Question about Vacuums

1 Answer

Hoover doesnt seem to have as much suction as it should after about a minute the motor makes a different sound

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    Scholar:

    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Expert
  • 116 Answers

Sounds like a blockage in the machine, causing the motor to get hot.
Remove all the hoses and look inside for debris, clean or replace any filters.

Posted on Apr 19, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Why does the suction stop after 10 minutes of use on my Dyson DC43?


Your vacuum may be overheating and shutting off the suction motor. Clean the cyclone assembly and the filters to see if they could be restricting the airflow.

Jun 18, 2014 | Dyson DC43 Purple Animal Bagless Upright...

1 Answer

My new Hoover 2100 Model number PU 2110-001 stops for 20 minutes every 4-5 minutes of use. It seems to get too hot. It has done this since new, I have changed the dust bag & all filters, but it makes...


AS new return to shop, Not fit for purpose, they should replace it. sounds as if thermal fuse is tripping in the motor, resets itself when cooled down.

Mar 14, 2013 | Hoover Vacuums

1 Answer

My Hoover vacuum cleaner is not picking up from the carpet like it used to. Like it's having difficulty picking up strings, fuzz, etc. from the carpet. Suction power seems to be fine. The belt and the...


YOUR VACUME SHOULD HAVE A HOSE THAT PLUGS INTO THE LOWER PART OF THE VACUME OR MAY COME APART AT THE BOTTOM . IT SOUNDS LIKE THE TUBE IS STOPPED UP AT THE FAN MOTOR

Jan 16, 2011 | Hoover Vacuums

2 Answers

POWERMATE HEAD DOESNT SEEM TO HAVE GOOD SUCTION AND IS LOUD


suction wise have you checked the internal pipes on your vacum as for the load noise if it is quite a load noise a humming noise it is ure motor so not worth fixing motors r pricey for a vacum

Feb 03, 2010 | Kenmore Vacuums

2 Answers

Loss of suction


Make sure the recovery tank lid is on correctly. Also make sure the float on the receovery tank lid is down.

May 24, 2009 | Hoover F7431-900 SteamVac Vacuum

1 Answer

Hoover windtinnel suction problem


the intake hos at the bottom might be clogged.first take all the filters out and disconnect the hos completely from the vacuum,then check and see if you have suction.the intake hose is the clear looking one at the bottom that wrapps itself up from the base to the backside of the upright.you can use a coat hanger to push out the clog if there is one just bend the tip till its rounded.work it down into the intake hose from the back.after removing the hose and the filters you should have suction.just make sure all the filters get cleaned .you can blow out the hose with a garden hose

Apr 02, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

No suction


Sounds like your motor bearings are going bad. This is generally indicated by the motor overheating, and the heat transferring out through the motor pulley, which is where the belt attaches. So, your machine is overheating, melting the belt, and then tripping the thermal cutout. When it cools and you restart it, the belt is no longer functioning due to being melted, and this would make it not pick up on carpet. If you look at the motor pulley and it is turning blue: this is indicative of overheating.
The other possibility is that there is a clog, which is also causing your motor to overheat; so before you throw it away make sure all of your air pathways are clear.
The fact that you've had it 8 years is somewhat remarkable, however, since most vacuums of this type are averaging a 3-5 year lifespan. (And half that for bagless.)
So, check for clogs, and if it's not clogged, you're probably due for a new machine.

-R

Oct 01, 2008 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

No suction


have u checked all of the filters. I know that when not all the filters r clean the machine will turn on but then it will sound louder and still have no suction. Most times there is a filter under dirt container thats sits above motor and if this filter is not clean the motor cannot breath. Thus no suction

Sep 29, 2008 | Hoover U6630-900 WindTunnel Bagless...

2 Answers

Flair motor shorting out?


There's a thermal cut-off when the unit has overheated. Mine does this quite often and I remedy it by emptying the canister and making sure the filter is clean, especially of lint and things that prevent good air flow.

Jul 07, 2008 | Hoover S2220 Flair Bagless Upright Vacuum

1 Answer

Hoover savvy no suction on carpet setting


Check to make sure you hear the vac. motor is running when in that position. The switch in the handle could be bad if it is not.

Apr 29, 2008 | Hoover U8145-900 Savvy Bagless Upright...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

44 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Vacuums Experts

AskDyson
AskDyson

Level 3 Expert

2572 Answers

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18304 Answers

Roger Potts

Level 3 Expert

694 Answers

Are you a Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...