Question about Pentair White/Gray Legend Platinum Automatic Pool Cleaner - Ll105pm

1 Answer

My Legend rolls very slowly around the pool. I have cleaned the hose screen, the pump is working perfectly. The tires are new. Had the local pool place fix the same problem in early Spring. I did not ask them what they replaced but it worked great for a couple of months. What should I check? Is there a parts manual available so I can order tires, etc? Thanks George

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 990 Answers

This could be many things, If you take apart your hoses and get about a twelve or fourteen foot stream of water with the pump running then you have a problem in the head. Something as small as a grain of sand in your jet that drives th turbine that drives the unit is common. You should check all your hoses and swivels for leaks and your backup valve may be stuck partely through a cycle and dirverting water away from the head. I hope this helps. Good luck with it.

Posted on Oct 03, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Legend pool cleaner rides on back wheels


make sure the hose floats are correctly placed and the tail float does not have a leak

Apr 21, 2013 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

I just replaced the tires on my Legend Platinum because the originals were totally wore down. I unplugged the pool fitting to clean out the little filter. After I reseated the connection (nice and tight)...


You may need to replace the wall fitting and the fitting that houses the screen. If you look at the fittings and find a tab broken or the track it runs in hurt that will tell the tale. The least amount of damage will cause pressure loss and the noise you hear.

Oct 10, 2010 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

Wheels not turning.......... gear? will move slowly in pool but only seems to move with the thrust of water........


Check the metal debris screen inside the fitting that connects to the pool wall to make sure you have good pressure. If dirty then clean the screen. Then check the hose to make sure there are no holes. Look at the inside of the front wheels to see if the teeth are stripped. If they are then switch the back wheels to the front. If they havent been switched before the back wheels should have good teeth. If there is no inline metal screen on the feed hose then the jets inside the cleaner could be clogged with seeds or some type of debris. Also could be a bad internal gear or bearing that is seizing up.

Aug 07, 2010 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

I just moved into a house with a pool and i hook up the legend and it doesn't crawl


If these pool cleaners are moving, there are several suggestions in the users manual. I have attached a copy below in case you didn't get one when you took the pool over. Basically, make sure that your filter ,booster pump, and wall fitting screen are all clean and working properly, check wheel RPM and get it to 28-32 RPM, make sure that your backup valve is cycling, and check all of your hoses and connections for leaks or cracks that would allow air into the line.

http://www.poolcenter.com/Platinum_Manual.pdf

Jun 15, 2010 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

My Legend cleaner (8 yrs. old) starts off fine but after a few minutes runs very slowly. any ideas what may be causing this?


First check the metal screen inside the fitting that connects to the pool wall. Make sure it is clean. If there is no inline screen on the feed hose then the jets inside the pool cleaner could be clogging. If there is a screen that keeps getting clogged with debris(like every couple days) then there is a problem with your pool filter or multiport valve that is allowing dirt to pass into the pool cleaner and the pool. Also it could be the back-up valve hanging up(due to a bad bearing or bushing) The back-up valve is the large canister on the feed hose about 3-6 feet above the cleaner. Check for holes in the feed hose and in the cleaner tail.

May 31, 2010 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

My Pentair legend pool cleaner is not moving


On this automatic pool cleaner, this is usually an easy thing to fix. First, make sure that your filter bag is clean and free of obstructions. Next, take of your head float and shake it. If you can hear water inside, you will need to order a new head float and install it. They are usually inexpensive and easy to replace. Make sure the hose floats are evenly placed and make sure that the cleaner is not getting too much pressure from the return lines.

May 25, 2010 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

Pentair legend 4 wheel cleaner - runs over its hose


check the white float on the cleaner. take it off and shake it, if it is full of water you will need to replace it. when they get water in them they make the cleaner heavy and it will tip of on its side.

Dec 20, 2009 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

Legend 2 pool cleaner auto back-up feature stopped working


Make sure you have a clean filter and clean wall fitting screen. Pull hose out of water and lay it so you can watch the back-up mode go through its mode. The housing might be crack and have a leak which might not give the valve enough power.

Sep 05, 2009 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

1 Answer

Pentair letro legend platinum - will not work


Sounds like there is a restriction somewhere. Places to look are the Wall Fitting Screen, make sure that is clean. The Debris bag, and the black cone shape valve, should also be checked for blockage.
Check for leaks in the hose also. You shold check the Float also, if it has water in it, that needs to be replaced. Wear on the tires can cause this also, check them, too. Those are the EASY fixes.

If none of those, then the blockage may be INSIDE the unit. If you have a manual, look at the Product Breakdown and Parts page. If you do not have a manual, this link will take you to one online:

http://www.pentairpool.com/pdfs/LegendPlatinumOM.pdf

The page you will need to look at is page 15, on the online manual, Exploded View. Any of the internal small hoses, like #10 and #11, can be blocked. Any of the small elbow turns, like the one part #10 connects to, can be blocked. Also, on the tube that the Ballast Float connects to there are small elbows that can cause this issue. LOTS of little parts and places to look for a piece of debris that is cause the cleaner to not work properly.

Jun 23, 2009 | Pentair White/Gray Legend Platinum...

Not finding what you are looking for?
Pentair White/Gray Legend Platinum Automatic Pool Cleaner - Ll105pm Logo

185 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pentair Pool & Spa Experts

Pj Kiley
Pj Kiley

Level 1 Expert

21 Answers

Jay Finke
Jay Finke

Level 3 Expert

1338 Answers

Bill Jordan

Level 2 Expert

372 Answers

Are you a Pentair Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...