Question about Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt

1 Answer

I don't know....

I have a line 6 spider 3 amp and it has been working fine until just now. I was walking around with my guitar and I accidentally pulled the cord out of the record out/phones jack. I went to go plug it back in and now there is no sound coming out of the amp at all. I have tried turning it off and on and there is absolutely NO sound at all. I would appreciate some help considering this amp is almost brand new.

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Expert
  • 192 Answers

Hi,

As you know, when you plug in your headphones, the amplifier cuts the sound to the external speaker, routing the signal through your headphones instead.

When you accidentally pulled the headphone plug from the jack, it apparently damaged the jack, which has the relay attached that routes the sound to your headphones.

Replace the jack, and everything may be OK. I say may be, because the jack is attached to a circuit board in these line 6 ampllifiers, and if you have damaged the circuit board, you will have to send it to line 6 to be repaired.

The downside is if it is not under warranty, it is an out of pocket expense, and Line 6 will not even give an approximation on how much a fix will cost. I have gone through it with Line 6 in the past, so I am very aware of the procedure. It is also a limited warranty, and they may not cover this particular damage.

However, if you are straight with them and they feel obliging, they may fix it under the warranty, if it is still active on your amp.

I had a spider 2 x 12, which was switching between amp models by itself, and they told me that because it was not under warranty, that I might want to consider NOT sending it to them, and just buying another amp. I didn't like that advice, because they seemed as though they didn't care about retaining my business.

Now, something to consider is taking it to a reputable amp repair shop (preferably one that is Line 6 authorized), and see what they can do. Maybe your clip is just bent, not allowing it to spring back from the contact switch that cuts off the main speaker. It could be a very inexpensive fix, but you need to have a shop actually take a look at it up close and personal.

Good luck. I, for the most part, enjoy Line 6 products, and their excellent distortions. Just remember, their amps tend to have a LOT of problems. You can find sites that list many many dissatisfied Line 6 amp owners. All that electronics (on board effects, soft buttons and switches, etc.,) make them vulnerable.
Now I mainly use my old reliable Marshall 1/2 stack with my Line 6 pod, as well as quite a few other pedals.

You would be amazed by the fact that you can still get pretty good money for a broken line 6 amp, maybe get something with less bells and whistles to break, and go with off-board effects pedals and processors.

Please excuse me for adding my own opinions, I am quite well versed in this type of advice having grown up in a luthier / guitar shop and have been playing for 38 years.

Good luck with everything, and if all goes right, adn it is just bent, it may cost you as little as a few dollars to fix. I'll keep my fingers crossed for you.

Thank you for using FixYa.

Posted on Sep 09, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How to reset line 6 spider 3 15 watts


Turn the amp off. Hold down the A (or clean) button as you turn on the power and hold the button for 5-8 seconds, then release.

Jan 25, 2014 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

I have a line 6 spider jam ...was playing guitar and then the sound went dead... loops work lights work but no sound


Hello,

It probably the output Ic named TDA7293 and maybe because of the fan malfunction, let me know a bit further to help you more.

Oct 22, 2013 | Line 6 Spider Iii 75 Guitar Combo...

1 Answer

Why does my Line 6 Spider 3 15w amp randomly go to flange?


Provided that you're not using any external devices, and plugging the guitar directly into the amp, this sound solely like an internal switching problem. Meaning...it will require service. Chips can get faulty like that sometimes. If you're using any external pedals, remove them and see if it happens. If not...the pedal(s) are to blame.

Jan 12, 2013 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

I have a Line 6 spider 3 of 150 w, and i buy a floordboard, when i connect it, the pedalboard damage my amp, burn the processor Board, and i dont know where to buy this part.


It is NOT likely that any significant damage was done to the amp. Find a COMPETENT tech that knows how to fix, rather than replace boards.

May 31, 2011 | Line 6 Spider III 150 Guitar Combo...

1 Answer

My Line 6 Spider III 30W amp just quit on me. I know the speaker works, I know my guitar and chord work, but the amp doesn't. The amp will power up and all the lights will work, I can press the different...


Test the amp by touching the tip of the cord you unplug from the guitar and preferably try it with a second cable as well. If at high gain you don't get a loud hum, best to take unit for service. If it hums, then check battery in your guitar. The battery in the guitar is enabled when a cable is plugged in and MANY forget to unplug the cable from the guitar and have a dead battery within a day and blame the amp. This applies to most guitars that have preamps in them... there are some that are "passive" that do not have a battery.

Jan 24, 2011 | Line 6 Spider Iii 30

2 Answers

Spider III amp stopped making sound


After making sure your guitar cable is OK (they often cause the problem) check the inout jack on the amp. They often get broken by yanking cable sideways.

Oct 26, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

2 Answers

Amp turns on but no sound even with diff guitars and cords


Hi Dan
I wish I could just say what to fix, but you can not do this at home. Line 6 is a great amp and worth the time taking it down to the music shop , to be looked at an give you a repair estimate. good luck keep on rocking in the free world. DFD

Apr 12, 2009 | Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar...

1 Answer

Amp goes quiet after working fine for about 15-20 min.


If you are not a tech, I suggest you send it to one. If you are, after signal-dropout spray output transistors (one at a time) with component cooler (freeze spray). If still no results, go to the other transistors & IC's. Chances are that will pinpoint faulty component.

Apr 05, 2009 | Line 6 Spider Iii 120 Stereo Guitar Combo...

Not finding what you are looking for?

Open Questions:

See all Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Questions

Line 6 Spider Iii 15 Modeling Guitar Amplifier 15 Watt Logo

483 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Line 6 Music Experts

Vito Vacirca Jr.

Level 2 Expert

140 Answers

Larry Stiles
Larry Stiles

Level 2 Expert

287 Answers

Lawrence Nentwig
Lawrence Nentwig

Level 1 Expert

8 Answers

Are you a Line 6 Music Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...