Question about Vacuums

1 Answer

Hoover upright windtunnel isnt propelling itself anymore

It has suction, it just wont go foreward and its hard to push. i opened the bottom part and saw that the v shape belt was loose but i dont know if thats all i have to do. i cant find a manual online for u6470-900 hoover. should replacing that one belt make it theory?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points


    An expert that got 10 achievements.


    An expert that got 5 achievements.


    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,673 Answers
Re: hoover upright windtunnel isnt propelling itself...

If the V belt is loose with the handle down, then maybe the idler wheel under neath the belt isn't contacting the belt, may be jammed down, just push on it to see if it moves up and down. Belts don't last very long, you may want to replace both of them.


Posted on Feb 14, 2008

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

There is too much suction even with the hand tools on Hoover wind tunnel. Can i adjust suction somehow?

Hi, it's Jeremy from Crucial Vacuum.

If there is too much suction, adjust the nozzle control knob to a higher setting. The knob is located on the front of the vacuum at the bottom. For optimal cleaning efficiency a low setting should be used for most types of carpet and for hardwood floors, tile, and deep carpets use a higher setting.

You can purchase direct all of your replacement filters, bags, and accessories for your Hoover vacuum from Crucial Vacuum with free shipping and an exclusive 10% coupon for readers, use code: FIXYA10

I hope this was helpful. If you would like further assistance, please feel free to give us a call at 877.750.9239. We have helpful and friendly customer care representatives on the line ready to assist you.

Jeremy Lerner
Crucial Vacuum Customer Care

Jun 17, 2014 | Hoover Self-Propelled WindTunnel Bagless...

1 Answer

I have a Hoover Windtunnel bagless self-propelled model #U6616-90. The vaccuum works fine, but the suction hose will hardly ****. There are no obstructions in the hose line. What could be wrong?

The only possible place where it could be clogged is where the hose goes into the motor if the hose is clear. Take the bottom off completely and use a flashlight and investigate. Hope this helped.

Jan 05, 2011 | Hoover U6630-900 WindTunnel Bagless...

1 Answer

Hoover self-propelled windtunnel U6430-900 flat belt gets hot & becomes hard to push. It has a filter bag. Purchased 8/2/01. Took one plate off bottom. Used a compressor to blow out dirt & dust. ...

Belts get hot when fibers from carpet get wound arounf the belts mounting shaft. Best to take a razor and cut off any fibers so the belt doesn't get hot again

Aug 10, 2010 | Hoover Self-Propelled WindTunnel Bagless...

1 Answer

Hoover windtinnel suction problem

the intake hos at the bottom might be clogged.first take all the filters out and disconnect the hos completely from the vacuum,then check and see if you have suction.the intake hose is the clear looking one at the bottom that wrapps itself up from the base to the backside of the can use a coat hanger to push out the clog if there is one just bend the tip till its it down into the intake hose from the back.after removing the hose and the filters you should have suction.just make sure all the filters get cleaned .you can blow out the hose with a garden hose

Apr 02, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Hoover WIndtunner 7600 no suction

According to the manual on your machine, you can either have a broken belt, or the switches to the self-propel switch, and brush switch are in the off position. I have included a link to your manual. Please look at pages 13-14 under troubleshooting.

I hope this helps.

Jan 18, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

3 Answers

Self Propelled does not work

if you look below the headlamp of your vac you will find a cable that attach's to a piece called the actuator arm. either this piece is likely broke or the cable itself. always work the power drive smoothly or things will break. also could be that the smooth belt is stretched and will cause the same problem. belts should be replaced every 4 months. good news is all parts above should be under $5. dont let anyone tell you that you need a power drive assy, that usually isnt the case. good luck!!!

Sep 24, 2008 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer


absolutely all the air in a vacuum would pass through the filter and if its clogged badly you could loose all your suction and if the belt is more than a year old then replace it even if it isnt broken ( they stretch out over time )

Sep 17, 2008 | Hoover Self-Propelled WindTunnel Bagless...

1 Answer

Hoover self-propelled

No suction on Windtunnel 6630-900. All belts work, brush turns, it just won't pick up anything.

Sep 07, 2008 | Hoover Self-Propelled WindTunnel Bagless...

1 Answer

Hoover Windtunnel selfpropelled bagless vacuum

Hoover emailed me back right away with a solution and a thorough explanation for a very easy fix. I guess I should have thought of that myself. Oh well, but that did not cost me anything. Now that makes me happy.

Jun 18, 2008 | Hoover Self-Propelled WindTunnel Bagless...

1 Answer

Bad smell

it may be the roller bearings?

Dec 26, 2007 | Hoover U5450-900 Windtunnel Supreme Bagged...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

267 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Vacuums Experts


Level 3 Expert

2572 Answers


Level 3 Expert

18259 Answers

Roger Potts

Level 3 Expert

694 Answers

Are you a Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides