Question about ASUS P5S800-VM Motherboard

2 Answers

Atx12v1 cable when atx12v1 power cable is pluged in the pc will not start up, if the p;ug is disconnected the fan and led works , but monitor does not switch on.pc used to work fine. please help

Posted by on

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 2 Answers
Re: atx12v1 cable

I had the same problem. When I changed the power cable to the ATX12V1, it worked.

I have the Corsair CX500 power supply, it has three connectors that can plug into the ATX12V1 slot. Two have 6pins and one has 8pins.

It worked when I connected the cable with 8pins to the ATX12V1 slot. Note, only four will connect, the other four pins will be free.

Posted on Aug 04, 2012

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points


    An expert that got 10 achievements.


    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 656 Answers
Re: atx12v1 cable

I think u have problem with ur power supply remove the pin from mother board check the power supply by shorting the green wire and the black wire in the connector if the smps work there is no problem with ur smps contact a chiplevel engineer immediatley ther is trouble in the power supply section in ur mother board

Posted on Nov 30, 2007

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

Monitor shows no signal when put on. i've checked the graphic card and it seems to have no problem. RAM and CMOS battery are all fine but data refuses to show on monitor. Please i'll need...

A) Power Supply:
Power Supply has a weak voltage power rail.


But the LED's light, and fans spin?

1) If ALL of the LED lights were on at once, they would use less than 1 Watt of power.

2) EACH fan uses 2 to 3 Watts of power.

3) A typical Processor (CPU) can use 51 to 125 Watts of power.
Just depends on what Processor it is.

This is why the simpy little LED's can light, and fans spin; but Not enough power to turn the Processor on.

There are 3 voltage power rails;
A) 3.3 Volt
B) 5 Volt
C) 12 Volt
ALL are DC Voltage.

[In comparison two D cell flashlight batteries produce 3 Volts DC ]

Do you have access to a multimeter to test them with?
Around here an economical multimeter is $5 to $12.
Available at auto parts stores, (A wee more expensive)
I have also seen them on checkout aisle racks, at major discount stores.

I can guide you step by step.

Do you have a KNOWN to be good, Compatible power supply; that you can use for a temporary test unit?

B) Electrolytic Capacitors:
Specifically - Radial Aluminum Electrolytic Capacitors.

Some motherboards use nothing but those.
Newer motherboards went to using those, plus Solid Polymer Capacitors.
Finally, most new motherboards that are gamer style, use nothing BUT Solid Polymer Capacitors.
(Or whatever the new solid capacitor used is)

C) Next,.........
The front of your computer is the Front Panel.
Disconnect all cables going to the Front Panel, for the USB ports, Firewire ports (1394/1394a), and Card Reader cables.

DO NOT disconnect the cable/wires from the Front Panel header, on the motherboard.

[The area of contact pins on the motherboard, that the Main wires go to, is the Front Panel header.

The main wires are the Power On switch, Power On LED light, HarDDrive activity LED light, and Reset switch, IF used ]

Still no?

Disconnect the Harddrive cable from the motherboard, (Data cable), and the power cable to Harddrive.
Do the same for the optical drive. (CD/DVD drive)

ONLY things to be connected is the;
1) Processor
2) Heatsink
3) Processor Fan
4) Ram Memory

Graphics card, IF it is the only graphics solution.
Otherwise, plug the monitor into the Integrated Graphics of the motherboard.

[Back of computer in the I/O area. The I/O area has a rectangular sheet metal, I/O Shield around it.

Input/Output area.
Input: Mouse, Keyboard, etc.
Output: Monitor, Printer, etc ]

NO cables from motherboard connected to Anything, except Processor Fan, and Front Panel header.

Does the BIOS Setup screen show, when you press the enter BIOS Setup key?

Post back in a Comment.


Feb 26, 2013 | Motherboards

1 Answer

My screen is not working although the computer turns on with all the lights

When you
When you power up your computer and the monitor screen remains dark, the problem can be either be associated with your monitor, or your computer power supply/video card/motherboard or CPU. Perform the following tests to isolate the problem to either the monitor or the computer.
1. Turn off you PC and monitor. Then verify that the 15 pin video data cable connectors are fully inserted into their receptacles on the rear of your PC and on the rear of the monitor and they are tightened down. (on some monitors the data cable is hard-wired to the monitor). Then make sure that both your monitor power cable is securely plugged into a working AC power receptacle. (You can temporarily plug a lamp into your AC power receptacle to make sure you have a good source of AC power).
3. Turn on the power switch on your monitor. The amber colored LED on your monitor should come on. Then turn on your PC. The fans in your PC start to run and continue to run and the LED on your monitor should change from amber to green.
Now if the monitor led remains amber and the screen stays dark you either have a bad monitor or a problem with your video card, motherboard or processor.. Try using a different monitor. If that doesn't solve the problem, you need to have a PC technician test your computer.
If you have any additional questions contact me by clicking on the "Add a comment" link located under your problem description on FixYa. Also, if you believe that this information was helpful to you, please return to the FixYa website and rate my response to your question.
Best regards,

Jan 23, 2011 | Motherboards

1 Answer

There was no beeep sound heard at the beginning Delay in turn fan power supply the Power LED on the front panel of the computer doesnt light the HDD LED on the front panel of the computer doesn't...

as i always say:
intercept all of cables of your PC case and even power cable of your monitor.
evolve battery of bios then wait for 25 minutes then connect all of cables and try turning on your PC:
1- with battery of bios
2- without battery of bios
it should work.
(this works cause the motherboard reset it's bios and start correctly again).

Jan 13, 2011 | Biostar TF7100P-M7 Motherboard

2 Answers

I have a D946GZIS motherboard. It does not boot whenever i switch it on and press the power button. Also the power led is not glowing. What must be the problem..? pls help ..

Starting at the begining. The wall socket, the plug, the cable, the power socket on the SMPS at the back of your PC, the SMPS, the Output connectors from the SMPS to the motherboard. The power LED not glowing means that the power is not reaching the motherboard. Disconnect and reconnect the power connector on the motherboard. start. No start. Does the fan on the SMPS work? If yes then all components before the SMPS are doing fine. If no then most likely connection socket power cable to the SMPS may be the culprit. This has a lot of load on it. The PC and the monitor both take power from this socket. the answer to your problem lies in the answer to my question whether the fan starts in the SMPS or not. If yes then there is no output from the SMPS and the SMPS need to be given the due attention and if no then there is no power input to the SMPS and various cables and socketc need that attention. In case you need to and can remove and open the SMPS look for bulged or burst capacitors. If found, replace them. Those round cylindrical components.

Nov 27, 2009 | Intel D946GZIS Motherboard

2 Answers

The led is working the heatsink and fan is moving the monitor led indicator is turn-on but has no display

test your cpu on a different motherboard. it may be your problem. if not send the motherboard to warranty. the vga component may be broken

Nov 01, 2009 | Asrock P4I45GV R5 Motherboard

1 Answer

No monitor, black with "video cable connected?"

if you have swapped all other devices then yes it is probably MB, and yes there are ways to test it but i would just swap out the MB and see if it works.

Jun 22, 2009 | Motherboards

2 Answers

Monitor des not get signals

Look for any bent pins of the mouse & keyboard cable jacks(PS2). If any key is depressed then the PC wont start-up and continue to remain blank except for the power led. If you had disconnected any wires during re-fixing your CD ROM, check them again and if possible everything else other than Monitor, Keyboard and Mouse.......sodeep.
PS: disconnect your CD-ROM (wiring only) & check the sttus too!

Mar 21, 2009 | Intel Motherboards

2 Answers

Atx12v1 cable

The repeating single beep with a small pause (actually 3 Beeps a Pause) clearly indicates problems with RAM .Replace it ,your problem will be solved . As for connecting the 12 volt 4 pin connector all mobos are designed to sense the presence of this 12 volts and ONLY THEN TURN ON.

May 02, 2008 | EliteGroup ECS GeForce6100SM-M (1.0)...

2 Answers

Need drivers

To download drivers for the EliteGroup 7S5A Pro , click on the link below.

Most common issue's for not being able to boot PC system.
1. Swap power cord/replace. Check video connection cable,
Check monitor power cable. (Check wall outlet is good).
2. Reset cmos/bios. (Need to use manual for board to reset)
3. (No display on monitor, can hear fan's running & LED's on case light/flash). Remove & re-seat video card, same for memory. (While in PC check all power connections & data cables to devices.
4. Fans not running & no LEDs do not light/flash. Power supply may be bad.



May 01, 2008 | EliteGroup K7S5A Pro Motherboard

1 Answer

Dell motherboard {GX 270} over heating.


It seems the system is "dying" or already "dead". The initial heat issues suggests a faulty Processor (PRC) Fan. Faulty Power Supply Unit (PSU) Fan can have same effect.

Open the Base unit; disconnect everything (incluiding Keyboard, mouse, network) power-up and check that PRC and PSU fans are working.

Also check the QUAD Pack Diagnostic LEDs and compare the sequence with

This will help with identifying the cause. Try the Dell Suggested Resolution.
Reply if further help is needed


Mar 30, 2008 | Dell (4T274-DE) Motherboard

Not finding what you are looking for?
ASUS P5S800-VM Motherboard Logo

Related Topics:

312 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top ASUS Motherboards Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

Sudeep Chatterjee
Sudeep Chatterjee

Level 3 Expert

3267 Answers


Level 3 Expert

2598 Answers

Are you an ASUS Motherboard Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides