Question about Boating

1 Answer

I have a 1988 40hp evinrude it started missing then quit alltogether it does not have any spark from either spark plug

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 11 Answers

It could be either your CDI unit or your Ignition coils. Sounds more like a CDI failure. It could also be your Neutral safety switch, where you plug in the plastic keylike plug. make sure that circuit is working or try to pull or push the actual pin where the teather plugs in.

Posted on Aug 22, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My evinrude 150 etec seems to have a miss through all rev ranges


Hi Terry..When were the spark plugs replaced in it last?.it could be a nice easy fix if it has a dodgy spark plug in it..Other option is to check plug leads for cracks & coil casings for cracks as well..

Dec 28, 2014 | Boating

1 Answer

How do I test ignition,points,coils ect.on 68 evinrude 9.5 sportwin?


Same way as you do on a car. You missed the spark plug wires. Look for corrosion on the rotor cap and measure the resistance of all the spark plug wires .
The high resistance ones need changing.

Oct 01, 2014 | Boating

1 Answer

Spark plug gap for 1990 evinrude express v6


The gap is 0.030
Pretty-much the gap for most of the motors in evinrude line-up during that era.

Sep 06, 2014 | Champion Spark Plugs Marine Spark Plugs...

1 Answer

1994 28 HRS EVINRUDE MISSFIRE QUITS QT IDLE


Hello Mark,
Sounds Like You Just Need a Good Service On That Engine,
New Spark Plugs And Carb Clean
Regards
Gordon

Jun 25, 2012 | Light Outboard Motor Boat Bass Fishing...

2 Answers

Start and wont start when engine is hot and power misses


if it wont start only when hot, it could be the fuel injectors.

Mar 13, 2011 | Mitsubishi Lancer Cars & Trucks

1 Answer

Spark plug gap mitsubishi delica van 1990


If the engine runs OK when cold and starts to miss when warm usually spark is the problem. Make sure the choke is open all the way. How does the plug look? When the engine quits then restarts and runs then quits again but at a shorter interval the ignition coil is the culprit. Good luck

Apr 10, 2010 | Spark Plugs BR4HS Plug 10/BX #3322

2 Answers

The spark plugs were changed a year and a half ago by ford and the boot was not on the spark plug.


Push it back on. As long as she runs fine, don't sweat the small stuff.

Jun 10, 2009 | 2001 Ford Escape

1 Answer

1998 15 hp evinrude suddenly quit


There are many possibilities. Bad fuel or oil ratio could have fouled plugs. Tank problems. Bad coil. Water pump failure. Check throttle under hood. You can test ignition by grounding plug wires and pulling engine over and see if spark jumps. Dead mans switch fell out?

Apr 06, 2009 | Boating

1 Answer

I have 1975 Evinrude 135 hp I cant get it to start


Have some turn the engine over and ground each spark plugwire to see if they spark. Good plugs won't matter without juice.

Mar 30, 2009 | Boating

1 Answer

1999 windstar 3.8 starts up miss then quits runs good after that


Does the miss quit or does the engine quit. If it misses for a while and then quits missing, you've probably got a fouled spark plug caused by oil fouling the plug after the engine sits a bit. The root problem is leaky valve seals. The quick fix is try new plugs.

Mar 05, 2009 | 1999 Ford Windstar

Not finding what you are looking for?
Boating Logo

Related Topics:

129 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Boating Experts

Steve
Steve

Level 3 Expert

693 Answers

ray gallant

Level 3 Expert

41423 Answers

Andrew Taylor
Andrew Taylor

Level 3 Expert

14548 Answers

Are you a Boating Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...