Question about Miele Blue Moon Bagged Canister Vacuum

2 Answers

Blue Moon Miele power head stops intermittantly

Power head is intermittant. Will restart immediately with the control button on wand (off then back on). Red LED on powerhead lights when motor stops then extinguishes when motor restarts. Seems to be related to vacuuming "motion" but cannot seem to replicate failure by trial and error movement of hose or anything else. Have looked inside for loose connection, etc. Doesn't seem to be heat related either as it will stop within seconds of beginning vacuuming. Would like to have access to a schematic and a online parts store (with more than bags and belts).

thanks for your help.
Ken
Portland

Posted by on

Ad

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 1 Answer

It is not a solid short. This is caused by static arcing in the wand and in the connectors from base to hose. I was able to fix mine by smearing some dialectric grease on all electrical parts in the wand(especially by the led switch) and in the three prong connectors at the base to hose. Have not had nay problems since doing this.

Posted on May 16, 2010

  • sparlingco Jan 23, 2011

    There are three slip rings around the hose where enters the handle. If you disassemble the handle you will find these and three spring type contacts that are not shielded from dirt (poor design). Clean these with a toothbrush and some alcohol and you'll most likely be back in operation. Be careful in the handle disassembly as the plastic clips and guides are not robust.

×

Ad
  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 61 Answers

You have a short in your electrical system. If you know how to you can trace the short yourself or take it to a local vac shop for repair.

Posted on Apr 15, 2009

  • Renzo De Vecchi Jul 27, 2012

    Josh - what a usefless post and how two people can give it a thumbs up is really beyond comprehension!

×

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

MIELE Silver moon turns off after about 10 minutes of using. If I press the "+" button on the handle, it'll turn on again and start up again. Is this an overheat thing or a hose thing?


That sounds like a hose issue, but to make sure it's not an overheat issue I would recommend ensuring that the hose, wand, and dirt tube through the power-head are all clear and free of obstruction. Also try raising the height adjust on your power head: if you have it set too low, air can't move through the carpeting and therefore it will overheat the motor and also not clean as effectively as it could. If all of these things check out, you will have to replace the hose with an SES-125A, but once you've done this you will not have the issue again. Cheers! -R

Aug 03, 2011 | Miele s558 Silver Moon Vacuum

2 Answers

We have a Miele Silver Moon vacuum that isn't


Hi dear.There are two type of attachments for this vacuum cleaners to pick up the pets hair,fluff & so on.They call it"Turbo & Power Brush".Turbo brush operates with machines suction & Power one operates with small electric motor which is built in the unit.They work with the same prenciple.There is a belt drives the rotary brush.OK.there are two small yellow screw underneath the unit.Please undo them,take of the cover & clean the rotary brush,check for the belts tension.It should be enough tight to drive the brush.If not ask for spare part from Miele in your country.After cleaning please put it back in order.To test it,attached to the vacuum.Turn the power on for Turbo brush,as long as suction starts,brush should start turning too.For the Power one,there should be power button on the handle to turn it on & off.Press it.It should work.On both of the unit,brush should spin good & strong enough to do the job when it's attached the surface you are vacuuming.Check the brush after each use,cleaned if neccesary. I hope that helps.Thanks.

Aug 01, 2010 | Miele s558 Silver Moon Vacuum

1 Answer

The wand that connects to the power head at the powerhead connection broke(sheared off) fine crack


Hello,

Unfortunatley the Wand for your Miele is sold as an entirely assembly only. Miele does not sell pieces of this wand separately. In order to fix your wand you'll need to purchase a new wand assembly complete.

The wand on your Miele is the Miele SET210 Wand. Here's a link if you need to purchase one;
http://www.govacuum.com/miele-172.html

I would probably guess that your wand broke off right at the bottom where it connects into the power nozzle. Unfortunately this is the weakest part of the wand as you can probably see. The wand narrows into a thinner plastic here, and I've seen a few wands crack off right on the bottom part.

Please feel free to request a repair clarification if you have any questions about how to repair your vacuum.

If you found this helpful, please be sure to rate it by clicking the thumbs up icon. I really appreciate that.

Chris J.

Mar 21, 2010 | Miele s558 Silver Moon Vacuum

1 Answer

Will stop running for no apparent reason. The light stays on and you can amp up the power to restart, but the problem is persistent. The book says to change the filters, which has been done.


Greetings from GoVacuum,

This problem is caused by the static electricity which causes the hose controls to jump back down to the off setting. I have seen this issue on several Silver Moon and Blue Moon models before.

The only way to fix this problem is to purchase a brand new, redesigned hose. The new hose can be purchased here; Miele Electric Hose Miele Part # SES 125 .

In fact, I'm so sure that this new hose will fix the problem to your Miele, that if you do purchase the hose from GoVacuum, we'll give you a 60 day satisfaction money back guarantee. If this hose doesn't fix your problem, you may return it to GoVacuum within 60 days for a full 100% refund, no restocking fees or shipping charges will be deducted. We'll even include a free return label you can use to return the hose to us at our expense!

If you have any questions, please feel free to send me an email, or request a clarification. I hope this helped you. If you found this solution helpful, please remember to rate this solution as helpful by clicking on the four THUMBS UP icons in the top right hand corner of this solution.

Thanks so much,

Chris Jones
GoVacuum.com

Jul 12, 2009 | Miele s558 Silver Moon Vacuum

1 Answer

Miele vacuum loses power automatically


Could have a problem with the motor, there also is a speed control circuit board mounted by the motor that may be starting to go bad.

Apr 26, 2008 | Miele Blue Moon Bagged Canister Vacuum

1 Answer

Blue moon works intermittently


Take the hose handle apart and look at the bottom side of the switch circuit board. Sometimes a contact or 2 break loose from the solder and will work intermittenly. Resolder the contacts if this is the case, put back together and try again.

Mar 16, 2008 | Vacuums

2 Answers

Carpet attachment


Check the plug ends at the top of the wand and the plug going into the hose handle, also at the bottom of the wand. It sounds like they may be burnt, if so they will need to be replaced. One cause of these connections going bad is not turning the power head off when connecting or disconnecting. Therre are other causes, the switch in the handle is going bad, also some of these cannisters have a relay mounted by the vac motor, sometimes they go bad.

Mar 12, 2008 | Kenmore 25512/ 25513 Progressive Canister...

2 Answers

Miele Vacuum cannister


Most times you have to replace the neck on the powerhead. Sometimes the switch in the handle of the hose will have a bad solder connection. But S300 is not a good model number, also the powerhead has its own number on the bottom, so couldn't look up parts for you.

Feb 21, 2008 | Miele S300 Bagged Canister Vacuum

1 Answer

Miele Blue Moon vacuum has no power


It can be various problems, the cord reel contacts or cord may be bad, You didn't give the model number, but alot of Miele's have a speed control that goes bad. It will have to taken aprt and checked.

Jan 31, 2008 | Miele Blue Moon Bagged Canister Vacuum

Not finding what you are looking for?
Miele Blue Moon Bagged Canister Vacuum Logo

1,523 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Miele Vacuums Experts

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18407 Answers

Mack Baxter

Level 3 Expert

383 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22246 Answers

Are you a Miele Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...