Question about Sebo X4 Bagged Upright Vacuum

3 Answers

Bag showing as full when a new bag is in and all hoses unblocked

X4extra model. I have changed the bag and cleaned the hoover thoroughly but it is still indicating full and (as it is meant to) cuts out.

Posted by on

3 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 438 Answers

Hi There,

So when this light is displaying, it's says "Bag Full or Clog" on the indicator. If you have changed the bag, and it's still showing this light, it means that you either have a clog in the vacuum, or your filters are dirty, which is reducing the suction and making the machine think that your bag is full. If your machine is actually cutting off, this indicates that your machine is definitely clogged, or something is stuck inside which is causing the motor to not get air flow, and cauing the machine to over heat. When it shuts off like this, it's a protection system that prevents any damage from happening to the motor when it can't breathe and starts to overheat.

My guess is that there is probably a clog in the machine somewhere, or the filters are dirty. Here's what you may do to diagnosis the machine, and try to isolate the clog to find out where it is in the vacuum.

Step 1. Remove the hose and wand assembly from the vacuum cleaner completely. You may do this by pressing the two tabs on the end of the hose that plugs into the vacuum cleaner:


Bag showing as full when a new bag is in and all h - cca2760.jpg
With the hose and the wand removed from the vacuum, it should look like this:

b7c34c5.jpg
Step 2. Now turn the vacuum cleaner on and check to see if the red light comes on while the hose and the wand have been removed. If the light comes on, then this indicates that your filter is dirty (or the PCB electric board is bad if the filter is clean) and needs to be replaced.

Step 2. Re-attach the hose and wand back on the vacuum, but just the end of the hose that goes into the vacuum cleaner, leave the wand out of the vacuum cleaner soBag showing as full when a new bag is in and all h - db25806.jpgike this:


db25806.jpg
Turn the machine on now as if you were using the attachment hose to clean corners or above the floor and see if the red light comes on here. Also listen to the noise the motor makes and see if the noise changes when you put the hose back on the vacuum cleaner. If the red light appears, or if the motor makes a higher pitched noise now, then this indicates that you have a clog in your hose or wand. You may verify this by remove the hose again from the vacuum, and also removing the wand from the hose by pressing the hose release button on the wand and pulling the hose out of the wand. Look down both of the parts and see if you can see thru both sides. If you're not able to see light through the hose, or the wand, this indicates this is where the clog is. You may take a metal clothes hanger, and try removing the clog this way.

Step 3. If the red light did not display with the wand not inserted into the vacuum, put tBag showing as full when a new bag is in and all h - 1a089d0.jpgk into the vacuum cleaner as if you were vacuuming the floors:


1a089d0.jpg
Turn the machine on, and see if the red light comes on in this position. If the light does come on, then this indicates that you have a clog in the bottom of the vacuum cleaner. To check and see the clog in the bottom of the machine, I find it easiest to remove the upper bag housing from the vacuum cleaner completely so you're just looking at the bottom power nozzle of the vacuum cleaner. There's a button at the bottom of the machine that is either a grey, or yellow color depending oBag showing as full when a new bag is in and all h - 2b91587.jpgr your vacuum is. Simply press this button in, and lift upwards on the handle or the bag housing at the same time:


2b91587.jpg
Step 4. After the bag housing has been removed, turn the lower part of the vacuum upside down so the brushes are facing upwards. There's a little orange flap on the bottom of the machine that is actually a clog port. Almost every time therBag showing as full when a new bag is in and all h - 08da832.jpg in a Sebo, this is where I typically find the clog. Open up this orange colored trap door, and look to see if you can see any obstruction or clog underneath of here:



Step 5. You may rotate the neck of the power nozzle part towards you so that you may look inside to see if you see any obstructions inside:

c034305.jpg
Step 5. You may also remove the brushes from the vacuum and look behind the brushes at the suction port, or the area where the suction goes through the vacuum to see if you see anything obstructing the suction here.

These are really the only places that the Sebo can get clogged. If you checked all of these areas, and the red light is still displaying, this means that your PC Board that controls this indicator has gone bad, and needs to be replaced. If this is the case, please just reply to this repair using the comment field, and I'll be more then happy to help you through the replacement of replacing the PCB Board.

I hope this answer was helpful to you, and you were able to find the clog and fix the problem. If you found my repair helpful, please be sure to rate the repair by clicking the 4 thumbs up icons in the top right hand corner, or by leaving feedback for me. This is really what keeps repair professionals continue to post free repair solutions rather then just the paid questions. It's really appreciated when you take the time and do this if the repair was helpful.

Thank you so much,

Chris Jones
GoVacuum.com

Posted on Apr 27, 2010

Testimonial: "Fantastic! Spot on with the step by step diagnosis guide. Thank you so much."

  • 3 more comments 
  • tillyelba Nov 07, 2010

    Brilliant. Thank you. Saved me lots of time and frustration....

  • bryony367
    bryony367 Jan 02, 2013

    Problem solved.... bad idea to hoover up Christmas bauble!

  • David Baker May 27, 2013

    Great post thanks. It looks like I have a PCB problem after doing all the checks. Have you posted anywhere about how to replace it?

  • John Earthy
    John Earthy Feb 25, 2016

    PCB problem need help john

  • Ashley Freeman
    Ashley Freeman Jun 12, 2017

    Hi Chris, great post. I've done the checklist but it's still happening. Must be the PCB. I've noticed also that it's getting very hot above the filter. I'd be glad of your help.

×

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Was giving up on the vacuum until spotted your answer for the problem. Hit the nail right on the head and although removing the blockage was a bit of a problem- it was just behind the brushes as suggested and made up of bits of sticky tape! - it was worth it. Now like a new machine!

Posted on Jul 27, 2016

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Welcome Back:

    Visited the website for 2 consecutive days.

  • Contributor
  • 1 Answer

Hi, I've fitted a new bag, microfilter and exhaust filter, checked everywhere as you suggested above for a block and found nothing. Perhaps the PCB is faulty as you mentioned, please let me know how to replace it.
Thanks
Phil

Posted on Jun 15, 2016

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Hoover not sucking


Remove all filters and try the suction on your hand, NOT THE FLOOR!
Filters are vital to keeping the motor working.
Most vacuum sucking probs are a result of a clogged filter or filters. Sometimes, hoses also. Or a full bag.
Remove all filters, clean them thoroughly, check hose for obstruction.
Use another vacuum to remove dust/dirt (or an air compressor) from the dirty filters.
That's first step.

Feb 26, 2015 | Hoover Vacuums

1 Answer

Hoover telios full bag indidcator


could be a hole or torn bag

Jan 02, 2014 | Vacuums

1 Answer

Why does my miele 700 revelution hoover keep cutting out? The bag is not full just loses power?


  1. i have a miele revolation hoover, it doesnt pick up. it has hardly no sucktion. where and how do i get the filter out to clean it??? it was given to me working. ive changed the bag so thats not the problem. and checked the hose. still no joy. need sucktion.. Thankyou jacqui

Jan 01, 2010 | Miele Revolution 600 Bagged Canister...

1 Answer

Bag change indicater staying on and vacuum smells hot when using


I suspect there is a blockage somewhere along the pipes leading to the dust bag.
The bag full or bag change indicator measures how strong a vacuum is present at or near to the point where the bag is connected to the pipes. Under normal conditions an empty bag poses little resistance to the air passing through and therefore causes only a slight vacuum. A full bag poses a lot of resistance and therefore causes a strong vacuum which in turn makes the indicator show time to change.
If, however, there is a blockage somewhere, regardless of the state of the bag, a strong vacuum develops which causes the indicator to show as if the bag is full.
The hot smell is proably a result of the motor having to work hard trying to overcome the blockage.
Try to look into all the pipes - you may need to do a bit of dismantling and/or strech out flexible pipes to do so - to see if there's anything stuck. Also try some (careful and gentle !) poking through the pipes with something like an un-ravelled wire coat hanger, but take great care when poking through the flexible pipes as these can be ripped and then you'll have a differnt problem !

Sep 16, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Hoover Windtunnel has no suction


SOUNDS LIKE A RESTRICION IN THE INLET PORT CLEAN IT OUT

May 03, 2009 | Vacuums

1 Answer

Poor suction (new bag, clean filter, clear hose)


check the impeller on the moter it may be missing a fin or two (question does it make any unusual noise or vibration ?)

May 01, 2009 | Vacuums

1 Answer

Hoover U5468-900 WindTunnel Supreme suction is suddenly poor


The other possibility is there is a blockage in the foot. these models have dual channel air flow (windtunnel) and become blocked when not cleaned depending on use. under the roller there is a cavity that can be removed for cleaning. a hot motor can be caused by poor air flow.

Mar 15, 2009 | Hoover U5453-900 WindTunnel Supreme Bagged...

1 Answer

Lost suction - Hoover Wind Tunnel S3630


You have a clog. The "bag full" indicator is nothing but a vacuum gauge, and impeding the airflow will cause a false indication of a full bag.
Clear your hoses and the air pathways behind the brushroll, and you will be back in business.

-R

Sep 27, 2008 | Vacuums

1 Answer

It does not ****


Greetings from GoVacuum.com,

It sounds like you have a clog in the vacuum cleaner somewhere. What you can do is remove the hose from the back of the vacuum cleaner and see if the changes the bag full indicator, and pay attention to the sound of the motor. If the motor starts making a high pitch sound as soon as your install the hose, this means that there is a clog somewhere in the hose.

If you can give me your model number, I can send you a parts schematic to your vacuum cleaner.

Thanks,

Chris Jones
GoVacuum.com
1-866-468-2288
chris.jones@govacuum.com

Aug 18, 2008 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Sebo automatic x4extra 1300w


Check for any blockage in the hose or the inlet by the brush roll. Is the brush roll jammed? There are 2 circuit boards, one for the 12V power supply and the other is the computer controller, one of these may have gone bad.

May 29, 2008 | Sebo Vacuums

Not finding what you are looking for?
Sebo X4 Bagged Upright Vacuum Logo

1,887 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Sebo Vacuums Experts

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18389 Answers

Nick Olsen

Level 2 Expert

183 Answers

Masters Engineering

Level 1 Expert

35 Answers

Are you a Sebo Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...