Question about Hobart Handler 140 Mig Welder

2 Answers

I have a hobart handler 140. wire feeds ,no weld output. we were welding bodywork for a very short time and I heard a slight pop from the welder . now no welding . checked ground, replaced tip ,tightened thumb screw on cable, fan runs ,wire feeds , no weld.

Posted by on

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Check the relay box it small, square, you have to open the little black box but your electromagnetic relay switches probably popped. Thats what was wrong with my lincoln mig weld

Posted on Feb 20, 2015

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Champion:

    An expert who has answered 200 questions.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

  • Expert
  • 225 Answers

Check main contactor or diode bank.

Posted on Jul 03, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

L bought a hobart 140 two days ago, welded about 10 feet of wire with it .now it only feed wire on three out of the five settings


Check the selector switch with an ohm meter. Unplug the unit, ground to chassis and probe the contacts while turning the switch on and off.

Dec 17, 2012 | Hobart Handler 140 Mig Welder

1 Answer

I HAVE A HANDLER 140 I PURCHASED NEW RECENTLY, THE WELDER FEEDS WELL BUT THE WELD WIRE ONCE APPLIED IS NOTHING BUT **** AND FALLS OFF THE METAL WHEN STRUCK WITH A HAMMER. i AM USING SOLID WIRE AND THE...


Newer welders as hobart and miller are set up from factory to use innershield wire therefore polarity is set up as inverse. Check inside your machine and check that ground cable is on negative side. Your gas must be mix argon/CO2 or pure CO2 (not recommended).
Other potential problem is wire not being a mild steel one. Check you have gas flow out of your nozzle.
That's all I can think of.

Jan 26, 2011 | Hobart Handler 140 Mig Welder

1 Answer

Hobart handler 135 wire feeds for about a two feet then stops feed motor runs well under no load


This happens to me all the time. Wear and tear has taken its toll and everything has to be maintained for it to work. Most likely the welding tip is worn and should be replaced. Lincoln electric tips work well and I will replace mine several times during the day. Also check your tension and make sure the wire will uncoil freely from the spool. You can remove the tip and make sure the wire will feed without it. If not, your liner may be worn out. Also a welding Jell will help keep the tip from cloging. It will still happen, but hopefully not on your first weld of the day.

Jan 15, 2011 | Hobart Handler 140 Mig Welder

1 Answer

New Hobart Handler 140, feeds wire properly, but no weld output


Check the two main diodes. These units have a light duty cycle. About 20% if I remember correctly. I have one that I was welding with for a considerable amount of time, and burned up the diodes. You can test them by disconnecting the wires (with unit disconnected) and use a ohm meter. You should get a reading in one direction, but not the other. If no reading, then the diode is blown. You can order new ones from your local welding shop. Also check all conections on the secondary for any signs of overheating and loose connections.

Dec 20, 2010 | Hobart Handler 140 Mig Welder

1 Answer

Weld arc not stable. Wire feeds, good ground,


Arc blow could be the cause! Put your ground on the work piece and weld away from it. If you weld toward a ground clamp the magnetic forces will blow your arc around sometime. When taking a cert this simple mistake can make or break ya on your cap or reinforcement beads.

May 09, 2010 | Hobart Handler 140 Mig Welder

1 Answer

Hobart 140 voltage drop when welding in all setting using 30 wire and uni mix gas will start out welding good then will not ?????


Check your input line voltage. 115 volt Mig welders / plasma cutters need stable voltage / current. Test to see if the voltage drops to below 100 volts when welding. If so, find a more stable power supply.

Mar 05, 2010 | Hobart Welders 500505 Handler 140 MIG &...

1 Answer

I have a Hobart handler 120/90amp wire feed welder.When i try to weld,all i get is a small spark.I turn it off,turn it on and it does it again.The wire feed works good,it just sparks,but will not keep...


I have welded countless hours with Linde & Lincoln & even a few Hobarts & the only time that I ever had the same problem was when the ground connection either to the object I was welding, or the welding cable ground wasn't good & clean & tight. Same on stick welders also. I did develop the habit of grinding not only where I was preparing to weld, but where I was placing my ground clamp & that always provided a better "frying bacon" sound as I went along the business of pushing a bead. In a welder, the only other thing than that is involved is the step-up transformer and your wire. Hope this helps.

Feb 01, 2010 | Hobart Welding Tools

1 Answer

Hobart handler 140 wire feeds properly, will not weld


If it is new i would not play around with the welder Just take it back to where you bought it get them to replace it under warranty

Jun 10, 2009 | Hobart Handler 140 Mig Welder

2 Answers

Handler 140 wire jerky when welding


make sure rollers are clean and slots not wore out check alignment
do not over tighten wire feed so it smashes the wire
flux wire is hard to get a good setting
make sure if you can set it for gas welding it is not on this setting

Apr 06, 2009 | Hobart Welders 500505 Handler 140 MIG &...

1 Answer

Wire feeds too quickly


Some welders control wire speed with the amps control, some control amps with the wire speed control. You might try turning things up until it runs smoothly without pushing back. If you're new at welding, it does take some practice until it feels right.

Jan 15, 2009 | Hobart Handler 140 Mig Welder

Not finding what you are looking for?
Hobart Handler 140 Mig Welder Logo

Related Topics:

911 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Hobart Welding Tools Experts

Doctor PC
Doctor PC

Level 3 Expert

7733 Answers

Matt Olenzek
Matt Olenzek

Level 2 Expert

293 Answers

Troy
Troy

Level 1 Expert

35 Answers

Are you a Hobart Welding Tool Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...