Question about Jacuzzi Bellavista 6 Whirlpool w/2-Speed Motor JAC-EE20

1 Answer

High speed on pump motor just hums then trips breaker. low speed works fine.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Contributor
  • 33 Answers

Possibly trying to draw more power than the breaker and wiring are rated for.. check maximum amperage draw from motor, then check breaker.

If breaker is rated lower than High speed amperage draw, then have a qualified electrician install proper size of wiring and breaker.

If not, then the high speed coil of motor may be defective, check for warranty of unit.

Posted on Aug 02, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My Apollo Spa shuts off and on when high speed is pushed. I replaced pump and it is the same. Any help is appreciated.


Check your voltage to that pump. If the pump is set to accept high-voltage of 240 V, and you are only providing low-voltage of the 110-120 V then you will be getting that symptom.

Apr 12, 2015 | Pool & Spa

2 Answers

Power trips out when jets are switched on


I'm going on somewhat limited information here not knowing if the tub is newly installed or if this is a spa that has been working in the past and just started doing this. It would be helpful to know if this is a recently installed pump as well. That said here are a few things to check.
If it's a new install: Your electrician has more than likely wired the spa incorrectly. Be sure that the spa pack has 220V going into the pack and that the GFCI is wired correctly.
If it's an old spa with a new problem: A lot of times a bad heater element can cause a spa to trip the breaker. If you have a bad element the spa will operate normally for about a minute when you turn the power on, then trip the breaker as soon as the heater kicks in.
If it only trips the breaker when the pump is turned on to high speed, more than likely there is a problem with the wiring of the pump or the relay on the pump itself.

May 04, 2013 | Aqua Flo Aquaflo Flo Master Xp2 Spa Pump...

2 Answers

Just had my Hayward Tristar 2-spd pump/motor replaced a month ago. I've been running it on high speed for about 3 weeks because my control pad went out and I couldn't get it to run on low speed. ...


running the pump on high speed will not have caused the problem, they are meant to run 3,450 rpm's continually. It's more than likely a supply power problem like you mentioned. Check GFI's, and breakers to see if anything has tripped.

Jul 26, 2011 | Pool & Spa

1 Answer

High speed spa pump shuts off


Pump speed Selector Switch Contact Probably Missing, Checkout

Feb 01, 2009 | AO Smith 2 Hp Spl 3450rpm M56 Frame...

1 Answer

High speed spa pump shuts off


The motor may have a thermal cutoff if the motor draws too much current. Do you have a sufficient large gauge circuit supplying the motore? If not the actual voltage at the motor may drop, causing it to draw more current to make up for the loss of voltage, thereby tripping the motor's protective breaker. I assume the motor will start again after serveral minutes of cooling down.

Curtis

Feb 01, 2009 | Rule H53sp 24mgra Swimming Pool Cover Pump...

1 Answer

House circuit breaker trips when machine is set to delicate wash


Motor controller or motor itself has a short.
OR something stuck in the pump impeller.

Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question.

Jan 14, 2009 | Kenmore 22422 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Jacuzzi Bellavista 6 Whirlpool w/2-Speed Motor  JAC-EE20 Logo

Related Topics:

124 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Jacuzzi Home Experts

Mike

Level 3 Expert

4340 Answers

john h

Level 3 Expert

12650 Answers

Donni Steen

Level 3 Expert

659 Answers

Are you a Jacuzzi Home Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...