Question about Aprilaire 600 Humidifier

2 Answers

Installed a 600 system.

All seems to work with power except the water valve isn't releasing water to the media pad. I have checked for power and all seems well.
I hooked the wires to the R & C terminals and the power is there when tested. What can can I do to get the water flowing?

Posted by on

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.


    An expert that hasĀ over 10 points.


    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 7 Answers
Re: Installed a 600 system.

Hi before you replace the valve turn off the water on hudifier at the bottom of valve loosen connection and remove. Remove bottom brass part and you find a filter in it remove and clean. You may also need to clean the top part also a small pin hole gets clogged . Reinstall turn on water . Hope this helps

Posted on Jan 17, 2008

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 2 Answers
Re: Installed a 600 system. - Aprilaire 600 Humidifier Humidifiers

Turn the water main back on to the house.

Posted on Dec 10, 2007

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

The solenoid for Model 600 was installed upside down--the inlet is closest to the floor. Is this OK? Also no in-line strainer. I confirmed water to the solenoid, but in Test mode w/ feeder tube...

The solenoid valve unit will work upside down however, I am concerned that the tech that installed the unit might have installed it backwards. Look on the side of the valve the solenoid is connected to and you should find an arrow. Thats the direction of the water flow.A strainer helps keep the valve clean however if there is dirt in the valve it would be stuck opened not closed. Make sure the solenoid is getting power via float valve. If the solenoid is getting power you can tell by touching the top of the solenoid with a metal non magnetic screw driver. It will pull the screw driver like a magnet. Good luck

Jan 15, 2011 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

I installed a new Aprilaire 700 and everything looks normal except there isn't ant water flow, I am not sure if this is the solenoid or transformer problems?

Check if you are getting 24 volts at the transformer, if you are then appy power directly to the solenoid valve from transformer, you should here the solenoid valve click and let water through. If not replace the solenoid valve. If the valve works by giving power directly from transformer the check the wiring, humidistat, and current sensing relay/sail switch.

Jan 10, 2011 | Aprilaire 700 Humidifier

3 Answers

Humidifier will not turn on (no fan, no water flow)
A breakdown diagram of parts etc above.
Shows you the HE360A.
To me it sounds like it is wired incorrectly, the solenoid should NOT get too hot at all. The PDF above shows wiring data.

Apr 03, 2010 | Honeywell HE360A1027 Whole House...

1 Answer

Solenoid valve won't open

Check for 24v.hum transformer shuold interlock/power up during blower motor hearing speed operation.Make sure its running.also manual mode resistor has to be installed in control panel.a blue plastic tag w/2 ends.

Mar 15, 2010 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

Our aprilaire humidifier is only 4 years old and it does not seem to be working. We have static in the house and when I did test mode it never drained water like it was supposed to. Any ideas what I can do...

Hope this helps, check and see if humidistat is set to 35% humidity and that bypass damper on humidifier is in the open position or winter position.(humidistat is usually located on cold air return duct near furnace). Next, replace humidifier media pad, remember to replace media pad (filter) annually, you also may want to clean any lime deposit out of humidifier housing with a solution of warm water and white vinegar before installing your new media filter.Remember to turn power off at side of furnace when cleaning humidifier and replacing media. Before installing new media turn power back on to furnace, set humidistat to the on position, turn furnace thermostat above room temp., and inspect humidifier to see if water is running from top,(you may want to have a bucket under humidifier when checking for water), if you see water running, turn power back off to furnace, properly install new media filter, reconnect humidifier cover & set humidistat to 35%. If you do not see water present, check water supply valve to humidifier and make sure its turned on. If water supply valve is open, then check water supply tubing for blockage.And the last things to check is to make sure all registers through out your home are open and not blocked by any objects, also make sure furnace filter is cleaned, if none of this works refer to installation manual to see if humidifier was sized and installed properly, Good luck.

Mar 03, 2010 | Aprilaire 600 Humidifier

2 Answers

Water drips from unit

lift the frontup2 inches should drain out back if not blocked
thumbs up

Aug 17, 2009 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

Solenoid on Aprilaire 600

solenoid valves dont just burn up just like that you have a recurring restriction due to bad water.Check the saddle valve at the water heater first then check for postive water flow at inlet to the solenoid valve,if you have water flow the valve is clogged with sediment.

Dec 13, 2008 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

No water flow to the humififier

I've been working on the Aprilaire 110 unit today, after encountering the same problem. Here's how I fixed it: First, with the humidistat turned to 0%, I turned off the water supply saddle valve all the way (all the way to the right)--and then turned it back on all the way (all the way left). Still no water flow. Second, I slightly loosened the inline valve nut on the discharge side of the solenoid on the side of the 110 unit. Water began flowing, so I tightened it back up; and now the water flows freely. Conclusion: You may have some mineral deposit buildup in your lines, as I apparently did.

Nov 25, 2008 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

Aprilaire 600 just installed and showing an error code

No, it is not an accurate statement.

These units have simple configurations They have a water supply similar to a ice making referigerator, an enclosure connected to your supply duct that houses a prop fan and media, a seperate humidistat and a drain for excess water. Your unit may also include fancy controls including an outside thermometer & humidistat to avoid over humidification that can cause problems during freezing weather. The humidistat looks a lot like a thermostat and is located in your living space or in the return duct. The prop fan in the box pulls air from the duct, through evaporation media and back to the duct. An electric solenoid valve releases water that pours over the media.

If the humidiy is below the humidistat seting and the AC/heater is running, the Aprilaire fan starts and the solenoid valve opens. I suspect the facier controls include the flashing warning light.

The warning light spells problem. Aprilaire's customer service should be able to provide guidance for the homeowner in the form of simple checks. I suspect your contractor is avoiding a warentee call and the trip it requires.

A word of caution. These humidifiers can be powered directly from your air conditioning unit control board from an auxiliary connection. If the control board isn't rated to carry the current required by the Aprilaire fan, valve and controls or the Aprilaire encounters and electrical problem, the board can be damaged. This can be avoided by using a relay. The AC board switches a low energy relay. 120 volt house power is connected to load side of the relay and runs the Aprilaire.

My board cooked at a location near this connection, but I can't be sure that the load from the humidifier caused it since four of our neighbors also lost their board. It failed the evening of a snow storm and required a costly emergency after hours service call. The next day a new board required a three hour drive. Fortunately a fan powered propane heater kept our pipes from freezing.

Aug 27, 2008 | Aprilaire 600 Humidifier

2 Answers

Aprilaire 600 doesn't seem to be running at all

check list
1.check the clamp on the pipe where water line connects
is the hole clogged (water turned off)wont take long
2.Is water flowing all the way to resevoir after turnnig water on
loosen line at reservoir
3.jiggle float water should enter the reservoir inlet to float valevel
somestime cake up,clean float off
4.Remove pump cap clean impeller and standpipe
5.clean reservoir,and close everything up

Usually the hole in the pipe is clogged up in step 1 or the float is sticking if there is no evidence of water in the reservoir

Nov 20, 2007 | Aprilaire 600 Humidifier

Not finding what you are looking for?
Aprilaire 600 Humidifier Logo

Related Topics:

56 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Aprilaire Humidifiers Experts


Level 3 Expert

1033 Answers


Level 3 Expert

1772 Answers

Barrett Palumbo
Barrett Palumbo

Level 2 Expert

1772 Answers

Are you an Aprilaire Humidifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides