Question about Kenmore 23022 Top Load Washer

1 Answer

I have a kenmore elite model 23022 and when it starts draining the water right before the rinse cycle it has a loud whinning noise. Could this be the pump? It only does it when the water is draining out.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,937 Answers

This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

It is possible that it is the pump but I'd check some other things also.

These washers use a reversing motor when going into drain / spin mode. Since the pump is always connected to the motor, while agitating the pump turns one way (keeping the water in) and when the motor reverses, the pump spins the other way, suctioning the water out

Three other possibilities:

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

It's also possible that the Neutral Drain Assembly in the transmission is broken:


The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.

If it will drain but won't spin the problem is likely in the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Ours had a similar problem.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

All of the above sound more difficult than they really are. If you're comfortable with a socket set, pliers/vice grips and willing to get a bit dirty (oil) you can save some considerable money.


As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Posted on Jul 08, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
New users get 2 Free calls (no credit card required) and instant help on almost anything you can think of (from cars to computers, appliances, handyman, and even pets).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have Kenmore elite washing machine model: 11045088401. It started leaking water from the drain pump. How would I fix it?


If u have seen the water leaking from the pump the only fix is to replace the pump..

Dec 13, 2012 | Washing Machines

1 Answer

Loud whirring noise going into rinse cycle. Low


Hi tuck just read your posting.Now on the low whirring noise on the start of the rinse cycle ,Is it when the machine is draining the water or filling with water.If the noise happens when the machine is draining then I think either your pump has something slowing it down or it is faulty.Please look underneath the machine to the front right and you should see a red or black fan .If you do then this is your pump.If you don't see a fan you must have the newer style of pump.Please reply with additional information on the questions and I am sure I can help you rectify this problem

Jul 08, 2010 | Fisher and Paykel GWL11 Top Load Washer

2 Answers

Kenmore Elite HE3T model 110 44932 200 I'm getting an F02 error code during the rinse cycle. I've lost my manual - pls advise thx


Clean Out your Water pump filter if that is not dirty replace the water pump. f02 is Code for LD Long Drain something is clogging your water drain in the washer or your kids rock or pen got stuck and chewed up the blades on the water pump

Jun 06, 2010 | Kenmore 44932 Front Load Washer

1 Answer

Kenmore Elite HE3t 11042922200 Front Loading. F02 drain Problem


We experienced the same thing. I was able to restart and locate the noise to the water pump. After disassembling the water pump found the impeller shaft sliding out. For some reason this shaft will not stay in place. Had to order a complete pump assembly as the electric motor is not available.

Jan 15, 2010 | Kenmore Elite 45986 Front Load Washer

1 Answer

Makes loud noise during the spin cycle.


no loud noises water will drain, just belt broke plastic piece needs to come off so I can replace belt.

Sep 13, 2009 | Kenmore Elite 45986 Front Load Washer

1 Answer

Kenmore washer doesn't drain


This is likely a pressure switch issue.


Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question

May 27, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

I have a kenmore elite washing machine and the spin cycle will not work.it both fills up and drains water but it wont spin.


I have a kenmore elite washer. whwn on spin cycle it does not spin and als o will no agitate. There is a loud noise wen on spin cycle. Please help

Dec 20, 2008 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 90 series loud whirring/howling noise during spin cycle


Sounds like you have a broken motor coupler. They are inexpensive. Can be a little tough to replace but I can walk you through it. You can purchase a coupler here.
http://www.shop.washermd.com/product.sc?categoryId=1&productId=1
Dave

Dec 18, 2008 | GE WBSR3140DW Top Load Washer

2 Answers

Kenmore elite washer problem


sounds as if you have a drain issue, most common cause of fault is theres something stuck in the pump housing. remove the lower acess panel(3 screws along the bottom of the forn of unit) youll gain acess to the pump housing, remove the large cover to the "button trap" by uncscrewimg the cover, it will be righthin front of you in the center of machine when cover removed, im sure youll find your blockage within there

Oct 29, 2008 | Kenmore Elite 45986 Front Load Washer

Not finding what you are looking for?
Kenmore 23022 Top Load Washer Logo

95 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenmore Washing Machines Experts

Sal DeAngelo

Level 3 Expert

2254 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5537 Answers

 Brian Main
Brian Main

Level 3 Expert

464 Answers

Are you a Kenmore Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...