Question about Aprilaire Humidifiers

Open Question

The bridge piece broke in my 760 humidifier( the piece that holds the fan and motor and the electrical board. I bought a replacement and installed it, making sure to put all the wires back on the board like they came off. I installed it and nothing works now. What should I check first?

Posted by on

  • Robotinner May 11, 2010

    if you jump out the brown wires on the bottom does it start the unit?

×

Ad

3 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 189 Answers

SOURCE: Aprilaire 760 furnace humidifier makes a loud screeching sound.

A bad circuit board should not make any noises. A bad solenoid valve could make a loud buzzing noise. If the noise is a squealing noise then you have defective bearings in the blower motor.
If you disconnect the low voltage wiring from the solenoid valve and you still hear the noise, then its not the solenoid valve.

Posted on May 10, 2009

Ad
  • 1 Answer

SOURCE: How do I know my aprilair 760 humidifier is working?

A simple check you can perform on your aprilaire 760 is the following:
1) locate the two brown wires coming out of the 760 (these wires will be wired to tell the 760 to turn on when the hvac bower is on and the humidistat is calling for moisture).
2) temprarily disconnect the two brown wires from the external wiring and then short the wires together. All you're doing here is bypassing the your thermostat and bower-on indicator.

With the 70 unit plugged in to the wall outlet and the two brown wires connected together, both the fan and the solenoid valve (water inlet valve) should both be activated.

Posted on Dec 29, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Only one fan working


There are two causes of your problems:
1. The fan needs you to manually turn it to start running.
Problem: The motor bearings both ends are dried out.
Solution:
1. Remove the motor/fan from the motor housing (there are two screws that hold the motor to the housing. The only way I know how to get to the screw is to bend one of the fan blade up and use a long screw driver to get to the screws.
2. Remove the two screws that hold the bearings to the motor.
3. Detach the bottom bearing (opposite of the fan end.) You might have to use a flat screw driver to pry the bearing off.
4. Use a Q-tip and soak it with motor oil or grease then lubri- cate the fan end shaft/bearing.
5. Use a Q-tip + alcohol to clean up the bottom bearing hole, then lubricate it with grease or motor oil.
6. Put the motor and bearings back together and make sure that the fan can turn freely now.
7. Install the motor/fan back into it housing.
The fan should turn on its own without you helping it.
If the fan won't turn, you have a bigger problem. See below.

2. The fan won't turn at all and is really tight even when you try to
turn it by hand.
Problem: The transformer coil(s) is/are burnt out. Chances are you let the fan run dry to a point that it squealed and started to smell like it was burning before it quit all together.
Solution 1:
1. Remove the filters and their housing on the bad fan side.
2. Duct tape a piece of plastic over the bad fan opening.
3. Run the humidifier with one fan. It works just as well.

Solution 2:
1. Buy a new humidifier.
2. Make sure you lubricate the bearings as soon as the motor begins to squeal.

Solution 3: You need knowledge of electricity
1. Take the motor/fan out from the housing.
2. Use a vote meter to check the resistance in both coil of the transformer; should read about 17 ohms. The coil(s) that has a high reading or if the meter shows 'OL' is bad. Remove the Yellow tape from the coil to see if you have a loose soldering joint between the coil wiring the electrical cord. If yes, solder the joint back together, check the resistance again to make sure you have about 17 ohms. If the answer is yes, put the yellow tape back on the coil and use electrical tape to secure the tape. Hopefully, the fan should work now. Good luck!

Feb 03, 2013 | Kenmore 14417 Humidifier

1 Answer

Squeeky noise coming from aprilaire 760 when running. Was told bearings were bad but see no parts available for bearings. Any suggestions as to the problem


Hello, usually when you hear a squeeky sound coming from humidifier it is the bearings on the motor, the only option is to replace the motor for the humidifier. I will post a link to a aprilaire store that carries motors for humidifiers. www.aprilairehumidifierparts.com

Feb 19, 2011 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Water and motor always run on Aprilaire 760, even when furnace is off.


Hope this solves your problem, look for the humidistat, it should be located on cold air return duct near furnace, make sure it is not set in the on position, if it is, then this is why it is staying on, please set humidistat any where from 20 to 35%, never over 40%. If the humidistat is set properly and is still running, you may have a electrical problem, humidifier circuit should only receive power(24 volts) when the indoor blower motor of furnace receives power, also if you have galvanized plumbing in your home, you may have a piece of rust or lime deposit in the humidifier solenoid valve preventing it from closing, turn water off to humidifier and disconnect water supply line entering solenoid valve inspect & clean protector screen. Good luck.

Mar 03, 2010 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

760 motor is clicking and fan not running


you have on the motor a ecanical blockage.

Feb 14, 2010 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

How do I know my aprilair 760 humidifier is working?


A simple check you can perform on your aprilaire 760 is the following:
1) locate the two brown wires coming out of the 760 (these wires will be wired to tell the 760 to turn on when the hvac bower is on and the humidistat is calling for moisture).
2) temprarily disconnect the two brown wires from the external wiring and then short the wires together. All you're doing here is bypassing the your thermostat and bower-on indicator.

With the 70 unit plugged in to the wall outlet and the two brown wires connected together, both the fan and the solenoid valve (water inlet valve) should both be activated.

Dec 13, 2009 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Aprilaire 760 furnace humidifier makes a loud screeching sound.


A bad circuit board should not make any noises. A bad solenoid valve could make a loud buzzing noise. If the noise is a squealing noise then you have defective bearings in the blower motor.
If you disconnect the low voltage wiring from the solenoid valve and you still hear the noise, then its not the solenoid valve.

Apr 06, 2009 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Aprilaire 760 humidifier. no power to humidastat


the 760 send power out the humidistat is just a switch if you touch the two brown wire coming outof the 760 the humidifier should come on if it doesnt and you had appiled power to those wire you probably shorted the 760 control board

Jan 15, 2009 | Aprilaire Humidifiers

1 Answer

Blower fan runs to long


ther might be dip swiches on the circuit board you might have to change

Dec 17, 2008 | Honeywell Power Humidifier: Furnace...

1 Answer

AprilAire 760 not running after installing new circuit board


I called the service company that put in my new furnace (FAmily Heating and Cooling in Detroit, very highly recommend these people)

Anyway they sent out a second service tech who determined that I would be better off having the humidifier wired to go on whenever the furnace fan was running instead of using the humidifier signal from the circuit board on the furnace. After he changed the wiring the unit runs fine. It is pretty likely that the circuit board was bad also.


Nov 27, 2008 | Aprilaire 700 Humidifier

Not finding what you are looking for?
Humidifiers Logo

Related Topics:

95 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Aprilaire Humidifiers Experts

Paul Carew

Level 3 Expert

3335 Answers

Mack Baxter

Level 3 Expert

383 Answers

1STHVACMAN

Level 2 Expert

69 Answers

Are you an Aprilaire Humidifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...