Question about Lowrance Mark-5x

Open Question

Bad transducer and power plug - Lowrance Mark-5x

Posted by Anonymous on

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How to install wiring


Start at the transducer, mount it then pull the transducer wiring forward using a wire snake. At the same time pull forward 14ga wire to attach to your power leads.
on most boats I've done this process takes from 90 minutes to 3 hours.
The transducer and head unit are easy to put on. Getting wire from point A to point B is the time consuming part.
Once you have your wires pulled forward route them to your head unit at your console. Drilling of access holes may be required.

Connect power, plug in the transducer line.
Black to negative at the battery, red to positive, don't forget to put in the in line fuse included in your box.

Good luck.

May 24, 2015 | Lowrance Elite-7 Hdi Sonar/Gps Combo,...

1 Answer

No transducer


Make sure the plug that gives this unit power is secure. Also I think this device has a 2ft branch that goes to the ducer. Make sure that's right too

Apr 10, 2014 | Garmin FishFinder 240 with Transom Mount...

1 Answer

Garmin 4208 Marine Transducer Problem


You either have a faulty head unit, bad connection between the transducer and head unit, or a faulty transducer or transduced cable.

Jul 19, 2013 | Garmin GPS

1 Answer

The plug in to the M68 is crumbling away. now will not power up.


Mine is having the same issue. I wrapped it with electrical tap around the outside to hold the pins inplace temporarily. Anyone know if you can buy just the plug or do you have to buy a whole new transducer?

Oct 10, 2010 | Lowrance M68C SMAP w Single Frequency...

1 Answer

My Matrix X25 used to function correctly but it gives me now erratic depth readings and at times get paralyzed on a 7 or 8 meters reading? The auto test indicates that the sounder is OK I checked the...


My unit, a 365i combo, uses the same transducer, I experienced the exact same problem last week, my unit is still under warranty, I sent the unit for repair and just got confirmation that my transducer went bad. The bad news is that the transducer is back order and has been for many weeks, this is an indication of probably a weak design. I have read similar reports on other forums.

Good luck

Sep 01, 2010 | Humminbird XNT Transducers XNT 9 20 T ...

2 Answers

Lowrance X-136DF Fishfinder Not working


Hello Keneth,
Is The transducer In Side the Hull Or Mounted On The Transom?
If Inside Remove It And Re Fit It Using Epoxy Glue Ensuring No Air Pocket Between transducer And Hull.
If transom Mounted Replace Transducer.
Hope this Helps
Gordy

Nov 30, 2017 | Lowrance X136df Fishfinder With Dual...

1 Answer

The plug going into the back of my Eagle 350c got hot and partially melted. It still works now but for how long I don't know. Can I splice a new plug in or do I have to buy a whole new transducer?


Well, if it is still working ok now with the partially melted plug, then the transducer itself sounds like it is fine... Attach a new plug and it should all work the same (just with a nice new plug).

Also make sure your power supply to the Fish Finder is properly fused.

Feb 07, 2010 | Eagle Fishelite 502c Igps Fish Finder...

1 Answer

Sonar does not appear to work - not picking up depths or bottom structure. All other functions look good.


This problem is most likely linked with your transducer.

1. Check your transducer cable and make sure the plug terminals are clean, as well as the plug on the back of the unit.
2. Make sure the transducer cable is plugged in correctly and securely.
3. Make sure the transducer is in the water and mounted according to the directions, parallel to the bottom of the boat
4. Turn the unit on while the boat is in the water, but with the engine OFF.

IF it works when the engine is off, but vanishes when the engine is on, you may be having electrical interference.

IF it works when the engine is running, but vanishes when the boat is moving, it is a turbulence problem. Move the transducer.

IF it does not work at all, try borrowing a new or a "known good" transducer and seeing if it works then. If so, replace the transducer.

Let us know if these work or now.

Oct 15, 2009 | Eagle Fishmark 320 Portable Fishfinder

2 Answers

Lowrance x135 not functioning properly


Had the same issue with another brand. Turned out the transducer cable was picking up noise from other cables (power, trolling mtr. etc). Try moving the transducer cable away from any other cables. I put the cable in a 1/4 " plastic housing up to the point where it was above deck and it stopped all the strange stuff. Not sure about the temp issue??

Mar 29, 2009 | Lowrance X135 Power Pro Sonar Without...

Not finding what you are looking for?
Lowrance Mark-5x Logo

Related Topics:

70 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Lowrance Boating Experts

dduncan54
dduncan54

Level 1 Expert

8 Answers

The Knight
The Knight

Level 3 Expert

75404 Answers

Phil Walker
Phil Walker

Level 3 Expert

608 Answers

Are you a Lowrance Boating Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...