Question about Boss Riot 850 Car Audio Amplifier

2 Answers

Protection Light My amp has a solid protection light.  I have tried disconnecting everything and reconnecting it.  Its not the wiring I have tested all the connection Power, Ground and Remote they all work.  I hooked the amp up directly to a test battery and ground connection and it still gives me the protection light.  Is there any way to reset the amp?? would that fix the problem or did i just break the dam thing and i need to buy a new one.  Either way I would be greatful for any help.

Posted by on

  • bbbb886 May 07, 2008

    i have the same problem with protection light and i have try everything what do i do

×

Ad

2 Answers

Hola yo tengo el mismo amplificador, pero el problema que precenta el mio es el siguiente, al conectar todos los cables y encender el estereo las bocinas hacen un movimiento brusco y sostenido hacia adentro. te agradesco cualquier dato a mi correo bon_jov1@hotmail.com

Posted on Jul 28, 2008

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 631 Answers

This is almost always caused by shorted output transistors. To eliminate other possible problems do the following.

Disconnect all speaker wires from the speaker terminals of the amp and disconnect signal cables from the amp. If it powers up, the wiring needs to be checked. If it still shuts down (goes into protection), the amp likely has blown output transistors.

Generally, an amp with blown output transistors can be repaired.

Posted on Dec 28, 2007

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Model cx600. Why is red protection light on?


The amplifier probably was being overdriven and went into protection mode to prevent the output stage(s) from getting smoked. The amp will have to be opened up to make repairs and get it working again.

Jan 08, 2016 | Kicker Car Audio & Video

1 Answer

I have 2 amps instalkled in my car one is sony 1200w 2 channel amp for speakers and one is solid audio f2500d for 3 subs my sound and every thing was good but suddenly from yesterday im having trouble when...


First disconnect the CD head unit from the sub amp and see if the other amp works. If yes, the problem is the wires to the amp, the amp itself, or the subs/sub wiring. If no, the problem is the head unit--probably an internal short.
If the other amp works with the sub amp disconnected, reconnect the sub amp to the head unit, but disconnect the sub wires from the amp. Try the CD player. If the amp goes to protect with no speaker wires attached, the amp is bad. If the amp is OK, the problem is the subs or sub wires. Hook the wires up to the amp again, but disconnect them from the speakers. Try the player again. If the amp goes to protect, the problem is the amp wiring. If not, the problem is the subs. Check the impedance of each sub using an ohmmeter to determine which amp is out of spec.
Please let me know if you have questions, and thanks for using Fixya.

Jun 11, 2011 | Solid Audio F2500D 1-Channel Amplifier Car...

2 Answers

My amp overheated and entered protect mode and I smelled burnt wiring what do I need to do


Disconnect all speaker connections and rca cables. Leave power, ground and remote wires intact. Try turning on again. If you still have a protection light your amp is faulty. Hopefully you have warranty . Please check speakers prior to connecting another amp. .A thumbs up would be greatly appreciated if this answer is helpful to you
amp-overheated-entered-otfyjrky3pc2prtgltcdyqtn-3-0.jpg

May 09, 2011 | Nitro BMW-485 Car Amp

2 Answers

Red light is on and subs won't play all the wires are connected correctly it all of a sudden just stopped working one day idk y


sounds like the amp is in protection mode. try disconnecting the subs and see it the light changes to green. if it does then the subs are your problem. if the light was allways red while it was working then the subs may be disconnected inside the box or have gone bad. try using a diffrent speaker and connect to the amp.

Feb 06, 2010 | Audiovox Car Audio & Video

2 Answers

Protect


Disconnect all speaker connections and rca cables. Leave power, ground and remote wires intact. Try turning on again. If you still have a protection light your amp is faulty. Hopefully you have warranty . Send to Rockford Fosgate for repair .A thumbs up would be greatly appreciated if this answer is helpful to you. protect-zb4bomd1rt4qms0dqd12kkt2-3-0.jpg

Jan 29, 2010 | Rockford Fosgate Power 1001BD Car Audio...

2 Answers

My protect light is on amp no go


disconnect the power wire from it for a minute then reconnect.

Make sure the speakers are wired to an ohm load the amp can handle to prevent protection mode again.

Nov 22, 2009 | Lanzar Vibe 410 Car Audio Amplifier

1 Answer

Red protection light wont turn 2 green no matter what so the amp wont work


Hello mcis43fan,

The protection circuit can be activated by shorted or grounded wiring or it can be caused by a defect in the amp itself.

First, disconnect all wires except power, ground and the remote turn-on lead and see if the amp powers up normally. If it still goes into protection, the amp is defective, most likely shorted outputs and needs repair or replacement. If the amp powers up normally, test the other wiring for shorts and grounds. You can reconnect them one at a time to determine which one is causing the problem.

Hope this helps.

Aug 06, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

FUC% the protection light


i had a similar problem with my amp (although a different brand). Check you ground connection and make sure it's not grounded to metal with paint covering it. This is NOT a solid ground connection. You must remove the paint then reconnect it. Without a solid connection to ground, it cant run for very long without going into protection mode. Hope this helps

Jul 27, 2009 | Soundstorm Force F2800 Car Audio Amplifier

1 Answer

Power acoustiks amp wont get off protection mode? how do i reset it? please help me i tried everything.


Hello nfox1987,

First you need to determine if the amp is defective or if something else is causing it to go into protection, most often a short in the sub or amp wiring.

Disconnect the sub(s) from the speaker output terminals and the RCA inputs from the head unit, and test if the amp powers up OK. If it does, the problem is in the sub(s) wiring or voice coils, or in the RCA inputs to the amp. Reconnect each one-at-a-time to determine exactly where the short is and repair or replace the defective wiring or unit. If it doesn't power up with the inputs and sub(s) disconnected, the amp itself is most likely defective.

Hope this helps.

Jul 15, 2009 | Sony XM-475GSX Car Audio Amplifier

1 Answer

Power Protection Light Will Not Switch Back to Green


Disconnect all speakers, then turn the amp on. If there is no internal problem with the amp, it will go green. If it does go green, reconnect your speakers one at a time with the amp off then turn it on. when you connect the speaker that's causing the problem, the amp will go into protection. At this point, it's one of two things, a bad speaker wire (screw thru it or touching another terminal) or a bad speaker(burnt voice coil) to test that wire, disconnect the wire at the speaker and turn on the amp, if it's still green, all's well in the wire department. Meter the speaker with a multimeter on resistance, if it's blown the meter will read 1.... If you don't have a meter, connect the speaker that's having the problem to the other channel and test again, if it goes into protection, you've got your answer. Bad speaker. Hope this helps

Apr 14, 2009 | Sony Xplod XM-554ZR Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Boss Riot 850 Car Audio Amplifier Logo

413 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Boss Car Audio & Video Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

83081 Answers

xxxxxx xxx

Level 3 Expert

5001 Answers

Jose Velazquez
Jose Velazquez

Level 2 Expert

229 Answers

Are you a Boss Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...