Question about Creative Labs Sound Blaster Live! 5.1 Sound Card

2 Answers

Volume diminishing creative SB live with 5.1 speakers. (4speakers,1 sub woofer). In the past few weeks  the volume seems to not be as loud as it once was. I now have the dial on speaker all the way up. used to really be loud and could not have volume that high. checked all connections and nothing is muted in volume control. Nothing has ever been changed since getting computer 5 years ago. It just does not have the volume it used to. any suggestions. thanks

Posted by on


2 Answers

Thank you. will give it a shot when I get a hold of other speakers. as long as I know that the solution could be this easy, I can rest easy.
thanks so much

Posted on Dec 25, 2007

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points


    An expert that got 10 achievements.


    An expert that got 5 achievements.


    An expert who has answered 1,000 questions.

  • Master
  • 1,601 Answers

Try other speakers with the card.
Most speakers have an amplifier built-in them. Most of the time they go slowly, which may be the case.

Posted on Dec 25, 2007


1 Suggested Answer

  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

A 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
The service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add



Related Questions:

1 Answer

I have a MTS surround sound system and when i put the volume up the woofer turns off. whats wrong with it? and how can i fix that

Seems you are over driving the unit and causing it to overheat and the protective circuits are kicking in. U need a more powerful system to play at the volumes you want.

Aug 26, 2017 | Audio Players & Recorders

1 Answer

MX6050D Subwoofer Issues

Hello, welcome to Fixya!

Fault is either from the main system or the sub-woofer itself.

You need to test both unit in order to detect which of the two is giving the fault, so that you can concentrate on the faulty unit.

Test the woofer with a AA battery or any other battery. Put your ears close to the woofer and observe if you will hear any sound. If the woofer makes sound, then it means the woofer is working, but if it doesn't make sound, then it means the woofer is defective. Or you can disconnect one of the working speakers and connect the woofer to that part. If there is no sound, then obviously, the woofer is defective.

If the woofer seem to be working, then the unit needs to be tested also.

Connect one of the working speakers to the sub-woofer's section of the main unit. If the speaker doesn't bring out sound, check the system's menu settings, check the volume and make sure the sub-woofer volume is raised to the highest level and not on mute. ( Note that most Theater systems has separate volumes for each speakers). If the volume is raised to the highest level and there is still not sound from the woofer part, then it means the woofer channel has burnt. It could be a fuse or a defective channel. At this point, I think you need help from a repairman.

I hope the above is clear.


Nov 17, 2011 | Audio Players & Recorders

1 Answer

Creative Inspire 5200 system won't work

Hi. Check your speaker system with a different audio device like iPod or any MP3 Player using the same jacks. If the speaker system gives out sounds then nothing is wrong with it... if no sounds come out, then you know what I mean...

Try to replace the speaker of your sub-woofer... maybe that can fix it!


Jun 06, 2010 | Creative Labs Inspire 5200 Computer...

1 Answer

Alesis M1 active 620 woofer problem

There clearly is a fault in the sub's amp section. It's probably the main part that does most of the work. It will need to be replaced.

Mar 07, 2017 | Alesis M1-Active MkII Main / Stereo...

1 Answer

Ive got creative inspire T7900 7.1 speaker system attached to my of the speaker connections in sub-woofer is faulty ? the sub-woofer seems to be a sealed unit so cant take panel off to have a look...

Is this connecting to a sound blaster audigy 2 zs or xfi soundcard? or a motherboard onboard soundcard/ aftermarket Other than creative?

If connected to the creative card odds are the wire is bad. get a new one

If connected to a generic the wires for the speakers are proprietary and you have to go get 3.5 to 3.5 stereo cables to hook it up

Sep 04, 2009 | Creative Labs Inspire T7900 Computer...

1 Answer

Sub Woofer will not work with my other two speakers.

ok SB is for surrond back. but i think i now what the problem is. if your receiver is in multi channel decoding some times the bass will olny come out of your main speakers. and how to change this is go to SET UP in main menu on your receiver make sure you got NORM SET on and then go over in tell it has your main speakers highlited and change that to SMALL not LARGE and sarry for the spelling hope i helped

Mar 06, 2009 | Sony STR-DE597 Receiver

1 Answer

HTS 6500/37 sub woofer

the reciever should have a "subwoofer level" setting, or a "bass level control" If you cannot find this then try to place the "sub-woofer" away from walls and elevate it from the floor. This will reduce it's loudness/ intensity at annoying frequencies...

Good Luck

Jul 25, 2008 | Philips HTS-6500/37 System

1 Answer

Connecting Logitech X-540

you have to buy an External 5.1 sound card .. i suggest you buy the creative external sound blaster live .. high quality with lower cost

you can find it here :

Dec 28, 2007 | Logitech X-540 Computer Speakers

1 Answer

No sound no nothing !

make sure :
1- the the speakers are connected to the sub woofer correctly
2- the sound driver is installed on your computer ( you can check that from Device Manager )
3- that you connected the sub woofer jack to the correct jack of your computer
4- the volume parameter is set to highest in your computer

if nothing works out then i suggest connecting the speakers to another device ( like ipod or mp3 player )

if either this won't work then the speakers are obviously corrupted :)

Dec 25, 2007 | Creative Labs I-Trigue 3600 Computer...

2 Answers

Help with SB-WA920 sub woofer PLEASE!!!!

Sure, you can use transition between SB-WA920 system cable with other output. So, you use them as speaker. That's it.

Sep 07, 2007 | Panasonic SC-HT920 System

Not finding what you are looking for?
Creative Labs Sound Blaster Live! 5.1 Sound Card Logo

Related Topics:

53 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Creative Labs Computers & Internet Experts

micky dee

Level 3 Expert

2971 Answers


Level 1 Expert

3 Answers

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18420 Answers

Are you a Creative Labs Computer and Internet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides