Question about AO Smith 1 1/2 HP 115/230V 56C Replacement Motor

1 Answer

The pool pump does no start running make a noise and I have to turn off the breaker and wait a few minutes and after that I turn on the breaker and then start running I think is the capacitor.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Contributor
  • 30 Answers

Could be the centrifugal switch inside the motor is sticking, not allowing the start windings to be energized

Posted on Aug 26, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Pump not working, just clicking noise when power turned on and button pressed on the control panel. ? previously tripped out, but lights all working ok, What should we do?


i am going to assume its a VS pump. turn off the main breaker for 5 minutes to allow the system to reset. turn off the breaker to pump as well. after reset period, turn on main breaker first then the pump breaker.

Jun 21, 2014 | Pool & Spa

1 Answer

I have an Intex 18x48 easy set pool and pump is shutting off/tripping circuit breaker after running for 1 minute for last 2-3 days. I called Intex (after reading questions posted here) and they are...


Pour some bleach (about 2 gallons) around the perimeter and give it a good brushing. May have to repeat in a few days. That should hold fine.

Jun 26, 2013 | Pool & Spa

1 Answer

Have a sovereign hot springs spa purchased in 2000. When turning the jets on it kicks the breaker. Also, the inside control system is not working anymore. Could our friendly electrician do this easily,...


When spas turn on initially they run through a purge cycle. This when the pump runs for a few minutes to remove any air in the heating system so the heater does not dry fire.
If your system runs through the start up cycle just fine but kicks the breaker when the heater starts then the heating element is bad and needs to be replaced.

Rod
US Parts Center
888-521-6183

Mar 18, 2013 | Pool & Spa

1 Answer

Pool Pump Runs Intermittently (~10 seconds on, ~1 minute off)


Need more info. What is the voltage at the pump? What voltage is the pump wired for? Sounds like your pump is shutting down from heat thru a safety. If the voltage is wrong the pump will heat up very quickly and a thermal switch will cut out, it will then cool off and try again. Get the readings at the motor connections NOT the breaker.

Apr 02, 2017 | AO Smith A O Smith Motors Century 1hp 115v...

1 Answer

Turn breaker on to hayward pump 1 1/2 hp model C48L2N134B1 just heard a humming noise and shut off


DIRTY START SWITCH OR AND COULD BE THE START CAPACITOR OR RUN CAPACITOR,. RUN CAPACITOR IS ON TOP OF THE MOTOR. I WOULD SUGGEST YOU TAKE THE BOLTS OUT AS PICTURED AND BRING IT TO YOUR LOCAL POOL PUMP REPAIR GUY WITH FREE TESTING.. SEARCH YOUR AREA FOR HIM ..JAY LONGWOOD FLORIDA
9_30_2011_5_30_01_pm.gif

May 22, 2011 | Hayward 1 12 Hp Super Swimming Pool Pump...

1 Answer

Pool motor kicking the breaker only after a few minutes .


If the pool pump is running and then 10 minutes into the cycle it trips the breaker, then it is overloading the circuit. The pump is laboring, workingf too hard . The filter shoiuld be cleaned. maybe there is a blockage in the return line to the pool. the other thing could be the wire size to the pump, but you said that it was running last summer . so that should be OK

May 11, 2010 | Hayward 1.5hp Max Flo Inground Pool Pump #...

Not finding what you are looking for?
AO Smith 1 1/2 HP 115/230V 56C Replacement Motor Logo

Related Topics:

119 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top AO Smith Plumbing Experts

Lawrence Oravetz

Level 3 Expert

9639 Answers

Boyet Soriano
Boyet Soriano

Level 2 Expert

293 Answers

Gil Shultz

Level 3 Expert

3368 Answers

Are you an AO Smith Plumbing Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...