Question about Digidesign Mbox External Sound System

1 Answer

MBox 1 Compatibility with new Macbook Pro Unibody and OSX 10.5.6?

I just purchased a new 15'' Macbook Pro Unibody 2.93 GHz, 4GB ram, running OSX 10.5.6. I am trying to get my Mbox 1 to function as my audio interface with Max/MSP, so that I can bring guitar and other things into the computer. I've installed all of Apple's software updates, and I just installed Pro Tools 6.9.2. The Mbox is still functioning with Pro Tools 6.9.2 on my Powerbook G4 running OSX 10.4.11. The Mbox is also working fine with Max 5 as input/output device on the Powerbook.

In the Mac Audio/MIDI Setup (on the new computer), I was hoping to see the Mbox listed as a Default Input and Output option, like I had before...but alas, this is not the case. In the Digidesign CoreAudio Manager, the Mbox is listed as Connected @ 44.1K. I checked for any updated drivers on the Digidesign website and didn't really see anything that seemed appropriate. Any thoughts?

Any and all help with this would be greately appreciated. I'm trying to work on compositions for school, and the solving of this problem would be a very, very big help to me. Thank you in advance!

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    Scholar:

    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Expert
  • 65 Answers

Unfortunately any pro tools application below version 7.4.2 is not compatible with leopard and I don't think you can use mbox 1 with the universal mac I may be wrong but I wanna say I tried a while back and even garageband wouldn't find it anymore but you can check for sure by going to the applications folder then open the utilities folder in there is an application called "Audio Midi Setup" and you can select the mbox in there if you see it but if not there is no patch or driver that I know of to get it working unless you upgrade pro tools which if you do upgrade I suggest getting mbox 2 and getting LE with it

Posted on Apr 26, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Allen&Heath Xone:4D not detected by Macbook Pro


the drivers may just need to be uninstalled /reinstalled.
i have had the same problem with various hardware on macs.
they dont work, then inexplicably they do! you could try an older driver.
maybe a reinstall on OSX? Its possible it has become corrupted

Feb 07, 2014 | Audio Cards

1 Answer

It is possible to play dvd 5.1 surround with it, using the 10 outputs? I have a Macbook Pro OSX 10.6.6 . If yes, what program i need? I thank you in advanced


http://www.soundonsound.com/sos/sep04/articles/edirolfa101.htm
It might be possible. The link above has, down in the page, an explanation of what the ports do.
It says it has I/O SPId/f. that may or may not do what you want it to do.

Mar 09, 2011 | Edirol FA101 Sound Card

1 Answer

I have a compaq presario c700 running windows vista. On my previous laptop I was able to record successfully using Audacity. Now, however, recordings are very poor - the sound comes and goes, and is of...


Stuart, make sure have the System requirements Here are the recommended memory (MB or GB of RAM) and processor speed (GHz) requirements for using Audacity with different versions of Vista:

Version Recommended RAM/
processor speed Minimum RAM/
processor speed Vista Home Basic 2 GB / 1 GHz 512 MB / 1 GHz All other Vista versions 4 GB / 2 GHz 1 GB / 1 GHz
Note that the minimum system requirements as defined above (i.e. those that allow the operating system to run, ignoring what is required to run applications) are much greater than for Windows XP. If your computer does not significantly exceed these minimum requirements then you may have problems doing more intensive tasks in Audacity such as recording for long periods or editing a large number of long tracks, or may need to close other programs and processes before you can do so. Please be aware that the cheapest "deals" for new Vista machines may well only include the Vista Home Basic Edition and system specifications little in excess of the Vista minimum requirements.
Other things being equal, 64-bit versions of Vista will require more RAM than 32-bit versions. While some users report Audacity runs fine on 64-bit Vista with 2 GB RAM, this depends on the number of tracks being worked with and the number of other programs and services running on the computer. Memory is now very inexpensive. The general recommendation for 64-bit Vista is to install a minimum of 4 GB RAM - and for very best performance, install the maximum RAM that your motherboard supports.

If you meet the min system requirements. Uninstall your sound card drives and try the beta version for Windows Vista.

http://audacity.sourceforge.net/download/

WBTech

Jan 19, 2010 | Apple iMic, USB Audio Interface Sound Card

1 Answer

Pt wont see my mbox


need driver for ct4670 sb!tnx!

Oct 09, 2009 | Digidesign Mbox External Sound System

1 Answer

Trouble with hooking mpc4k and korg triton pro to mbox


you will want your triton midi-in to go to your mpc midi-outB

then your mpc midi-inA to go to your mbox
your mpc midi-outA to go to your mbox

that should get you good for midi cables....


on the mpc, everytime you want to record a track using instruments from your mpc you will need to set a new track. on the main screen you would go to a new track (where Tr:01-Track-01 is) and change S:DRUM1 to S:MIDI, then to the right of that where it says OFF, turn that to 1A-Device01 ... you will have to make a new track for each instrument you use to help when bouncing tracks to mbox. for instance 1A-Device01 is the 1st track on your triton, 2A-Device02 is your second track and so on. make sure you also make a new track each time for where Tr:01-Track-01 is also for each instrument.

for the mbox i might be a little rusty on this so im going to post a quote from another site....

"in Pro Tools, go to setup - midi - midi studio. this is where you tell pro tools where your midi devices are connected. next, go to setup - midi - midi beat clock. you want to 'enable midi beat clock' and select the devices that are going to be receiving midi beat clock. all devices that you setup under midi studio should be showing. next, set pro tools' tempo for the session if you haven't already. This setup is based on Pro Tools being the MASTER device and the other device(s) SLAVE(S). Make sure that on your hardware/midi interface that the midi output is going to the midi input on the slave devices. On the mpc, press mode, then pad 9 and go to the sync tab. Choose "slave" under "sync in" and the port, 1 or 2, that your mpc will receive midi input. That's it!! When you start Pro Tools' sequencer, the mpc should start too at the same bar/beat location. I've tried slaving Pro Tools to the MPC1000 and Fantom Xa on diff. occasions but I could never get them in sync with Pro Tools. Tried diff. framerates and settings, but still, no luck. So I prefer using Pro Tools as the MASTER sending midi beat clock. Another thing, make sure that whatever you're tracking into Pro Tools doesn't change tempo during the song. If so, you'll have to edit tempo events in the tempo ruler. Hope this helps!!"

let me know if you need any more help.

Feb 16, 2009 | Akai MPC-4000 Plus Production Center (w/80...

2 Answers

Mbox 1 no ouput from protools


Double check and Ensure your headphones work.
Ensure that the master level is turned all the way to the right (Playback). I would also check that the main audio out of the Mbox is functioning so use two TRS 1/4" [balanced] cables to and amp and speakers to ensure master output jacks give you the same result. If they do chances are the Mbox is bad, if not it could be just the headphone preamp is bad

Nov 11, 2008 | Digidesign Mbox External Sound System

1 Answer

Mbox problem (no input,output)


i'm running os 10.5.6 w/ protools 8.0 and the original mbox. i had the same problem. protools opened and seemed to work except there was no sound from either analog outputs or headphones. this worked for me:
1. shut down computer
2. unplugged all usb cables except keyboard/mouse
3. restarted computer
4. re-plugged usb cable from computer to mbox
5. opened protools session
6. hit play and now i'm hearing sound and everything seems normal.

i hope this helps everyone else

Oct 03, 2008 | Digidesign Mbox External Sound System

Not finding what you are looking for?
Digidesign Mbox External Sound System Logo

1,203 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Digi Audio Cards Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

Matthew Spark
Matthew Spark

Level 3 Expert

1042 Answers

yoyoyugo

Level 1 Expert

11 Answers

Are you a Digi Audio Card Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...