Question about Eureka Atlantis 2590A Wet/Dry Vacuum

3 Answers

The machine will not suction - it will spray and spin the brushes but will not suction - the power is going to the machine, but it will not suction.

Posted by on

Ad

3 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 2 Answers

I had the same problem and after replacing the belt it started working great again. The belt was not cracked but it was stretched out which didn't let the brush spin at it's normal speed. The suction underneath wasn't the problem, it was the brush not spinning at its normal rate when it met some resistance (the carpet).

Posted on Oct 21, 2012

Ad
  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Be sure to check for obstructions in the hose, especially if it is one with the smaller diameter. I had one whose impellers gave plenty of suction, but wouldn't operate well until I ran a length of electrical cable through the entire hose to clear it.

Posted on Aug 06, 2012

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 832 Answers

Disconnect the suction hose. While running, check the suction port if it works, by putting a piece of paper. If the paper is taken in, then it is oK. Now, check the suction Hose for breaks or opening before the suction head. Breaks or opening breaks the suction power at the suction head. Loose connection between the suction pipe and the suction port also must be check as this will also cause the same
problem. You may need to replace the suction hose
to correct this problem,
Send us the e-mail and your vote if this solves your problem.

Posted on Sep 27, 2009

  • rolando ingking Sep 27, 2009

    Disconnect the suction hose. While running, check the suction port if it works, by putting a piece of paper. If the paper is taken in, then it is oK. Now, check the suction Hose for breaks or opening before the suction head. Breaks or opening breaks the suction power at the suction head. Loose connection between the suction pipe and the suction port also must be check as this will also cause the same
    problem. You may need to replace the suction hose
    to correct this problem,
    Send us the e-mail and your vote if this solves your problem.

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
New users get to try the service completely Free afterwhich it costs $6 per call and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Brush wont spin


Check the filter on the front of the machine lower left. The brush is powered by the exhaust of the suction motor with a small turbine.

This filter reduces the air flow and can cause the machine to not turn the brush.

Jan 29, 2014 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

It won't dispense cleaning solution


Hey, sorry you're not getting any spray. Here's a quick link to troubleshooting steps to assist you.
http://www.bissell.com/FAQDetail.aspx?id=1122&cid=ccsocial

Jan 21, 2013 | Bissell 9500 ProHeat 2X CleanShot Upright...

1 Answer

Miele, Flamenco II. 2 probs. 1. the head brush is not turning when I put it on the floor. If I pick it up to look inside...the brush is spinning fast..I put it down on the floor...the head does not...


sounds like the belt is not on correctly on the beater brush or the belt is worned out now for the suction check filters or bags that need to be empty or clean

Feb 16, 2011 | Miele Vacuums

1 Answer

Brushes Stopped Working Again, What causes this to happen?


Hi,

There are several things that can cause the brushes to stop spinning on a Hoover SteamVac. Usually when we see this problem come in, the brushes are usually just stuck to do carpet fibers, or pet hairs that get stuck inside of the brush block. A very easy way to clean these brushes is to take them out of the SteamVac (see the link below that is a full diagnosis of brushes not spinning on a Hoover SteamVac), and use a garden hose that has a spray nozzle on the end, and just spray each and every brush. If you start at the top of each brush, and spray water around the entire brush, each brush should spin pretty quickly from just the power of the water hose.

A lot of the times it's just stuff that got caught inside the brush block that stops them from spinning, I would say 7 out of 10 times this will fix the problem.

It also could be that the brush block is broken, or even the turbine inside of the SteamVac that drivers the brushes could be broken as well.

Here's a link to a Fixya repair solution that I did which will help you diagnosis what is exactly causing the brushes to not spin. If you examine the pole on the block, as well as the square shaped female receptacle, and that receptacle is spinning, then your brushes are just clogged up with debris.

If you need to purchase a new brush block, and you have the model that you listed this repair under, Hoover F7220900, here's a direct link to the brush block on our site:
Hoover SteamVac Brush Block, Part # 48437029.


Here's the diagnosis of the brushes:

First, what you'll need to do is take the brush block out of the machine. To do this there are 4 clips on the brush block. You will need to turn the machine upside down, and pull down on the brush block to where it won't pull out any farther. There are 4 clips, 2 on top, and 2 on the rear of the brushes. (See picture I have circled one of the clips in red) Simply press these clips at the same time, and pull the brush block out of the machine. I'd say that 70% of the time that I see this problem, the main issue is that the brushes just need to be cleaned. If you have pets in the home, a lot of the time the pet hair will just be lodged inside the brushes, will prevent them from spinning. Use a pressurized water hose with spray nozzle is ideal) and spray each brush with water to dislodge any pet hair. You should be able to get these brushes spinning when you spray them. Spray each brush until the brushes are spinning pretty fast. Re-insert the brushes into the machine, and test to see if the cleaning has fixed your problem. If the cleaning still fails to fix the problem, take the brushes back out of the machine.

One you have the brushes out of the machine, the first thing you should look at the brush stem that goes into the turbine inside the machine. This is the green pole pictured in middle of the brush block. Examine this pole to determine if the top of it has broken off. It should exactly how the picture shows it. Make sure that the plastic has not broken.

If the pole has broken, you will simply need to replace the brush block. If the pole is not damaged, the next thing to try is to turn the machine on while you have the brushes out. Look inside the machine, where the pole goes into the turbine (also important, make sure the switch for the brushes is turned to "Rotating Brush Speed Hi), this female receptacle should spin when the machine is turned on. It is important the try this when the foot pedal is released, and the handle down, and not in the upright position, as there is an internal switch that shuts the brushes off when the machine is in the upright position.

If you notice that the female receptacle where the brush pole is inserted is spinning, then your turbine is fine. If this part is not spinning, then most likely you will need to replace your turbine.

I hope this helps you with your problem. If not, please feel free to request a repair clarification and I'd be happy to walk you through the diagnosing. I also can provide you with a blown up parts schematic to your machine, please just get the model number off the back of the machine and provide, and provide me with the full model number. I would be happy to provide any technical support you need, just request a clarification on the repair.



Chris Jones
d6c0881.jpg232c8b0.jpgadc2d4f.jpgb64e530.jpg

Apr 07, 2010 | Hoover F7220900 SteamVac V2 Upright Vacuum

1 Answer

Suction/Brush not working


Hi there SmartAlec from NelsonVacuums.com.au here.
There are a couple of common reasons that your electrolux vacuum cleaner would appear to have lost it's suction. The first and most common is that it has actually broken a belt. If the belt is broken the brushes won't spin and it will not pick up dirt. It is easy to test simply turn the vacuum on, release the handle (as if you were about to vacuum carpet) and lift up the head and see if the brushes are spinning. If not i can supply you with a new belt.
If the brushes are spinning then your next most likely cause is that there is a blockage in the vacuum somewhere. Test this by turning machine on and checking the suction at the hose (as if your were going to vacuum the couch) if it is poor then remove hose and fish out blockage. If it is ok you may have a blockage between hose and the brush of the vacuum.
If it is neither of these problems i can trouble shoot over the phone if you live in Australia 0269215200 or by email nelsonvacuums@netspace.net.au
Happy Vacuuming.. :)

Aug 25, 2009 | Electrolux EL5010A Bagged Upright Vacuum

1 Answer

My steam vac deluxe does not have enough suction to pick up water


For the brushes:

The power wire may have slipped off. take apart the unit at the top (Behind the cleaning fluid container) Inside there is a wire coming up from the motor at the bottom of the unit. This can come unlpugged no longer powering the scrub brushes. Simply slip the wire back on the plug.

To open: remove all visible screws from top half of machine. Remove the rubber mode dial by pulling off, and remove screw behind that. Pull the front off, and the power plugs are located right on the inside of the machine by the mode dial.

for the suction, check the intake hose the comes out from behind the floor assembly. it tends to split over time

Aug 04, 2009 | Hoover Floormate H3000 Upright Wet/Dry...

1 Answer

Brush spin,good suction at hose, no suction at


Air passage from back of brush head, through the joint, and up to bag, may be blocked.

Jul 11, 2009 | Hoover U6437-900 / U6439-900 Windtunnel...

1 Answer

Ny brushes don't spin


You have a bad turbine and will need to be replaced.

Nov 01, 2007 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

Not finding what you are looking for?
Eureka Atlantis 2590A Wet/Dry Vacuum Logo

Related Topics:

3,662 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Eureka Vacuums Experts

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18402 Answers

JoeVacs

Level 2 Expert

357 Answers

Alan Matzke

Level 2 Expert

78 Answers

Are you an Eureka Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...