Question about Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt

3 Answers

My line 6 spider III 15 watt amp isnt working properly. i turn it on but i get this sound when its connected to the guitar. it sounds like when a guitar is not connected to a guitar and the guitar cable is just left on the floor. thats how it sounds like. it sounds really buzzy and it wont take off even if its connected to the guitar

Posted by on

3 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 5 Answers

While it could be true that you're having a problem with the guitar or cable as the previouse expert suggested, to say that it can't be anything else is false. It could be a jack problem...it would only be apparant when the jack is making contact with a cable. I do think you should test it with another guitar and another cable but if that is not solving the problem then I bet it's a problem with the input jack of the amo itself or even one of the ionternal components (this is a digital amp and there are MANY components and settings that can trigger a problem like this) If the problem is not solved with a new cable/guitar configuration then it's time to take it to the shop.

Posted on Mar 02, 2011

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Master:

    An expert who has achieved Level 3.

  • Master
  • 459 Answers

You need to do some swapping out of cable, amp and guitar with other cables, amps and guitars. Zero in on it by the process of elimination. I've played for 50 years, and in fact own a new Line6 Spider IV 30. If I had to guess, just based upon experience, the most likely problem is the cable - likely on one end or the other. Start with a new cable. Don't penny-pinch. You get exactly what you pay for with cables. If the problem persists still, have a friend bring over his/her rig (guitar cable and amp). Surely then you can figure it out - and you'll have a new cable to boot. Good luck. I doubt VERY seriously it's the amp or the axe.

Posted on May 14, 2016

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Line 6 Master
  • 5,603 Answers

This sounds like either a bad guitar cable or a broken ground in the guitar.

If amp is quiet with nothing plugged in, the amp is OK.

Posted on Jul 09, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How to reset line 6 spider 3 15 watts


Turn the amp off. Hold down the A (or clean) button as you turn on the power and hold the button for 5-8 seconds, then release.

Jan 25, 2014 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

When i play on my line 6 amp (15 watt), the distortion doesn't work at all, like i tried using a number of different cables and all of my guitars and i get the same result. It basically sounds like i'm...


Since you have tried all external possibilities, this will require troubleshooting. If you are not adept in electronics, you best take this to a shop familiar with this model.

If I were troublleshooting this, I would suspect the power amp transistors or connections to them might be bad, but the testing would likely use an oscilloscope to trace the signals in an expedient manner..

One schematic for Crate I found uses darlington transistors TIP142 and TIP147.

Jul 29, 2010 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Line 6 spider ii. As soon as I turn on the power I get a huming sound. can not adjust anything. The only sound is the hum. Could it be a transformer problem! much appreciated


Not a transformer problem... this is likely filter capacitors, rectifiers, and PROBABLY a bad amp chip. Service this before it wrecks the speaker.

Jul 18, 2010 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

2 Answers

Spider III amp stopped making sound


After making sure your guitar cable is OK (they often cause the problem) check the inout jack on the amp. They often get broken by yanking cable sideways.

Oct 26, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

My spider III 15 watt buzzes whenever i have a cable plugged in.


MAKE sure you have it connected to a three wire circuit that has the ground. A lot of these style amps will buzz if they are left ungrounded.

Also search for sources of buzzing light light dimmers.

Further, power supply electrolytic filter caps are suspect.

Aug 23, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Line 6 spider III 15 watt sound problems


Hi there. Sounds like the power amp IC is shorted. Must replace.
Paul

Jul 04, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

2 Answers

Amp turns on but no sound even with diff guitars and cords


Hi Dan
I wish I could just say what to fix, but you can not do this at home. Line 6 is a great amp and worth the time taking it down to the music shop , to be looked at an give you a repair estimate. good luck keep on rocking in the free world. DFD

Apr 12, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Black boxes on the lcd screen of the spider 6 III amp


unplug it and open it up. there are ribbon tape connections in there that arent very secure. maybe one came loose...

Mar 28, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

Not finding what you are looking for?

Open Questions:

See all Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Questions

Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt Logo

537 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Line 6 Music Experts

Vito Vacirca Jr.

Level 2 Expert

140 Answers

Larry Stiles
Larry Stiles

Level 2 Expert

287 Answers

Lawrence Nentwig
Lawrence Nentwig

Level 1 Expert

8 Answers

Are you a Line 6 Music Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...