Question about Creative Labs CT4170 Sound Card

1 Answer

No sound at all, have linux not windows.have sound blaster model ct4170 and am runing utubo 9.04 desktop x386, what can i do myself?

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 5 Answers

Hi richbax,

the soundcard you are currently using (Creative Sound Blaster ct 4170) is supported using the ALSA sound driver/server, you can activate it by:

1- verify the soundcard device is detected properly by issuing a lspci command from the terminal/console or command prompt
user@localhost# lspci

2- if Creative Sound Blaster ct 4170 is listed, proceed by issuing a alsaconf command to activate alsa server to use your sound device
user@localhost# alsaconf

3- then issue a alsamixer command to activate and adjust sound volume
user@localhost# alsamixer

4- press escape key then issue a alsactl store command to save setting and restore after bootup
user@localhost# alsactl store

Posted on Mar 26, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Sir i h've sony vaio e series vpceb14en modal no. and runing the linux 5.4 operating system bt my laptop suffering some problem when i configure ip address,wirless conection, sound problem,screen...


First I need more information on your LINUX... what is the base??? I presume Red Hat 5.4?? what is the Desktop distribution (if using a desktop)???, what are the exact make and model numbers of the peripherals that are not working in the computer (video card, lan card, sound card)??? did the computer came with Linux pre-installed??, I'm more of a DEBIAN base Linux with a Gnome desktop distro user... but maby I can help... also what are the exact problems with all those cards??? starting with the network card... (one problem at a time)

see ya soon!

Mar 26, 2011 | Computers & Internet

1 Answer

I have sound blaster CT 4170 in my main board but I have not its driver kindly help for this.


You can download the audio driver from the Creative WEB site. Please click on this link and select your model sound card to download :-


http://support.creative.com/

Oct 01, 2010 | Creative Labs CT4170 Sound Card

1 Answer

I need to install epson sx115 for linux unbutu 9,04 where can I downloade the file?


It should automatically get detected and installed by UBUNTU. You just need to connect it and use it

Oct 05, 2009 | Epson Computers & Internet

2 Answers

Sounblaster ct 4170 for xp driver help


http://www.bioticaindia.com/sound-blaster-ct4170.html

Sep 02, 2009 | Creative Labs CT4170 Sound Card

1 Answer

Linux driver for Sound Blaster 4170


hi jsimons452,

the soundcard you are currently using (Creative Sound Blaster ct 4170) is supported using the ALSA sound driver/server, you can activate it by:

1- verify the soundcard device is detected properly by issuing a lspci command from the terminal/console or command prompt
user@localhost# lspci

2- if Creative Sound Blaster ct 4170 is listed, proceed by issuing a alsaconf command to activate alsa server to use your sound device
user@localhost# alsaconf

3- then issue a alsamixer command to activate and adjust sound volume
user@localhost# alsamixer

4- press escape key then issue a alsactl store command to save setting and restore after bootup
user@localhost# alsactl store

Jul 08, 2009 | Creative Labs CT4170 Sound Card

1 Answer

On linux centos it doesn work


The CT4170 SoundBlaster "Vibra" cards are old 16-bit ISA PnP cards, and were not detected at install by Linux kernels 2.16.15-27. You need to get the "isapnptools" package from the Fedora or CentOS sites, and do the following:
2. Install isapnptools using dpkg -i path-to-downloaded file .
3. Create and edit file /etc/isapnp.conf and put the following contents in it:
(READPORT 0x0273)
(ISOLATE PRESERVE)
(IDENTIFY *)
(VERBOSITY 2)
(CONFLICT (IO FATAL)(IRQ FATAL)(DMA FATAL)(MEM FATAL)) # or WARNING (CONFIGURE CTL00f4/-1 (LD 0
(INT 0 (IRQ 5 (MODE +E)))
(DMA 0 (CHANNEL 0))
(DMA 1 (CHANNEL 1))
(IO 0 (SIZE 16) (BASE 0x0240))
(IO 1 (SIZE 2) (BASE 0x0300))
(IO 2 (SIZE 4) (BASE 0x0388))
(NAME "CTL00f4/-1[0]{Audio }")
(ACT Y)
))
(WAITFORKEY)
4. Run "isapnp /etc/isapnp.conf". If it reports errors, you must change configuration above (it is suited to my setup). Try "pnpdump -c" and put its output in /etc/isapnp.conf file. If it does not help, you must find the correct configuration manually, for example change port to 0x220. For full list of possible values run pnpdump. Note that if you change the configuration, you must change options for modprobe below.
5. Create and edit file /etc/modprobe.d/sbvibra and put the following options in it:
alias snd-card-0 snd_sb16
options snd_sb16 port=0x240 irq=5 dma8=0 dma16=1 isapnp=0
6. Run "update-modules"
7. Run "modprobe snd-card-0". If it works OK (check if "ls -l /dev/dsp" shows that file is present), perform the steps below to make setup permanent:
8. Append following line to /etc/modules:
snd-card-0
8. Go to system configuration (in GUI) and choose "Services". Enable "isapnp" service and tick option to start it at boot.
Hope this helps :)

Ted

May 23, 2009 | Creative Labs CT4170 Sound Card

1 Answer

Pipe internal PC speaker sound through Sound Blaster 16.


The 2 outer pins of the four pins on *********** board are the + and - pins for the speaker.

Dec 03, 2008 | Computers & Internet

2 Answers

The Creative Sound Blaster Live 5.1 Card is not working Or detecting in windows vista


Creative doesn't have Vista drivers for that video card so unless you use some hacked drivers it probably wont work.

Oct 09, 2008 | Creative Labs Sound Blaster Live! 5.1...

Not finding what you are looking for?
Creative Labs CT4170 Sound Card Logo

Related Topics:

129 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Creative Labs Computers & Internet Experts

micky dee

Level 3 Expert

2658 Answers

Shawn DuRee

Level 3 Expert

355 Answers

kevinmacleod

Level 1 Expert

3 Answers

Are you a Creative Labs Computer and Internet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...