Question about Vacuums

1 Answer

DAS ducted vacuum. The machine starts up, but no suction at inlet. inlet at central vacuum system operates fine.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 2,976 Answers

You either have a clogged line or, your tubing joints aren't sealed.

Posted on Nov 15, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

No suction


Very little suction at the source, inlets, or at he hose?
Your answer will vary depending where the power loss is felt; most likely something clogged in the hose or one of the inlet pipes.
Help me out with more info and i'll do my best to lead you to a quick resolution.

Nov 09, 2013 | Broan-NuTone CV352 Performance Central...

Tip

How to diagnose a clog in your Central Vac and how to remove it


Symptoms of a clog
Low Suction/No Suction
No suction at Inlet

Tools required
Wet/Dry Vac or vacuum with decent suction and a hose
Phillips Head Screw Driver
Metal Coat hanger (straightened out)
Flashlight

First things, first, make sure your canister is empty at the unit. I know, most people would have already checked this but I have been to a lot of client's homes and this was the issue. They were full or almost full. So just check it before you go to do anymore diagnosing. I suggest emptying it anyways, this way you can see what you clogged in your unit

Now if your machine has a utility valve on the unit turn on the manual over ride switch on and lift the utility valve and if you have suction your machine is fine, you have a clog. If you have no suction or poor suction
-Canister not attached properly
-Filter clogged
-There is a disconnect of pipe within your walls (I've seen it and it renders your system useless and is going to be expensive to repair the system)
-Your motor is going in your system (Your vacuum should sound like grinding metal and chances are it's throwing sparks and smells of burning electrical, turn the unit off immediately and unplug power cord) Your unit will need a new motor or you will need to replaced the whole unit. Sometimes can be cheaper to replace the unit.

So now back on track here, we are going to say the vacuum has great suction and is running smoothly.

Check your hose for clogs, easiest ways are to plug the hose into the utility valve and turn on the machine manually at the switch.
If you do not have a utility valve on your unit (this is where the other vacuum comes into play) plug your central vacuum hose on the end of the shop vac hose. Most hoses are standard and slip right on over the end of a shop vac's hose end (1 1/4 inch end). Turn on your shop vac and feel the suction at the end. It may not be as powerful as your CV but it should be comparable.

If the hose checks out to be free and clear we have a clogged system.

Now lets move to the inlets throwout your home, first we are going to plug our hose into the inlet that is nearest to the unit. If there is little or no suction we know there is an issue either in the distance between the nearest inlet or there is an open/broken valve.

Open/Broken valve (CV will not provide optimum suction with a open/broken valve)
-Plug the hose in and activate unit
-Check all inlets for proper seal, you will hear an annoying whistle or you will hear a gust of air from an improper inlet door closure. (Do this as quick as possible, if it is a clog you are putting strain on your motor, but if you vacuum on a regular basis chances are you know if there are whistling noises or missing pieces of an inlet. If you are missing an inlet door, replace the inlet. If all is checked out to be good, lets go back to unclogging again.

If there is suction at this inlet you know there is no clog between this inlet in the unit, try all inlets from nearest to farthest away. If you try your next inlet and have weak to no suction you found your point of a clog. This is where you will start to unclog your unit.

Take the hose end of your shop vac and insert it into your inlet. Turn the shop vac on and remove the hose quickly to create a seal and lose a seal. You should start to hear items moving through the line.

Now take your CV hose and insert it into this inlet, activate your CV and check suction if there is more suction, your slowly making progress.

Take a flashlight and look into the inlet to see if you can now see the obstruction. If you can, get your coat hanger out and go fishing. It may be easier to remove the inlet from the wall. Your basic valve is safe to remove. If you have a supervalve, do not remove, there is high current installed in the upper portion of the inlet for your power nozzle.

Repeat the Shop Vac suction and stop and the CV suction and stop until you clear your items.

This is going to take a few minutes of tugging between two vacuums. Eventually it will free if it went in, it has to come out. At the end of the day your basically playing tug of war between your Shop Vac and CV. But if all goes to plan, the clog will end up in your shop vac or in your CV unit.

Good Luck!

on May 13, 2014 | Vacuums

1 Answer

A Nutone CV-450 System with inlet nozzle switch issues


You are suffering a connection problem of the hose end fitting to the wall outlet. Either the hose is not aligned with the two pins in the wall outlet, or the pins in the outlet are dirty and not making good connection to the hose end fittting.

Jan 01, 2010 | Broan-NuTone CV450 Central Bagged Central...

2 Answers

My electrolux central vac outlets work on the main


You might have a plug or clog in the upstairs lines. for information on how to remove a clog in a central vacuum system see this article:

http://centralvacproducts.blogspot.com/2009/01/how-to-unclog-central-vacuum-system.html

Oct 24, 2009 | Electrolux Central Vacuum

1 Answer

Nutone 353 central vacuum....all of a sudden, poor suction at all house outlets.. Checked hoses and pipes for obstruction...none found


I think this unit has a utility valve on the front. If so, do you have good suction at this valve? If not, disconnect the inlet piping and check the suction directly from the inlet. Make sure the utility valve is closed while checking the suction on the inlet. If you have good suction, you have an open pipe or valve somewhere in the house. If you have any vacpans, check these first. Next, turn the unit on and walk through the house and listen for air whistling. If you do not have good suction from the inlet at the unit with the utility valve closed, replace your bag and look for a secondary filter that may be plugged. Good Luck!

Nov 26, 2008 | Broan-NuTone CV353 Central Vacuum

1 Answer

De clogging pipes


You can try these as long as you have some airflow. http://builtinvacuum.com/tornado-power/ If you have no suction or airflow from one particular inlet, you can reverse the main unit by hooking the inlet piping to the exhaust of the unit. Tape all other inlets closed, and turn the unit on. This should blow the clog out through the inlet door. (be prepared for a some mess with newspaper or something else to protect your floor in front of the inlet) If you still can't unclog it, borrow a portable canister vacuum or a shop vac and try to **** the clog from the inlet while you blow from the other end with your central unit. Good Luck!!

Sep 08, 2008 | M&S Systems AirVac AVP1200 Platinum Series...

1 Answer

CENTRAL VACUUM SYSTEM


Disconnect the inlet piping from the unit and check the suction there. Be sure that the utility inlet on the unit is closed. If you have good suction, you have an open/broken pipe somewhere, or possible an inlet valve or vacpan that is not sealing when closed. The easiest way to find it would be to install your tubing back into the inlet of the unit, turn the unit on, and walk around the house listening for air leaks. Good Luck!!

Jun 29, 2008 | Broan-NuTone CV353 Central Vacuum

1 Answer

No suction on lower level


http://www.geeksquad.fixya.com/ThreadView.aspx?prdid=0&thid=539794
Generic problem for all Vacuums
No suction on lower level
Posted by phil55555 on Apr 23, 2008
Nutone central vac
no suction on lower level second floor fine
ran fish tape but it does not go all the way through,
do i need to take pipe out.

Hello,
I would advise you to ALWAYS to FIRST UNPLUG YOUR VACUUM before beginning any service procedure.
Not @ first, try to get a central vacuum cuff and go to each and every inlet / outlet down the basement and put the cuff in the inlet – the central vac should come on and possibly might unclog the pipe, 2nd, try taking another canister type vacuum while the central vac is running and open the inlet door and try to “pull apart the clog in the pipe” – this does work upon occasion if not you can try a plumbers snake – but be careful because the walls of the pvc pipe are thin wall and you don’t want to poke a hole in the pipe or other wise you will have to replace the pipe. The absolute last resort should be to replace the pipe if all other do not work. Feel free to contact your local vacuum dealer in your area or in the yellow pages , or contact the factory @ the phone #’s listed below:
http://nutone.com --- Customer Service
NuTone Inc.
9825 Kenwood Road Suite 301
Cincinnati, OH 45242
In U.S.A. call:
1-888-336-3948 for Customer Service
1-888-336-6151 for Technical Support

In Canada call: 1-888-882-7626

Thanks, Don – The Vac Man
Go Ahead. Use Us.

Apr 23, 2008 | Vacuums

1 Answer

Central vacuum not sucking


Usually when there is no suction, and the main unit is running, then either the hose or somewhere in the piping there is a clog. If you move the hose to another location, is there suction? If not then the hose is clogged. You can unhook the pipe at the unit, flip the switch to manual, if it comes on and there is suction there, then there is a clog in the piping, If in the piping, tear up small strips of paper and mark them by number and insert one in each inlet, run the unit on manual to suck them up, and which ever numbered strip isn't there in the bucket, then that is the inlet that is clogged.

Nov 23, 2007 | M&S Systems AirVac AVP1200 Platinum Series...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

29 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Vacuums Experts

AskDyson
AskDyson

Level 3 Expert

2572 Answers

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18402 Answers

D. Floyd Kolb
D. Floyd Kolb

Level 3 Expert

43501 Answers

Are you a Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...