Question about Honeywell Heating & Cooling

1 Answer

The display on my thermostat T8400C 1024 isn't working. Everything else works but the heat and the flame is not igniting either. Please help.

I have 4 wires. The white to the W, the blue to Y, the green to G and the red to R. The fan is running, but I can't get heat and there is still no display on the thermostat. Why would the fan be running even when it did not receive any signal from the thermostat?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Master:

    An expert who has achieved Level 3.

  • Master
  • 571 Answers

Sounds like a manual limit needs to be reset (thermal disc). Generally the manual limits are around the exhaust - backdraft, or burner assembly - flame rollout.

Posted on Feb 21, 2014

2 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

heatman101
  • 43501 Answers

SOURCE: changed honeywell T8400C 1024 to

Hi,
On the t-stat and the furnace make sure the wires are hooked like this...

Red to R
White to W
Green to G
Yellow to Y
Blue to C

then it should work..

Thermostat Wiring and Terminal Designations

heatman101

Posted on Jun 12, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My Honeywell dt200 is displaying a flame when I turn it on but isn't actually heating.


The problem could be with the heating unit or furnace and not the thermostat.

Aug 10, 2015 | Honeywell Programmable Thermostat Heater

1 Answer

Replaced igniter, dryer worked great for 3 days, now igniter still works but the flame only stays on for 3 to 4 seconds not raelly heating up the dryer


it can be the high limit thermostat,the flame sensor eye on the burner tube,or the cycling thermostat on the blower housing you can try bypassing the thermostats to see if they are weak,but dont leave them bypassed as they control heat output and will cause over heating if left bypassed

Mar 05, 2012 | LG DLG5988 Gas Dryer

1 Answer

Maytag DG410 gas dryer-no flame, no heat. I replaced the ignitor - that apparently isn't the problem. Other ideas?


Motor runs, but main burner will not ignite
1.heat switch set wrong---correct switch setting
2.defective timer or timer circuit---check timer wiring--replace timer motor or switch as needed
3.defective centrifugal switch in motor---clean switch or replace as needed
4.gas supply valve closed----open gas valve
5.inoperative solenoid coil---test coil for open circuit & the voltage to it
???
Pilot burner goes out
1.insufficient gas supply---- low gas pressure or clogged pilot filter or partially closed gas valve
2.carbon deposit on thermocouple tube---clean tube & check pilot burner for proper combustion
3.improperly adjusted pilot flame--adjust pilot flame until faint yellow tip begins to appear
4.faulty ignition or reset valve or thermocouple---replace

Clothes not drying, but dryer runs & heats
1.defective operating thermostat---test thermostat, replace if defective
2.fan or it's pulley loose on shaft---tighten set screw
3.incorrect heat or timer settings---reset timer
4.clothes to wet when placed in dryer----wring out or extract water from clothes before placing in dryer
5.clogged lint screen or duct (little air motion)---clean out lint screen & duct

Sep 22, 2011 | Maytag PYG4500A Gas Dryer

1 Answer

Changed honeywell T8400C 1024 to Hunter 44760, I have five wires white, red, yelliow, green, blue. Hunter Thermostat reads "NO A/C Power.


Hi,
On the t-stat and the furnace make sure the wires are hooked like this...

Red to R
White to W
Green to G
Yellow to Y
Blue to C

then it should work..

Thermostat Wiring and Terminal Designations

heatman101

Jun 12, 2011 | Heating & Cooling

1 Answer

I'm still having the problem with the heat Some times the dryer heats for a minute and sometimes for 3 seconds, i replaced the coils and the hi-limit thermostat .I hear this clicking so i know the ignitor...


The previous problem is addressed by replacing the high-limit thermostat according to your last post. The igniter is definitely working since the gas is being ignited.

Yes there's a flame sensor along with the igniter on the burner cone and it must be not working properly. The cycling thermostat is good as per previous troubleshooting, the high-limit thermostat has been replaced, and the igniter is good. These findings and observations suggest that the flame sensor is not working properly. It is either dislodged from its proper position and cannot sense properly the heat from the flame and the igniter or it is faulty and needs to be replaced.

Check that the flame sensor is aligned properly with the slot on the burner cone. Replace the sensor if it is aligned properly. The sensor looks like this.

Nov 11, 2010 | Dryers

1 Answer

I have a Honeywell T8400C 1024 thermostat. the last two nights, our heat continues to run without shutting off at the pre-set temperature. We have woken up to 81 degrees in our house. What is the...


Hello
Try taking the batteries out for 5 min,or disconnect power for 5min.
To clear it out.
Then re input all your times days and temps,

Is t stat in a cold location near a door or window?this could also override your settings,most progrmamble stats will go into override at 58.f im guessing this is not your problem.

If it continues after you reset,i would consider a new thermostat.

Hope this helps.

Jan 28, 2010 | Heating & Cooling

1 Answer

Honeywell thermostat t8400c intermittent blank screen


It actually sounds like the batteries are going dead if the 24v from the furnace are not providing the power to the thermostat.

Sep 28, 2009 | Honeywell Electronic Programmable...

1 Answer

Honeywell thermostat T8400c started flashing, heat/cool was off. Display flashes all icons (heat and cooling icons, temperatures, everything) and on the oppposite flash, the setpoint is displayed. The fan...


Based on the simplicity of this particular t-stat, I really think that it is bad and needs to be replaced. They do not make this particular model anymore. I have included a link to the operators manual for the stat. Good luck!

http://customer.honeywell.com/techlit/pdf/PackedLit/69-1491.pdf

Apr 05, 2009 | Heating & Cooling

1 Answer

Gas Dryer Problem


I would change both coils anyways,they can go bad after they heat up.

Nov 02, 2008 | Whirlpool Dryers

Not finding what you are looking for?
Heating & Cooling Logo

Related Topics:

146 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Honeywell Heating & Cooling Experts

Bill Long

Level 3 Expert

587 Answers

paulcarew

Level 3 Expert

2458 Answers

Brandon Berry
Brandon Berry

Level 2 Expert

407 Answers

Are you a Honeywell Heating and Cooling Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...