Question about Pool & Spa

1 Answer

I have a 2 speed spa motor (K48m2a4) that stopped working at low speed. going to high speed only has circulating power.

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

  • Expert
  • 77 Answers

Either the low speed circuit is defective or a relay is inoperative. If you feel confident , you could switch the low and high speed leads on terminal plate. The high speed jet button would activate low speed on pump if motor is good.

Posted on Aug 20, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Why won't one of the spa motors start at low speed?


bad two speed relay on that motor

Oct 10, 2015 | Pool & Spa

1 Answer

My Apollo Spa shuts off and on when high speed is pushed. I replaced pump and it is the same. Any help is appreciated.


Check your voltage to that pump. If the pump is set to accept high-voltage of 240 V, and you are only providing low-voltage of the 110-120 V then you will be getting that symptom.

Apr 12, 2015 | Pool & Spa

1 Answer

Runs fine on low speed hums on high speed (turns slowly) is it a capacitor problem, internal windings or controller?


Motor itself is the culprit.

Capacitor helps the motor to start spinning from a dead stop, so NO, it is not a capacitor problem.

Probably high speed windings. Means - New Motor needed.

Another possibility, is the controller could be sending power to "Both" sides of the windings: High speed & Low speed at the same time. But normally when this happens, you hear a loud buzz type of sound, motor will spin slowly - if at all.

Good Luck

Mar 11, 2015 | Pool & Spa

2 Answers

Power trips out when jets are switched on


I'm going on somewhat limited information here not knowing if the tub is newly installed or if this is a spa that has been working in the past and just started doing this. It would be helpful to know if this is a recently installed pump as well. That said here are a few things to check.
If it's a new install: Your electrician has more than likely wired the spa incorrectly. Be sure that the spa pack has 220V going into the pack and that the GFCI is wired correctly.
If it's an old spa with a new problem: A lot of times a bad heater element can cause a spa to trip the breaker. If you have a bad element the spa will operate normally for about a minute when you turn the power on, then trip the breaker as soon as the heater kicks in.
If it only trips the breaker when the pump is turned on to high speed, more than likely there is a problem with the wiring of the pump or the relay on the pump itself.

May 04, 2013 | Aqua Flo Aquaflo Flo Master Xp2 Spa Pump...

1 Answer

Spa overheats because no circulation during heating process


As I'm sure you know the low speed is the filtration & heating cycle.
If you've checked the terminals on the board and on the pump & there's nothing wrong. Use a voltmeter to test if each leg is getting the right voltage. If not its likely the motor is bad.

Nov 11, 2012 | Pool & Spa

1 Answer

My pump works on low speed but not high speed


these are a bear to work on.. there are start switches inside of the motor, and will break if you even look at them wrong.(fragile) you can try compressed air to blow out the trash that might be in the switch..or unhook power cord of the motor from the motherboard and remove the pump and motor from the spa , bring it to your local pool pump moor repair guy with free testing have it tested. if removing wires from motor YOU MUST REINSTALL THEM EXACTLY AS THEY CAME OFF ! OR YOU WILL BURN UP THE expensive 2 speed motor .. jay Florida

Dec 20, 2011 | Pool & Spa

1 Answer

I have a Waterway Spa Pump Executive 56 Frame 4hp Dual Speed PF-40-2N22C in a Catalina spa that recently developed an issue. The pump will not start in low speed, just makes a humming noise, but it will...


the problem with the sound is the bearings inside the motor are going out. i have the same pump and i have to replace the motor. replacing the bearings is very hard and will cost you about the same after you carry the motor and new bearings to a shop to be pressed in. hope this helps!!

May 04, 2011 | Waterway Spa Pump Executive 56 Frame 4hp...

1 Answer

I have a challenger 2 speed spa pump. Only the low speed seems to work. I have back-tracked all switching. The correct voltage is getting to the correct motor terminals for low and high speed operation. I...


You are correct. Appaently you have a short in the winding connection and that is not a do-it-yourslef type of repair. Unfortunately, the cost to fix something like that is high since it is labor intensive and you may want to look into a new motor since the chances of additional or near future failures is likely. If you would like a quote on a new motor, contact us thru www.arrowmotor.net and be sure to include the voltage you are connecting to as a 1.5 HP is available in both 115 and 230VAC.

Sep 25, 2009 | AO Smith 1.5hp Pool Pump Motor 2 Speed Ao...

2 Answers

I am Replacing a pump motor and I'm not sure of the connections


high speed phase neutral should go to High speed {phase} neutral low speed {phase} should go to neutral .....Low speed and high speed {phase} need not be connected

Jun 15, 2009 | Waterway 5 Hp 230 Volt 2 Speed Side...

Not finding what you are looking for?
Pool & Spa Logo

Related Topics:

267 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pool & Spa Experts

Jay Finke
Jay Finke

Level 3 Expert

1338 Answers

Bill Jordan

Level 2 Expert

372 Answers

David Spradling
David Spradling

Level 3 Expert

3543 Answers

Are you a Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...