Question about Alpine MRD-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

Clips out the stereo clips out at volume 12 and a red light comes on on the amp when it clips out will only play at low volume

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 2 Answers

It's protect mode. The amp is drawing too much current. Drawing too much current causes your amp to heat up. So heat could be the issue as well. Does it do it instantly? If so. Could be that it isn't being supplied with enough voltage to run. Again power? There are a few fixes you can do. But again we need to know more of the symptoms. Try other things. Like Rev your car a little and then turn it up? Does it reset instantly after you turn it of and back on? More info.

Posted on Mar 07, 2014

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

PA speakers distort even at low volume


Firstly check if you R getting clipping at the input ,if U have it, then lower the vol of the music source andif their is no clipping at the source then U must have you speakers checked for it may have some voice coils burnt .with best wishes .system tech.

Apr 13, 2014 | Yamaha S215V Main / Stereo Speaker

1 Answer

My peavy has three lights at power on when in use red light comes on is that beacuse my amp is overheating or is it normal it does that when i crank the volume amp i not hot well vented


Here is a link to the manual:http://www.peavey.com/assets/literature/manuals/00512180.pdf Page8 sections 2 through 4 discusses the LEDs. I think what you arte talking about is the DDT active LEDs. Page 12 specifically discusses this and page 15 notes that Red signifies DDT clipping. Peavey recommends that you don't defeat the DDT circuit and that is good advice as it protects your amp and your speakers. The clipping is not caused by the amp but by the amount and quality of signal being input. Check earlier in your signal chain for the cause.

Aug 14, 2010 | Peavey Pv 2600 Power Amplifier

2 Answers

I have the JBL gto 601.1 apm its a 2 channel, i hook them up to 2 12 kickers, the amp will play the subs properly ONLY at low volume and the amp will spit and choke on high volume ( meaning that it will go...


ok first off bbbman78 is wrong!!! second off that amp is not a 2 channel amp!!!! i have the exact same set up as u do. an i was having the same issue. i discovered that the subs were not wired to the amp correct because the amp is a class D mono amp. and it does have 2 sets of terminals to wire subs to, but it is actually a 1 channel amp! ok if u have the 2 ohm dvc (dual voice coil) wire them like in this linkhttp://a248.e.akamai.net/pix.crutchfield.com/ca/learningcenter/car/subwoofer_wiring/2DVC_2-ohm_mono.jpg
if u have the 4 ohm dvc wire them like in this linkhttp://a248.e.akamai.net/pix.crutchfield.com/ca/learningcenter/car/subwoofer_wiring/2DVC_4-ohm_mono.jpg
once u wire them correctly.....crank it up and enjoy!!

Feb 28, 2010 | JBL GTO 601.1 Car Audio Amplifier

1 Answer

When I turn the volume past 12 o clock on my PX320 when playing hard the sound clips out. Drops out completely. Any solution to this?


The numerical settingor position of the volume has very little meaning.

If you are clipping, you are overdriving the unit and the unit protects itself.

OFTEN WITH guitars that have preamplifiers built in, one can overdrive the bass amp very easily, even at low settings of the volume control..

Do not continue to overdrive the unit as it is hard on the speakers... without the clipper, you would likely have blown the speaker(s).

IF YOU NEED it louder, then buy a larger amp and speaker setup.

Jan 07, 2010 | Casio Music

1 Answer

How to turn off the clip light is on red it does not turn off?


You can't, the clip light is just that...the signal is being clipped/distorted and the clip light comes on to protect the amp/speakers from blowing. You need to check your signal and then cables and wiring to see where the problem lies, chances are your volume is too high and your over working your amp....(turning the volume too high when the amp doesn't put out enough power for your speakers and this distorts the signal causing it to clip)...Try turnig the amp down, should not be any higher then 1/2-3/4 of the way never max. And if that doesn't work check your signal from the radio as well. If it works fine with the volume down and doesn't clip then your amp is too small for your needs and your need to invest in a larger amp for more power...Look for RMS watt ratings at 12-14 volts not max watts at like 16-18volts (those are fictious #'s and those amps should be avoided)

Nov 02, 2009 | Crest Audio CA9 Car Audio Amplifier

1 Answer

1000 w sony xplode works at low volume then red lights at volume5


Most likely one of your subs are blown, or the Ohm's are too low for the ampliphier. Try hooking up one speaker at a time to the amp and see if it does the same thing. If it shuts off on one of the two speakers, that speaker is most likely blown.

Apr 19, 2009 | Sony Xplod XM-1652Z Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl audio 500/1 amp low ohm light at high volume


I would try running the subs in parallel. Pos to Pos Dual Voice, Neg to Neg Dual Voice. Then Run + to + stereo - to - stereo on both channels.
So you have + and - running to one channel and + and - running to the other channel.
Also your LPF filter could be set too high.

Feb 07, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Thumping speakers - no power light is on - wired correctly


the amp is going into protect mode due to something wrong in the amp or some thing in the wiring to it ooh yea if you are getting 18v power to the amp that is way to high it should not be higher then 15v if the amp is in protect mode it will not play at all.

Nov 02, 2008 | Visonik Dual Bass Box with Amplifier Car...

1 Answer

QSC 2450 Power amplifier


i have a pyle pro 1000 watt max 2 channel mono and 2 channel stereo and when i get that thing loud the little red light cums on basically what i mean is that the amp on channel one is cooked i myself i wouldn't even use it y cause more damage

Apr 03, 2008 | QSC RMX-2450 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Alpine MRD-M1000 Car Audio Amplifier Logo

57 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Alpine Car Audio & Video Experts

xxxxxx xxx

Level 3 Expert

4848 Answers

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

300 Answers

Jaime Hernandez

Level 3 Expert

2318 Answers

Are you an Alpine Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...