Question about Pentair Mastertemp Heater

1 Answer

Pump problems? Pump starts up and everything works for approximately one minute. The the pump stays on, but there is no pressure to the spa jets, the skimmer is not working, the cleaner is not working. The filter was just cleaned. We have a Pentair 4000 series filtration system, and a master temp 400 heater, the pump is a 2hp Pentair.

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 10 Answers

Their can be a number of things.. Is the pump priming. Hopefully it did prime. what usually happens after running for awhile, with no cool water coming in. The water inside the pump basket starts to heat up, then the tubing turns to brownish on the input side of pump and exhaust side. (you could have air leaking in throught the input side, which could result in the pump never priming) Or if it is priming and no pressure (can mean your empellar is clogged up)

Posted on Mar 11, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Heat pump does not work


can some one help me i have a spa quip sq1500 and my heater light will stay on for say 5 or 10 min but soon as i put jets on again the heater will go off and stay off untill i turn off jets again ????
thanks

Jun 08, 2013 | Pool & Spa

2 Answers

Power trips out when jets are switched on


I'm going on somewhat limited information here not knowing if the tub is newly installed or if this is a spa that has been working in the past and just started doing this. It would be helpful to know if this is a recently installed pump as well. That said here are a few things to check.
If it's a new install: Your electrician has more than likely wired the spa incorrectly. Be sure that the spa pack has 220V going into the pack and that the GFCI is wired correctly.
If it's an old spa with a new problem: A lot of times a bad heater element can cause a spa to trip the breaker. If you have a bad element the spa will operate normally for about a minute when you turn the power on, then trip the breaker as soon as the heater kicks in.
If it only trips the breaker when the pump is turned on to high speed, more than likely there is a problem with the wiring of the pump or the relay on the pump itself.

May 04, 2013 | Aqua Flo Aquaflo Flo Master Xp2 Spa Pump...

1 Answer

Why doesnt my leisure bay spa get hot


This could be caused by a couple things. In order for your spa to heat your pump must be working, your heater and heater sensors must be good. If your heater is bad usually the breaker will trip. If that's not happening read below...
Does water shoot out of the jets when you press the jets 1 button? If not then you have a bad pump or the pump is air locked. The heater can't turn on if the pump does not push water through the heater. You'll know if this is happening because you'll get an error code on your control pad.
So your jets are working but no heat. This is the most common problem. Your spa has a sensor that tells the spa if it's ok to turn the heater on. That sensor is prone to failure so everything can be fine but the heater will not turn on. Get the model number off your spa pack and click the link below. Call and tell them you need a pressure switch and give them the model number. Install the new switch and you're back in action.

http://www.spapartsdepot.com/category/pressure_switches/

Mar 10, 2013 | Pool & Spa

2 Answers

;turn coleman hottub on - flashes "pr" for a few min. then it shuts off


Hi,
If your Coleman has Balboa electronics 'PR' is to notify you that it is in priming mode.
It could also be your pressure switch. On most tubs the pressure is mounted on the heater. If this switch is not reading correctly it could shut the spa down to prevent heater overheating.

Sep 18, 2012 | Pool & Spa

1 Answer

QCA Spa Contol Panel Issues


Flow issues can be frustrating, check each of the following
1. Low GPM.
2. Low Water Level.
3. Blocked Suction Fitting.
4. Blocked Skimmer.
5. Dirty Filter. (Try run system w/o Filter)
6. Too Many Closed Jets.
7. Closed Slice Valve.
8. Heat Related Pump Not Running.
9. Heat Related Pump Not Primed.
10. Malfunctioning Impeller.
11. Incorrect Heat Related Pump.
12. Circ System Misconfigured.
13. Sensor Malfunction.
If none of those help try this. There is a link to s Balboa site for service tech diagnostic help. There are step by step instructions for diagnostics.

Jan 23, 2012 | Pool & Spa

1 Answer

2 hp Swimming Pool - Jet / Well Pump Motor / Century B124: Water pump from swimming pool to filter lost it's ...


NOT THE MOTOR ,THE SEAL... JET PUMPS ARE NOT FOR POOLS.. LOW FLOW HIGH PRESSURE.. YOU NEED HIGH FLOW LOW PRESSURE ... IF NOT YOU MAY HAVE A SUCTION LEAK OR A BAD SHAFT SEAL... VOTE JAY

May 17, 2010 | AO Smith 2 hp Swimming Pool - Jet / Well...

1 Answer

Intermittent jet problem on Spa form hot tub - low speed jet works, when button is pressed for high speed, it starts runs for a few minutes then switches back to low speed, then back to high speed again - ...


Hmm, that's an odd one. It could be either a fault with the PCB or the pump.

The first thing to check is the voltage to the twin speed pump. If that's ok the motor is probably the cause of the fault.

As always, with anything electrical you need to be very careful with what you're doing and if you're unsure seek professional help.

Regards,
Ian.
http://hottub.synthasite.com

Apr 14, 2010 | Pool & Spa

1 Answer

No jet flow hot springs highlife 1990


you might have an air lock, when you first start filling the spa, start the water running in the skimmer first. that should force air out of the pump and should pick up prime right away. if not, you may have a valve problem.

Mar 30, 2009 | Dream Maker Spas Dream Maker Ez Spa Hot...

1 Answer

The pump works for a minute with the jets, then sops, then starts


You need to check the door on the skimmer and the water leavel on the pool. If the door is stuck or the leavel is low the pump will **** the skimmer dry and cause the problem your describing. Try these first and good luck.

Mar 17, 2009 | Sta Rite Sta - Rite 2hp Max - E Pro...

1 Answer

"high pump" (jets) shutoff


look at circit board see if it s burnt replace

Sep 30, 2008 | Waterway 1 Hp 115 Volt 2 Speed Side...

Not finding what you are looking for?
Pentair Mastertemp Heater Logo

293 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pentair Pool & Spa Experts

Pj Kiley
Pj Kiley

Level 1 Expert

21 Answers

Jay Finke
Jay Finke

Level 3 Expert

1224 Answers

1shadwell

Level 1 Expert

13 Answers

Are you a Pentair Pool and Spa Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...