Question about Hoover SteamVac Carpet/Upholstery Deep Cleaner Vacuum

1 Answer

Replacing hose on SteamVac LS 3000

The hose is tearing away from the unit underneath the black tank. No longer have suction.

Posted by on

1 Answer

If you take it into guarantee vacuum and sewing center they will fix it for you at little to no cost to you if you already have the new hose if not it will not be cheap with labor and the cost of the hose

Posted on Mar 26, 2014

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

  • 294 Answers

SOURCE: Lost suction, gasket problem

This is a great basic steam cleaner. I have not heard of repeated problems of this type. The gasket is called a standpipe gasket. I would try to use a non-permanent sealant such as RTV silicone to adhear the gasket, eventually if this needed service you will want the gasket to be able to be removed.

Posted on Feb 05, 2009

reddevil6
  • 1673 Answers

SOURCE: Hoover SteamVac Model F6056-900 SteamVac/SpinScrub.

There are 2 filters, make sure they are clean, one is on the tank lid, the other is from the bottom, it is red, pull it out and clean it. If yours has a foam filter on the tank lid covering the yellow ball, make sure there is at least a 1/4 in. gap from the top. Also make sure that the lid in on and secured tightly.

Posted on May 26, 2008

reddevil6
  • 1673 Answers

SOURCE: F6055-900 SteamVac Maxextract LS

Might just be a bad sensor, or it is coated over with dirt. If the tank lid has one of those round filters on it, make sure it isn't pushed all of the way up to the top, needs to have a 1/4 inch gap.

Posted on Jan 06, 2008

  • 1 Answer

SOURCE: lost suction

there is a screen by the brush that may be clogged. Make sure the water tank is on tight

Posted on Apr 01, 2009

SOURCE: Hoover Steamvac hose won't spray water

http://www.hoover.com/pdfs/manuals/F5914900.pdf


Before using tool
It may be necessary to remove air from
the system (“prime the pump”) so the
clean solution will flow to the tool. Follow
these steps:
1. Attach tool to hose and turn the carpet
cleaner ON.
2. Put the tool on a hard surface or
against your hand to block off the suction.
3. Wait a few seconds (can take up to
15 seconds). Then squeeze the trigger
and begin cleaning.

GOODLUCK!!!!

Posted on Jun 21, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

It will not pick up the water. Help !!!!!


Problem #1 - My Steamvac is not Sucking!
If your Hoover Steamvac was working properly and suddenly it is not sucking any water, nine times out of ten, the culprit is the lid on the lower recovery tank. The lid on the lower tank (or dirty water tank) needs to hinge at the front and snap down at the back in order to creat a proper seal. If the lid snaps on but is not locked on at the front, you will not get any suction. Simply take the lid off, and ensure that when you put it back on, it must hinge on the front tabs of the tank.
Problem #2 - My Steamvac is still not Sucking!
Right now you are thinking that you shouldn't have let your brother borrow your Steamvac. And you are right, because he used the hose attachment and returned it with the hose still attached to the front of the tank (some models only). Now when you try to use it there isn't any suction. In this case, you are missing your tank duct. On models where the stair/upholstery hose attaches to the front of the recovery tank, one must remove a square plastic piece in order to attach the hose. This square plastic tank duct must be replaced before the Steamvac will operate properly in the upright position. hope this helps ive copied it

Oct 09, 2016 | Vacuums

1 Answer

Hoover SteamVac LS F5899-910


Hi,

Did you try to clean first the unit..

Jun 01, 2008 | Hoover SteamVac Carpet/Upholstery Deep...

1 Answer

Suction problem


Possible Problem #1: The dirt water tank lid may be the reason the machine is not sucking up the water. There is actually a gasket on the bottom of the lid where it connects to the actual tank itself. If the lid is not put back on properly (this is really easy to do, I've done this myself many times on my Hoover SteamVac), and the gasket is not sealing the lid to the tank, this will allow the suction to leak, greatly diminishing the suction power to **** the water back up. Try removing the lid and reinstalling it, making sure that it's put back on the correct way, and try to see if this fixed your problem.

Possible Problem #2: The Hoover SteamVac's like yours have a very poorly thought out design flaw to them on the attachment hose. Where the attachment hose connects into the SteamVac when the machine's handle is lowered to get underneath furniture, and is close to the ground it puts a lot of stress on the hose where it connects into the machine (not the end the attachments go on, but the other end). This will cause the hose to tear at the stress point. This is a very common problem unfortunately, and I suspect might be the cause of your suction loss. To check this, remove the dirty water solution tank from the machine completely. Step on the handle release pedal to lower the handle part to the ground. Look at the lower part of the handle portion of the machine for where the hose enters into the handle section, then follow the hose to where it connects into the machine. Right at the end of the hose, before the hose cuff that's connected to the motor, inspect this part on all sides to see if you have a tear here. If you do, this is the reason the machine is not sucking water up off of the carpeting.

Possible Problem # 3. If neither of the first two possible problems were the source of your suction loss, try this one. Turn the machine upside down (you should probably remove both the clean water tank and dirty water tank before doing this, just to ensure that no water spills when you turn the machine over) so that the brushes are facing upwards. Look right behind the brushes for two red plastic tabs that are slightly sunken into the bottom housing of the machine. Pull these two tabs upward as far as they will go. There is a metal filter screen that will be exposed when you pull the tabs. Make sure that this screen is clear of debris. This screen protects anything from going into the motor, and if it has debris blocking it, this can cause the machine to loose suction.

Also make sure that there is nothing in the clear plastic suction channel on the top of the machine where you can see the water being sucked up. Sometimes if something gets stuck in this suction chamber, this can also cause the machine to loose suction.

Also it may be that your motor is dying, and loosing suction power. Usually if this were the case the motor would continually get louder and louder, until it just stopped working. To test this, put the machine in the upright position, and remove the dirty water solution tank. If you look at where the dirty water tank rests, you should see a circular tube underneath of where the dirty water tank sits. Here's a picture that I took, that has this part circled: Put your finger down into this suction port and see if you can feel any suction coming through when the machine is running. If there is suction, then your problem is definitely going to be one of the above problems, and if there is no suction, this indicates a more serious problem with your motor. If you don't feel suction here, you may want to consider taking the machine into a repair place, or even consider to possibly getting a new machine at this point.
9b17a1a.jpg
I really hope that this helped you find the cause of your suction loss. If you were able to diagnosis this problem, and would like me to help you fix the cause of the suction loss, I'd be more then happy to now walk you through the repair as well. Please just use the Clarification Request form here on the same page, and I will then help you out with your repair. I just ask that if this repair was helpful to you, please help other Fixya members to find it, and rate the repair helpful by clicking the 4 Thumbs Up icons in the top corner of the repair.


Thanks,

Chris Jones
GoVacuum.com

May 11, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

My steam vac stopped sucking up the water. How do


Hi There,

Here's a link to the instruction manual for your Hoover SteamVac. There is a trouble shooting guide in the back of the book that will explain how to check no suction problem.

If none of these suggestions fixes your machine, please just refer to my answer below the link, these are the problems you may have.

Here's the link:
http://www.hoover.com/pdfs/manuals/F5914900.pdf

There could be several problems that would cause the dirty water tank to be empty after you've cleaned the carpets. I'll try and walk you through each to help you diagnosis the problem.

Possible Problem #1: The dirt water tank lid may be the reason the machine is not sucking up the water. There is actually a gasket on the bottom of the lid where it connects to the actual tank itself. If the lid is not put back on properly (this is really easy to do, I've done this myself many times on my Hoover SteamVac), and the gasket is not sealing the lid to the tank, this will allow the suction to leak, greatly diminishing the suction power to **** the water back up. Try removing the lid and reinstalling it, making sure that it's put back on the correct way, and try to see if this fixed your problem.

Possible Problem #2: The Hoover SteamVac's like yours have a very poorly thought out design flaw to them on the attachment hose. Where the attachment hose connects into the SteamVac when the machine's handle is lowered to get underneath furniture2_bing.gif and is close to the ground it puts a lot of stress on the hose where it connects into the machine (not the end the attachments go on, but the other end). This will cause the hose to tear at the stress point. This is a very common problem unfortunately, and I suspect might be the cause of your suction loss. To check this, remove the dirty water solution tank from the machine completely. Step on the handle release pedal to lower the handle part to the ground. Look at the lower part of the handle portion of the machine for where the hose enters into the handle section, then follow the hose to where it connects into the machine. Right at the end of the hose, before the hose cuff that's connected to the motor, inspect this part on all sides to see if you have a tear here. If you do, this is the reason the machine is not sucking water up off of the carpeting.

Possible Problem # 3. If neither of the first two possible problems were the source of your suction loss, try this one. Turn the machine upside down (you should probably remove both the clean water tank and dirty water tank before doing this, just to ensure that no water spills when you turn the machine over) so that the brushes are facing upwards. Look right behind the brushes for two red plastic tabs that are slightly sunken into the bottom housing of the machine. Pull these two tabs upward as far as they will go. There is a metal filter screen that will be exposed when you pull the tabs. Make sure that this screen is clear of debris. This screen protects anything from going into the motor, and if it has debris blocking it, this can cause the machine to loose suction.

Also make sure that there is nothing in the clear plastic suction channel on the top of the machine where you can see the water being sucked up. Sometimes if something gets stuck in this suction chamber, this can also cause the machine to loose suction.

I really hope that this helped you find the cause of your suction loss. If you were able to diagnosis this problem, and would like me to help you fix the cause of the suction loss, I'd be more then happy to now walk you through the repair as well. Please just use the Clarification Request form here on the same page, and I will then help you out with your repair. I just ask that if this repair was helpful to you, please help other Fixya members to find it, and rate the repair helpful by clicking the 4 Thumbs Up icons in the top corner of the repair.


Thanks,

Chris Jones
GoVacuum.com

Apr 23, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

Why is the "dirty water" reservoir still empty after I cleaned the carpet?


Hello,

There could be several problems that would cause the dirty water tank to be empty after you've cleaned the carpets. I'll try and walk you through each to help you diagnosis the problem.

Possible Problem #1: The dirt water tank lid may be the reason the machine is not sucking up the water. There is actually a gasket on the bottom of the lid where it connects to the actual tank itself. If the lid is not put back on properly (this is really easy to do, I've done this myself many times on my Hoover SteamVac), and the gasket is not sealing the lid to the tank, this will allow the suction to leak, greatly diminishing the suction power to **** the water back up. Try removing the lid and reinstalling it, making sure that it's put back on the correct way, and try to see if this fixed your problem.

Possible Problem #2: The Hoover SteamVac's like yours have a very poorly thought out design flaw to them on the attachment hose. Where the attachment hose connects into the SteamVac when the machine's handle is lowered to get underneath furniture and is close to the ground it puts a lot of stress on the hose where it connects into the machine (not the end the attachments go on, but the other end). This will cause the hose to tear at the stress point. This is a very common problem unfortunately, and I suspect might be the cause of your suction loss. To check this, remove the dirty water solution tank from the machine completely. Step on the handle release pedal to lower the handle part to the ground. Look at the lower part of the handle portion of the machine for where the hose enters into the handle section, then follow the hose to where it connects into the machine. Right at the end of the hose, before the hose cuff that's connected to the motor, inspect this part on all sides to see if you have a tear here. If you do, this is the reason the machine is not sucking water up off of the carpeting.

Possible Problem # 3. If neither of the first two possible problems were the source of your suction loss, try this one. Turn the machine upside down (you should probably remove both the clean water tank and dirty water tank before doing this, just to ensure that no water spills when you turn the machine over) so that the brushes are facing upwards. Look right behind the brushes for two red plastic tabs that are slightly sunken into the bottom housing of the machine. Pull these two tabs upward as far as they will go. There is a metal filter screen that will be exposed when you pull the tabs. Make sure that this screen is clear of debris. This screen protects anything from going into the motor, and if it has debris blocking it, this can cause the machine to loose suction.

Also make sure that there is nothing in the clear plastic suction channel on the top of the machine where you can see the water being sucked up. Sometimes if something gets stuck in this suction chamber, this can also cause the machine to loose suction.

I really hope that this helped you find the cause of your suction loss. If you were able to diagnosis this problem, and would like me to help you fix the cause of the suction loss, I'd be more then happy to now walk you through the repair as well. Please just use the Clarification Request form here on the same page, and I will then help you out with your repair. I just ask that if this repair was helpful to you, please help other Fixya members to find it, and rate the repair helpful by clicking the 4 Thumbs Up icons in the top corner of the repair.

Thank you very much,

Chris J.
GoVacuum

Apr 09, 2010 | Hoover F5866-900 SteamVac Deluxe Wet/Dry...

1 Answer

My Hoover Steam Vac Spin Scrub aw/ Clean Surge


Greetings,

A few more things that you can try on your SteamVac. First remove the dirty water solution tank from the machine completely. You should see where the solution tank was just sitting, a plastic casing with a whole in it. This is actually where the suction from the motor goes into. Turn the machine on and feel the hole there for any suction coming out. Did you feel suction coming from the hole? If yes, then your issue is going to be something with the dirty solution tank, because without the tank it's sucking fine. If you didn't feel any suction from this hole, it may indicate that there is something more serious that needs to be taken care of.

One other place you may look on your machine (as long as the upholstery hose for stairs and furniture is already attached to the machine, and you don't have to hook anything up to the dirty water tank to use the attachments) while the dirty solution tank is out of it, is where the attachment hose makes connection with the vacuum. If you recline the handle down while you have the dirty water tank out, look in the back of the handle housing for a hose that enters the housing 3/4 down the housing. Now follow the hose on the inside of the handle not the outside, follow it up to the point where it goes into the neck, near where the suction hole is. Right at the end of the hose, right before the hose cuff, is this ripped, or damaged here?

Please feel free to request a clarification to this repair if you still need addtional help. If you can leave me the model number exactly that would help me help you, lol. I hope that this was helpful to you. If this was helpful to you, may you please click the helpful Thumbs Up Icon in the lower right hand corner of this repair?

Thank you so much,

Chris J.

Mar 21, 2010 | Hoover SteamVac F5914-900 SpinScrub...

1 Answer

Hoover agility--poor suction, still!


When you remove the dirty water tank, on the machine, there is a screen that gets clogged and will prevent good suction, is this one clean? If it is, do you feel suction at that screen, if so then there is a problem with the tank. If no suction there, then you will have to check it over for a air leak or a bad seal.

99c831d.jpg
f5a2155.jpg

Apr 29, 2008 | Hoover F6212-900 / F6215-900 SteamVac...

1 Answer

F6055-900 SteamVac Maxextract LS


Might just be a bad sensor, or it is coated over with dirt. If the tank lid has one of those round filters on it, make sure it isn't pushed all of the way up to the top, needs to have a 1/4 inch gap.

Jan 03, 2008 | Hoover F6055-900 SteamVac Maxextract LS...

Not finding what you are looking for?
Hoover SteamVac Carpet/Upholstery Deep Cleaner Vacuum Logo

Related Topics:

73 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Hoover Vacuums Experts

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18389 Answers

Gerry Harvey
Gerry Harvey

Level 3 Expert

1456 Answers

Brad Brown

Level 3 Expert

15478 Answers

Are you a Hoover Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...