Question about Xtant A3001 Car Audio Amplifier

2 Answers

One sub works other doesn't

I have two 10" JL Audio subs in my truck powered by a 1000 watt kenwood amp. One of the woofers stopped working while the other is fine. Did the amp or sub blow? Or is it just faulty wiring?

Posted by on

Ad

2 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Xtant Master
  • 637 Answers

Disconnect all speaker connections and rca cables. Leave power, ground and remote wires intact. Check each individual co.
Hopefully you have warranty. Double check all connections .A thumbs up would be greatly appreciated if this answer is helpful to you. Worth fixing.

Posted on Feb 06, 2015

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Xtant Master
  • 1,114 Answers

Disconnect the wire from the speaker and meter it out. check it for a dead short, the meter would read 1..... You can also check the action of the sub by pushing on the center lightly, moving the cone. If it's blown, it will not travel smoothly. If your meter reads ......1 then you've really done it and totally cooked the wire clean thru, thus no resistance. Hope this helps.

Posted on Sep 30, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

What would be the best settings on a pyramid arctic 1000 watt amp for one JL audio w1 12


Your sub is a 4ohm woofer, running it in bridged mode + on right connection - on left connect as market on sub will give the best output. Your sub is rated at 75w to 300w and in this configuration will be getting just over 100w which about all the amp can provide with your sub/amp combo.
I don't know where they get the 1000w rating from either? the maximum the amp can possibly provide is 150w if running a 2ohm woofer in bridged mode.

Mar 08, 2012 | Car Audio & Video

1 Answer

Shuts off when the volume gets turned up didnt do this wen new


A mono amp usually can handle only two 4 ohm subs. You see when you hook up two subs in parallel it drops the ohms too 2 ohms and 3 in parellal drops it to 1 ohms overheating the amp and cause power failure. Unless you bought a Mono amp thats 1ohm stable. But still I've seen cheap 1 ohm stable amps not last long. Also possible your subs are fried too check them with a multimeter and measure each sub ohms.

Apr 06, 2010 | Kenwood KDC-BT838U Car CD Player

1 Answer

What size amp do i need to run 4 1000 watt pyle 10's bridged


well first of all you cant bridge subs... you can bridge an amp... and for 2 they are probablly not 1000 watts, make sure you understand RMS and what the sub can ACTUALLY HANDLE properly... i would get a 1000 to 1500 watt RMS that is RMS RMS RMS RMS amp not one that says 2000 watts MAX POWER cuz thats cheap ****... get a kicker JL hifonic alpine or something in that category that actually tells you the TRUE power output of the amp... then run those 4 subs in a parallel circuit so its like really only having 2 subs. make sure then these subs do not run less then 2 ohms at the terminals while in a parallel, then bridge these subs acting as 2 subs not 4 to your TRUE 1000 watt amp and you should have a good powerful system

Mar 19, 2010 | Pyle 10'' Subwoofer Tube w/Amplifier Car...

1 Answer

Kenwoodxw1000f shut off after 10 sec


the problem sounds like your new sub is drawing to much power and your amp can not handle it. bridging the amp is a good way to get the full power out of your amp. But it isnt always suggested, my solution is to get a bigger amp. I install stereo systems for a living, and i tell my customers that it is smart to get an amp about 100 more watts then the rms rating of your subwoofer.

Feb 13, 2010 | Kenwood eXcelon KFC-XW1000F Car Subwoofer

2 Answers

My power pyramid sub is smoking i think its the jl 1000/1


If the sub is new, they need to be broken in.

All sub woofers need a break in period of about 5 to 6 hours at medium volume.
The reason is because the glue needs to be cured. This is done by the heat from working.

If you are giving it too much volume too soon, you are burning the glue.

Back off the subs and only play them at medium volume for about a week.

Nov 22, 2009 | Jl Audio 1000/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Power pyramid subs smoking i think the jl 1000/1 is tuned wrong..


If the sub is new, they need to be broken in.

All sub woofers need a break in period of about 5 to 6 hours at medium volume.
The reason is because the glue needs to be cured. This is done by the heat from working.

If you are giving it too much volume too soon, you are burning the glue.

Back off the subs and only play them at medium volume for about a week.

Nov 22, 2009 | Jl Audio 1000/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

If my jl amp e1200 is on green, but no power is going to the sub


your audio wires from the head unit have been pinched or discontected or the head unit is not putting out a signal

Nov 29, 2008 | Jl Audio E1200 Car Audio Amplifier

2 Answers

One of 2 subs stopped working.


ya the sub is blown or the amp channel is blown

Apr 09, 2008 | Jl Audio 12W3 Car Subwoofer

1 Answer

Amp light is on but no power to my subs!


Hi There.

When you say the 40 Amp fuse blew. Was it your mains battery fuse or was it the fuse on the amplifier? If it was the fuse on the amplifier then you may have hurt the amplifier. The Kenwood KAC-8101D is a 1000 Watt monoblock amplifier. Therefore if you say that 1 of your woofers is not playing, then it is almost certainly blown if you are sure it is connected correctly. Try disconnecting it and only running the woofer that tries to play. If this woofer is still working correctly, you will notice a drastic drop if the sound of your bass. The reason for this is because you have changed the impedance load on your amplifier due to the fact that the other woofer is not working. Have your working woofer checked and replace the faulty woofer then you should be banging again.

Hope this helps!!

Jan 30, 2008 | Kenwood KAC-8101D Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Xtant A3001 Car Audio Amplifier Logo

139 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Xtant Car Audio & Video Experts

xxxxxx xxx

Level 3 Expert

4874 Answers

Donald DCruz
Donald DCruz

Level 3 Expert

17130 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76846 Answers

Are you a Xtant Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...