Question about Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt

1 Answer

When i play on my line 6 amp (15 watt), the distortion doesn't work at all, like i tried using a number of different cables and all of my guitars and i get the same result. It basically sounds like i'm playing on the "clean" setting with the volume turned down to a whisper.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Line 6 Master
  • 5,603 Answers

Since you have tried all external possibilities, this will require troubleshooting. If you are not adept in electronics, you best take this to a shop familiar with this model.

If I were troublleshooting this, I would suspect the power amp transistors or connections to them might be bad, but the testing would likely use an oscilloscope to trace the signals in an expedient manner..

One schematic for Crate I found uses darlington transistors TIP142 and TIP147.

Posted on Jul 30, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Is it the guitar or the amp


Hi, Sounds like you have a bad cable to your amp. Try swapping out the cable. If that is not the problem, The pickup maybe bad.
Hope that helps.

Jan 14, 2014 | ESP LTD MH417 7-String Electric Guitar

1 Answer

My clean sound is very dirty. it sounds like the crunch channel is on and turned down.


I'm not sure which amp you're playing thru. but generally the settings you want for a clean sound. check your drive (or Gain ) knob. You want it about half way.and your Channel volume, half way. those are good starts. then let your master volume do the rest. Also, make sure, if you have active pick-ups on your guitar. check the batteries. if they're low, it can cause distortion. if this doesn't resolve, then its internal. could be anything at that point.

Oct 02, 2013 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

When playing on the metal channel the guitar will go clean then back to distortion then clean. When it goes clean the volume drops way down. Any suggestions?


Tha might be a cold solder joint, if you can access the Printed Circuit Board, try hitting it with the handle of a screwdriver in various zones. If you notice the problem comes and goes while doing this, then your'e close to the zone where resoldering is needed.

Dec 10, 2010 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

3 Answers

My line 6 spider III 15 watt amp isnt working properly. i turn it on but i get this sound when its connected to the guitar. it sounds like when a guitar is not connected to a guitar and the guitar cable is...


While it could be true that you're having a problem with the guitar or cable as the previouse expert suggested, to say that it can't be anything else is false. It could be a jack problem...it would only be apparant when the jack is making contact with a cable. I do think you should test it with another guitar and another cable but if that is not solving the problem then I bet it's a problem with the input jack of the amo itself or even one of the ionternal components (this is a digital amp and there are MANY components and settings that can trigger a problem like this) If the problem is not solved with a new cable/guitar configuration then it's time to take it to the shop.

Jul 09, 2010 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

My guitar won,t play threw the amp lots oof static


The things to check arre FIRST the cable. These often have breaks or bad connectors. Replace with known good one and try it.

Next are the jacks on the guitar and the amp. These go bad and wiggling the KNOWN good cable at each end will flag which or both being bad.

Next are the switches and potentiometers in the guitar. Use some CRC226 sprayed into the pot and switch contacts... use sparingly...

The key is to find which thing or things are bad.

Sep 15, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

My spider III 15 watt buzzes whenever i have a cable plugged in.


MAKE sure you have it connected to a three wire circuit that has the ground. A lot of these style amps will buzz if they are left ungrounded.

Also search for sources of buzzing light light dimmers.

Further, power supply electrolytic filter caps are suspect.

Aug 23, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Nothing but loud buzzing coming over the amp when trying to play. Any suggestions?


If the buzz disappears when you unplug the cable from the amp. check your cable.
If the buzz disappears when you unplug the cable from the instrument, there's something thay may have come loose inside the instrument.
If you unplug the cable from the amp., and the buzz persists, you'll have to have a competent tech. check your amp.

Apr 14, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

2 Answers

The amp just turned off and won't come back on. fuse blown?


If you can see where the power wiring comes into the amp there has to be a fuse in there somewhere as the fuse is designed to cutoff all power when overloaded

Mar 24, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Plugging line level into my crate TX15. all inputs sound distort


guitar amps are all set to a low Z resistance configuration. wich are made for guitar only. make sure you are using the right cables.
you need sheilded guitar cable not unshielded speaker cable in many cases these cables look exactly the same. look at your cable look for the words speaker or instrument. you need the instrument cable. if you still have that problem. then you may just not be satisfied with the quality of the amp it self.

Feb 26, 2009 | Crate FlexWave FW15 Guitar Amp Combo, 15...

Not finding what you are looking for?

Open Questions:

See all Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Questions

Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt Logo

103 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Line 6 Music Experts

Vito Vacirca Jr.

Level 2 Expert

140 Answers

Larry Stiles
Larry Stiles

Level 2 Expert

287 Answers

Lawrence Nentwig
Lawrence Nentwig

Level 1 Expert

8 Answers

Are you a Line 6 Music Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...