Question about Vacuums

1 Answer

Bad Motor I have purchased two of the Kenmore direct drive beltless systems with Progressive systems. The first died after a year, the vacuum motor start making a grinding noies. I pulled the side HEPA filter and could see a fine coating of graphite like dust. Took it to a vacuum repair shop. They said the brushes were going and thus the motor was shot. I liked the vacuum and bought a second, 1 year later the motor is making a slight noise that and removing the HEPA filter I find a slight metallic grey dust again. Motor tends to smell hot once in a while also.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points


    An expert that got 10 achievements.


    An expert that got 5 achievements.


    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,673 Answers
Re: Bad Motor

That dust is from the carbon brushes on the motor. You may need to check them, and also clean out the motor compartment. A slight noise could be a motor bearing starting to go. Does the smell like rubber or electrical. If rubber, then the belt has stretched and needs to replaced. If electrical, then something is causing the motor to run hot, like a clogged filter, or it could be a motor going bad.

Posted on Jan 29, 2008

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

Why did the brush roller stop spinning?

With the cleaner unplugged, turn the unit over and look inside the opening where the brush is located. Do you see the clogging of the brush with lots of hair? If so, you will need to disassemble it to remove the hair. In any case, you will probably need to take off the cover to see if there is an obstruction jamming the brush. Also, check to make sure that motor for the brush is getting power. If there is an electrical cable on the outside connecting the brush housing to the rest of the vacuum cleaner, check if it is disconnected. When you have the cleaner on, do the lights glow? Do you hear the motor running? Try the above and report back.

Jul 21, 2015 | Kenmore 31913 Progressive Direct Drive...

1 Answer

My vaccuum has no more suction

There is no drive belt on a progressive drive vacuum. It is direct drive meaning it is attached via the motor. No vacuum means no air flow somewhere in the unit. Torn bag,Wrong bag, pluged filter under bag.Make sure the opening in the bag is the correct size,too big and it will not seal. Make sure when you close the housing it seals also. No housing seal no vacuum. Kenmore vacuums tend to be plastic housings. Cracks are comon in the wheel housing area. Check there first. Plastic expoxy will work with this fix if so needed.

Feb 22, 2010 | Kenmore 31913 Progressive Direct Drive...

1 Answer


I bought my parents the exact same model. Do you have the floor select switch "ON" for the brush? Did the overload protector switch trip? There is a little red button sticking out from the right hand side of the head. Check to see if it is pertruding past the cover. If so, push button in and it should reset.

Feb 05, 2010 | Kenmore 31912 Progressive Direct Drive...

1 Answer

Progressive drive bagless and beltless sweeper (purple) that has a burning smell when running, what could it be?

most likely the brushroll motor which is located inside the brushroll. This machine is one of the worst designs produced by kenmore, usually the brushroll motor only lasts 2 to 3 yrs.

Jan 06, 2010 | Vacuums

3 Answers

My purple proggesive kenmore upright motor works but beater not beating help thank you

I just had the same problem - reset button didn't trip - cleaned the roller - ultimately found there is an override switch at the point where the hose attaches to the base of the vacuum - it disables the roller when you use the attachments. The hose had become loose (but not disconnected) enough to trip the switch. An easy fix after alot of tinkering... p.s. All those "experts" that said to change a belt obviously don't understand that this model is beltless...

Nov 09, 2009 | Kenmore 31913 Progressive Direct Drive...

1 Answer

Motor on our kenmore progressive agitator is not

Look for a reset button on the motor and press it in. If it clicks, then it was tripped. An excessive load on the motor can make the reset trip. Try turning the motor shaft to make sure that it is not bound up. Run the machine empty for a short time to see if it works. Good luck!

Jul 16, 2009 | Kenmore 31913 Progressive Direct Drive...

1 Answer

I have a kenmore beltless upright the beater brush dosetn spin

If it is direct drive then the motor or the wireing to the motor are bad. If it is gear driven then the gears are probally stripped.

Apr 11, 2009 | Windsor SR12 Sensor Bagged Upright Vacuum

1 Answer

Will not start at all

most likely if it dont turn on at all period.1 of 2 things on/off switch went out or 2 motor burned up but most time u can tell if it is bad motor cause if it smelt like burnt plastic ever bad news its dead but hopefully u can just change switch

Dec 15, 2007 | Kenmore 31913 Progressive Direct Drive...

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

258 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Vacuums Experts


Level 3 Expert

2572 Answers


Level 3 Expert

18258 Answers

Roger Potts

Level 3 Expert

694 Answers

Are you a Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides