Question about Sony Xplod XM-554ZR Car Audio Amplifier

1 Answer

Amp not staying on

I have a sony xplod xm-552zr amp attached to my 12" sub. all wires are correctly attached to the back of my head unit (pioneer DEH-3100UB) and to battery... well at least i believe all of them are correctly attached.
when i turn on power to head unit it is supposed to turn on the amp, but the amp doesnt stay on. the 'on' light comes on for about a second then just turns of.

i know that the sub and amp are working fine as i have connected them up to my other mates cars and they work fine. all fuses are new and all cables are new. whats wrong?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 655 Answers

Hello lyttle_matt1,

Connect a DC voltmeter between the "remote" (+) terminal and the "ground" (-) terminal on the amp. When you turn on your Pioneer, you should read 12-14V. If you get voltage for a second and then it goes away, either the incorrect wire from the head unit is connected, or the head unit remote turn-on is defective. If the voltage remains on the terminal and the amp immediately turns back off, it's possible that the remote turn-on is not supplying adequate current for the amp. To determine if that is the case, run a separate wire from a positive (+) accessory terminal (cigarette lighter or fuse box) to the amp remote terminal. If the amp then turns on and stays on, you'll need to wire a relay into the turn-on wire. The wiring for such a relay is shown here. Most any 12V SPST or SPDT relay from an auto parts store or Radio Shack will work OK.

Posted on May 11, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I got Sony Xplod XM-ZR704 700W 4/3/2-Channel Car Stereo Amplifier and 12" sub. it play good for continuous 2 hours but after that starts tripping and goes on off. i checked all wires and connections.


Amp is probably over heating. Make sure the ohm load of speaker is good for that amp. This amp is not really built to handle a bridged 2 ohm load. Make sure ground wire is clean and tight to the body chassis.

May 18, 2012 | Sony Xplod XM-ZR704 700W 4/3/2-Channel Car...

1 Answer

Getting my son a sony xplod xm-1652 2 channel what subs would sound good and the things says 1000x2 and 500x2 what is the truth


165 watts x 2 @ 4ohms and 200-230 watts@ 2 ohms or 400-460 watts bridged into a 4 ohm mono load is what the amp will actually do. A single 12 inch sub or a pair of 10 inch subs or 12s would be great

Nov 22, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

1994 ford thunderbird sony xplode installation?


power wire from batt fused to positive on amp .earth wire eg - to bare metal in car with bolt or screw. remote wire from amp to remote wire on back of head unit mostly blue wire it tells amp when to turn on then you need a set of rca cables to send sound from head unit to amp they go in subout if you wanna use sub or rear or front out for full sound best thing is to buy amp kit cheaper most the time and all you need there

Oct 18, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

Sony Xplod


If your still getting a green light, it at least sounds like the amplifier portion may still be funcitonal. Perhaps your inputs are blown. If your comfortable with electronics, pop the cover, and try patching a signal directly to the amplifier stage. and of course check your source.

Jun 20, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

Amp often decides to not work.


HI DUDE ,, TRY CHECKING UR RCA CABLE ,, COZ IT MIGHT B UNPLUGED AT UR PRE AMP OR PLAYER ... OR CHECK UR SUB WOOFER WIRE INSIDE THE BOX ....

Apr 14, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

Sony xplod amp(XM-1652Z ) power/protect light


if your amp is overheating your sub is needing to much power that the amp doesnt have.
if its cutting out and the red light comes on you need to check the wiring. nothing not even the tinyest speaker wires can be touching.
proper wiring would be your best bet.
but i would upgrade amps.
cheap bang isnt reliable.

Apr 06, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

2 Answers

Can I run 8 speakers and 1 sub through 1 1200watt 2:1 Sony Xplod?


asuming the 8s are 4ohms each; wire two in series and that gives you 8ohms then two more in series then you put those together in parallel and it gives you a 4ohm load. repeat with other four for the other side. you should then be able to bridge the sub


series; posative of one speaker to negative of other speaker and that doubles your ohms

parallel; posative to posative negative to negative and that cuts the ohms in half

Apr 06, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

2 Answers

Subs and amp problems


make sure you have the wires from the amp to the box, and the box to the subs hooked up right... red is positive black is negative

Dec 28, 2008 | Sony Xplod XM-554ZR Car Audio Amplifier

2 Answers

Sony Xplod 1000 watt car amp quit working.


Almost all after market amps use 12v at very very low amperage to trigger the amp on. A temporary jumper from the battery plus terminal on the amp AFTER the battery and ground wires are attached should cause the amp to turn on. I would check to see if you have attached your speaker load correctly ESPECIALLY if you are bridging. Most of the blown amps that come into my shop are due to incorrect bridging loads from the speakers. Note that a 4ohm load bridged across both outputs of an amp will deliver a 2ohm load to each of the channels. When you parallel wire two 4ohm speakers together and then attached them to a bridged amp you will be putting a 1 (one) ohm load to each channel of the amp. Please don't make this mistake. It will fry your amp in about a month. Hope this helps. Good luck.

Feb 03, 2007 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Sony Xplod XM-554ZR Car Audio Amplifier Logo

229 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Sony Car Audio & Video Experts

xxxxxx xxx

Level 3 Expert

4834 Answers

Larry Stiles
Larry Stiles

Level 2 Expert

287 Answers

Philip Rowney
Philip Rowney

Level 2 Expert

94 Answers

Are you a Sony Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...