Question about Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

EWI4000s Hi, I got my EWI4000s back from a friend who'd used it for a recording, and now whenever I plug it into the power pack, it will only play one note, and doesn't seem to react at all to any of the front keys or octave rollers. When I used it with batteries it worked fine, but now for some reason it doesn't even turn on with any batteries, even a brand new set straight out of the box! I have a feeling my friend plugged the ewi into an input with phantom power on. Is there any way I can get my instrument to work again? Any suggestions are greatly appreciated!

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,137 Answers

Try this site:http://www.patchmanmusic.com/

Posted on Jun 21, 2010

2 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

  • 10 Answers

SOURCE: EWI4000s only plays one note

Hello a_marechalro,

You can try to reset your instrument.
Turn off the EWI,
Press the LEVEL, FX, SETUP and TRANS buttons.
Then turn on the EWI.
This is a Factory reset.

I hope for You this is the solution.
Kind regards,
Fred Roubos.

Posted on Dec 27, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Ewi 4000s cutting off


My EWI 4000s started to play by its self making a loud low note and then it stop and now it won't play at all. I Reset to Factory Preset but that didn't help. What do I need to do to get it to play again?

Feb 09, 2014 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

Why is my new EWI4000s must transpose to D to get the normal C key? When I turn off and TRANS BUTTON, the key is B.


Two things to check... check that the "tuning" is set to A440 as the adjustment range would reach a one note offset... Next check that the glide plate has not bent the pitch to the next note... If you are using MIDI, make sure the external device is not transposed on receive.

Sep 04, 2011 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

Just bought the EWI4000s plugged it in but no sound.


First of all I recommend reading your entire manual cover to cover. Then read it again with the EWI in hand. Go step by step following the setup procedure. You have a complex instrument so it is very easy to miss something or make a mistake. Here is a link to the best wind synth website in North America:http://www.patchmanmusic.com/ There is an 1/8" jack on the instrument for headphones. There is also a 1/4"unbalanced jack for plugging into an amp, mixer etc. Here is a link to the manual if you didn't get one:http://www.akaipro.com/ewi4000s/?tt=5 It is battery powered ( 4AA batteries ) so don't forget them. It can be powered by an optional MP9-II adapter (use the exact model ). It has a built in analog synth so if you set it up correctly you should get sound right out of the box. Hope this helps.

Oct 26, 2010 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

Cannot play staccato, there is latency


Consider joining the forum here:http://www.patchmanmusic.com/WindControllerLinks.html It sounds like it is a velocity setting problem but the solution should be in your manual. It may also be a setting in the sound module you are using.

Jul 04, 2010 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

No sound from my EWI4000s but display of my fingering 1 to 12 which I did not note when the instrument was o.k. When I adjust breath sensor I hear a sound which stops as soon as I press fingers for any...


Try restoring to factory settings first by turning it on while holding down the Level,Fx,Setupand Trans keys all at the same time. Your key delay function might be out of adjustment. You also have to remember to keep at least one of your thumbs on one of the earth plates. Refer to your owners manual. Start with the factory settings and compare each page of the manual to your instrument until you familiarize yourself completely with the manual. Play the instrument for a while with factory settings until you decide where you have to make changes. Work slowly with each adjustment and the manual until you get what you want. Some adjustments will affect others. Take careful note of what the manual says about temperature and humidity changes.

Jun 20, 2009 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

EWI4000s only plays one note


Hello a_marechalro,

You can try to reset your instrument.
Turn off the EWI,
Press the LEVEL, FX, SETUP and TRANS buttons.
Then turn on the EWI.
This is a Factory reset.

I hope for You this is the solution.
Kind regards,
Fred Roubos.

Dec 26, 2008 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

Ewi4000s as a controller


Adjust the VB & BR knobs if theyare turned up too much, the instrument senses that as a continuous note on signal.

Dec 25, 2008 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

1 Answer

Detuning of Akai EWI 4000s


Are you shure that you aren't touching the bend up plate with your right thumb? This isn't easy detected by sax players which are used to have a thumb rest at exactly the same spot where the bend up plate is. You might switch it off (see manual). With the bend up plate on you should aways use a tight strap which helps a bit to not touch the bend up plate accidentally. I'm still struggling with this occasionally.

Oct 31, 2008 | Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument

Not finding what you are looking for?
Akai Ewi4000s Electronic Wind Instrument Logo

Related Topics:

206 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Akai Music Experts

T-Comtech Repairs
T-Comtech Repairs

Level 2 Expert

417 Answers

ray gallant

Level 3 Expert

43014 Answers

Are you an Akai Music Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...