Question about Pool & Spa

1 Answer

Restricted flow Jacuzzi spa pump runs fine on low, but seems restricted on high. When switched to high, the pump "jumps" like it is trying to push water but may be blocked. The jets seem to have a reduced flow sometimes, but not everytime. Almost seems like a vapor lock. Could this be an impeller problem?

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

  • Expert
  • 77 Answers

Try cleaning the filter cartridges thoroughly. Also test operation without filter(s) in place, temporarily. Check that any adjustable jets are open and not creating too much back pressure on system.

Posted on Apr 22, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

I have a new spa with a Pentair Mastertemp 125. We have had issues with the heater running intermittently and making a very loud rattling noise. I've been through a long list of troubleshooting...


Maybe that at lower pump speed the water is staying in the heat exchanger too long, and the rattle you hear is water starting to boil. The high limit sensors will sense the water temp being too high and shut down the heater. If it functions normally at high speed the issue is probably with the heater having problems with slow flow through the exchanger. You may want to consider switching to an electric heater where this would not be an issue. Just a guess without being there.

Jan 18, 2015 | Pentair Pool & Spa

1 Answer

Trouble shoot jacuzzi spa


check filters sound like dirty that will restrict flow

Jul 23, 2014 | Polaris Pool & Spa

1 Answer

Pool pump running low psi


your pump should be just fine once the water starts flowing again. You may have run it too long without enough water to cool the seal.
If it is leaking water between the Jacuzzi Pump housing and the motor then you will need a new pump seal. Those are common pool parts.

Rod
US Parts Center
888-521-6183

Jun 09, 2012 | Jacuzzi Magnum Force Series Pool Pump 1...

1 Answer

My Essence Echo Spa jacuzzi is giving us an error "FL". Can you tell us why it is saying this and how we can fix it? Thanks!


FL stands for Flow. It is a diagnostic code that is indicating that either the the flow/pressure switch has failed, or the pump is not pumping enough water to operate the spa safely.
If it is the pump, you might try to lean out the impeller housing as its common to see a pine needle or other such blockage affecting the pump.
If its the switch, just buy another generic switch and swap it out. It would only take a few minutes.

Apr 10, 2011 | Jacuzzi Pool & Spa

1 Answer

I loose discharge water flow after about 5 minutes of running perfectly. The pump has no air bubble and is trying to push water thru filtration system ( if I open the backwash valve I have very good flow...


If you have a pressure gage it would help .. if the pressure is high then there is probably an obstruction in the return pipe to the pool .. if the pressure is low then there is most likely a restriction in the supply or suction side of the pump .. this would seem more likely to me from your description, there may be something obstructing the flow into the pump, a clog, a collapse hose from the suction, some flap of pool liner .. something like that ..

Please Vote !

Jun 01, 2010 | Hayward EC75 HAYWARD PERFLEX FILTER SYSTEM...

1 Answer

I have a 2004 great lakes hot tub with a balboa controler. My hot tub heats up fine when the pump runs on high but the temp light never comes on when the pump runs in low.


check to see that the flow switch is working properly, it may not have enough flow on low speed to allow the heater to turn on. Make sure your filter/s is/are clean. If you have a pressure switch instead of a flow switch, it may need to be adjusted or replaced.

Feb 04, 2010 | Qca Spas Jewel Series Topaz Plus Hot Tub

1 Answer

Jacuzzi Laser II: Problem with the Heater/filter setting. The jets come on when it's on this setting. When I turn it to Filter setting it's fine..when I turn it off the jets come back on What gives?


The jets will run while in the filtration / heating mode. If the spa is in the middle of the filtration cycle, the jets will stay on until the cycle time runs out. So, if the spa jets are on during this time, they are on for the full duration, 2-6 hours every 12. You can cycle the jet button to high, but when you try to turn them off, they will just go back on low.

Jan 23, 2010 | Jacuzzi Cyget In Ground Pool Pumps

2 Answers

Pump will not work in high speed


Only three posible problems. High is out on pump. Spa side control is out. Control box relay that runs high pump is out.Does upper controls(spa side) read out a code? Kirk

Feb 12, 2009 | Jacuzzi MAGNUM FORCE POOL PUMP - TWO SPEED...

Not finding what you are looking for?
Pool & Spa Logo

Related Topics:

195 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pool & Spa Experts

Jay Finke
Jay Finke

Level 3 Expert

1338 Answers

Bill Jordan

Level 2 Expert

372 Answers

David Spradling
David Spradling

Level 3 Expert

3543 Answers

Are you a Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...