Vacuum

1 Answer

Brushes are not spinning


Hi There,

When the brush block assembly on a Hoover SteamVac doesn't spin, it can mean really one of three things. First, the brushes are clogged with debris that is not allowing the brushes to turn, second the brush block assembly itself has gone bad, or third the internal turbine that spins the brush inside of the SteamVac has gone bad.

If you find that your brush block has gone bad and needs to be replaced, and you have the same model that you posted your repair under the Hoover F5914-900, Here's a direct link to the exact brush block used in this model:
Hoover V2 SteamVac brush block part# 48437029

Here's a helpful repair that you may perform to diagnosis what is wrong with your machine. This will help you identify which part has gone bad:

Here's the diagnosis of the brushes:

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See the picture below that I have circled one of the clips in red) Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 70% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing, or the repair of this. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical help you need, just request the clarification request form here on Fixya.



Chris Jones
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Apr 02, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

The brushes are not spinning


Greetings from GoVacuum.com,

It sounds as if your brushes are either clogged with debris, or your turbine that drives the brushes have gone bad. The first thing you should check is whether the brush selector knob is turned to the on position.



You may also purchase any of the supplies that you need directly available on our website http://www.govacuum.com

Here's the diagnosis to your Hoover SteamVac:
Greetings from GoVacuum,

The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture, I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with a spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair.

You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture belwo shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to email me at , and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I do carry all parts for your machine, and would be happy to provide any help on the repair you need.

I tried uploading the pictures to this solution, however Fixya will not allow the pictures because they are too big. Please email me, and I'll send you the pictures.

Chris Jones
GoVacuum.com
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Mar 20, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

The brushed on my steamvac Dual V F7227 are no longer working. We have pulled and cleaned the brushes, and the filter, but the brushes still will not come on. I saw a reply to one person that it is the...


Greetings from GoVacuum,

The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture, I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose (garden hose2_bing.gif with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to email me at chris.jones@govacuum.com, and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I do carry all parts for your machine, and would be happy to provide any technical support you need.

I tried uploading the pictures to this solution, however Fixya will not allow the pictures because they are too big. Please email me, and I'll send you the pictures.

Chris Jones
GoVacuum.com
chris.jones@govacuum.comd6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Mar 17, 2010 | Hoover Steam Vac Dual V w/ SpinScrub...

1 Answer

Brushes stopped spinning during carpet cleaning.


Greetings from GoVacuum,

The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture, I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose (garden hose2_bing.gif with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to email me at chris.jones@govacuum.com, and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I do carry all parts for your machine, and would be happy to provide any technical support you need.

I tried uploading the pictures to this solution, however Fixya will not allow the pictures because they are too big. Please email me, and I'll send you the pictures.

Chris Jones
GoVacuum.com
chris.jones@govacuum.comd6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Mar 16, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

2 Answers

Hoover steam vac v2, brushes won't turn.


Hello,

The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical support you need, just request a clarification on the repair.



Chris Jones
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Mar 12, 2010 | Hoover F7425-900 SteamVac V2 Widepath...

1 Answer

Brushes won't turn and the water or solution runs out of machine when it is turned on. I've cleaned the screen, taken the brushes out and cleraned them.


Greetings from GoVacuum,

The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this probelm.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical support you need, just request a clarification on the repair.

I tried uploading the pictures to this solution, however Fixya will not allow the pictures because they are too big. Please email me, and I'll send you the pictures.

Chris Jones
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Mar 01, 2010 | Hoover Steam Vac Dual V w/ SpinScrub...

1 Answer

Hoover steam vac scrubbing brushes won't rotate - what do i do


The Hoover SteamVac's are notorious for this exact problem. There are several things that can be causing this problem.

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on front, and 2 in the rear. (See picture, I have circled one of the clips in red). Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 60% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose *(one with a spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic pole has not broken.

If the pole is broken, you will simply need to replace the brush block assembly. The model F5914-900 uses Hoover 5 Brush SpinScrub Brush Block Part # 48437022.

Here's a direct link to this part on our GoVacuum.com storefront:
http://www.govacuum.com/hoovsteambru.html

If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Step on the handle release pedal so the SteamVac handle is lowered, and not in the upright position, as there is an internal switch that turns the brushes off when the machine is in the upright position. Now look inside the machine where the pole goes in. There is a green, square shaped female receptacle. This is actually the internal turbine that spins the brush block. Make sure that the switch for the brushes on the top of the machine is turned to "Rotating Brush Speed Hi". Turn the machine on.

If you saw the female receptacle where the brush pole is inserted was spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. Please feel free request a clarification request form here on Fixya if you have any questions, I'm always happy to answer follow up questions you might have. If you found this repair helpful, please be sure to rate it helpful by clicking the thumbs up icon. Thank you.


Chris J.
GoVacuum
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Dec 21, 2009 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

80 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Vacuums Experts

AskDyson
AskDyson

Level 3 Expert

2572 Answers

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18391 Answers

D. Floyd Kolb
D. Floyd Kolb

Level 3 Expert

43501 Answers

Are you a Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...